Közélet

Čaputová: Közép-Európa blokkolt más jelölteket, ezért nincs vezető EU-s posztja

Pozsony | A közép-európai régiónak azért nincs képviselője az uniós csúcsszervekben, mert akadályozta más jelöltek megválasztását az Európai Tanácsban – jelentette ki csütörtökön Zuzana Čaputová államfő kétnapos hivatalos franciaországi látogatása végén.
TASR

2019. július 25. 19:30

Zuzana Čaputová - TASR-felvétel

Čaputová ezzel Anton Hrnko SNS-alelnök szavaira reagált, aki azt kifogásolta, hogy a szlovák államfő nem tette szóvá Emmanuel Macron francia államfőnél, hogy a posztok elosztásánál „nem vették figyelembe a földrajzi szempontokat, és a fő pozíciókat szétosztották a legerősebb tagországok".

„Más jelöltek megválasztásának akadályozása feltehetően nem segítette elő, hogy nekünk is legyen jelöltünk valamelyik csúcspozícióban” - mondta Čaputová.

A visegrádi négyek Olaszországgal közösen blokkolták, hogy a szocialisták csúcsjelöltje, a holland Frans Timmermans legyen az Európai Bizottság elnöke.

Timmermans jelöléséről azután egyezett meg több nyugati vezető politikus, hogy a legerősebb párt, a néppárt csúcsjelöltjének, Manfred Webernek a megválasztása ellen például Emmanuel Macron is fellépett. Ugyanakkor Weber kiszorítását saját sikereként ünnepelte a magyar kormány.

A migrációval kapcsolatban Hrnko szerint Čaputovának ki kellett volna jelentenie, hogy Szlovákia „nem fogadja el a migránsok folyamatos beáramlását a volt francia és brit gyarmatokról”, és szétosztásukat a tagállamok között.

Čaputová elmondta, a migráció kérdése nem szerepelt a megbeszélésük témái között. „Talán azért, mert a migráció jelenleg nem jelent akkora gondot – bár hosszú távon kétségtelenül megoldásra váró probléma. Azonban olyan témákról beszéltünk, amelyek most égetőbbek" –tette hozzá a szlovák államfő. Ilyen szerinte az európai integráció további mélyítése, a gazdasági és szociális biztonság erősítése az egész EU–ban.

Hrnko azt mondta, elvárta volna, hogy Čaputová kritizálja a francia biztonsági erők fellépését a sárgamellényes tüntetőkkel szemben, hiszen a jogállamiság kérdését magyarországi és lengyelországi látogatása során is felvetette.

„A jogállamiság tiszteletben tartásának kérdését minden államban egyformán kezelem” - szögezte le Čaputová.

„Amit egyformán látunk Emmanuel Macronnal, az a mélyebb integráció és az egységes unió kérdése – ezzel talán kicsit kilógunk a visegrádi államok közül” - szögezte le az államfő, és hozzátette, hogy a V4-ekről kicsit más szemszögből beszélt Párizsban, mint ahogy általában a nyugat-európai politikusok tekintenek rá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Néhány MKP-s az Összefogásért dolgozik

GALÉRIA: Csak büntetőkkel jutott tovább a DAC a kupában

Kellemetlen: Danko zászlórúdja valójában nem is magasabb, mint a magyarországi

Robbanás volt egy halálos vírusokat tároló orosz laboratóriumban

Elsőként úszta át négyszer egyfolytában a La Manche-csatornát egy amerikai nő

Az amazóniai erdőirtás jelentősen növeli a térség hőmérsékletét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?