Közélet

Čaputová: Nem megfelelő a fegyelmi bíróságok állapota

Nem megfelelő a fegyelmi bíróságok állapota Szlovákiában, pedig ez a független igazságszolgáltatás egyik alapvető feltétele. Zuzana Čaputová köztársasági elnök ezt azután jelentette ki, hogy találkozott Daniela Švecovával, a Legfelsőbb Bíróság elnökével. Švecová közölte: nem tudja, miért nem működnek a fegyelmi tanácsok, ezek ugyanis nem tartoznak a Legfelsőbb Bíróság hatáskörébe.
TASR

2019. július 22. 18:36

Zuzana Čaputová - Somogyi Tibor felvétele

 Az államfő szerint azért fontosak a fegyelmi bíróságok, mert biztosítják a felelősségre vonás lehetőségét, amennyiben valamelyik bíró hibázik.

Az igazságszolgáltatás akkor fog jól működni, ha a nagyfokú függetlenség mellett egy jól kidolgozott felelősségvállalási rendszer is működni fog. Ennek biztosítása főleg a fegyelmi bíróságok feladata

– közölte. A Legfelsőbb Bíróság elnöke szintén nagy lehetőséget lát a fegyelmi bíróságokban. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy ezek felügyelete nem tartozik a Legfelsőbb Bíróság hatáskörébe.

Švecová elmondta: úgy gondolja, hogy a megbízatási ideje alatt a bíróságokba vetett bizalmat az eljárások időtartamának a csökkentésével sikerült megerősítenie. 2014-ben a Legfelsőbb Bíróságon zajló eljárások átlagban 245 napig tartottak, 2018-ban viszont ez a szám 74 napra csökkent. „Arra jöttünk rá, hogy az eljárások hosszát csak úgy tudjuk lerövidíteni, ha megnöveljük az asszisztensek számát” – tette hozzá. Az asszisztensek száma Švecová megbízatási ideje alatt megháromszorozódott - 30-ról 90-re nőtt. Egy bíróra így egy asszisztens jut. A technikai eszközök tekintetében is javulásról beszélhetünk.

A találkozón Daniela Švecová utódjáról is szó volt, mivel az elnök asszony megbízatási ideje októberben jár le. „Örülnék, ha ez egy olyan ember lenne, aki folytatná a megbízatásom idején megkezdett változtatásokat” – közölte. Čaputová ezen a pozíción egy olyan szakembert tud elképzelni, aki erkölcsileg hiteles személy, és semmilyen kétséget nem ébreszt senkiben. Fontos, hogy elfogadott tekintély legyen, aki megerősíti a bíróságokba vetett bizalmat. Konkrét neveket nem árultak el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Fico szakértőbb a szakértőknél

Már e héten kopogtat a végrehajtó a Billánál

A Fradi és a Slovan selejtezői a tévében

24 óra a sérült gyerekekért

Nőtt a munkanélküliség

Feljelentés az ollétejedi gumifeldolgozó ellen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?