Közélet
- SITA/AP-felvétel

Bugár: Több kisebbségi ügyet oldott meg ez a kormány, mint a jobboldaliak

TASR

2018. február 23. 10:44

Pozsony | Több olyan problémát, amelyek terén a tisztán jobboldali kormányok az MKP vagy a Most-Híd részvételével sem értek el előrelépést, a Smer-SD-SNS-Most-Híd koalíciónak sikerült végül megoldania – jelentette ki csütörtökön Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a TABLET.TV adásában. Példaként a mečiari amnesztiák eltörlését, a nyugdíjakat, valamint több kisebbségi ügyet említett.

„Ez paradoxon, mivel mindenki azt feltételezné, hogy a kisebbségi ügyek érvényesítésének legfőbb akadálya éppen a Smer-SD-SNS-Most-Híd koalíció, de ez nem így van” – hangsúlyozta Bugár. A pártelnök az ezen a téren elért legjelentősebb eredmények között a Kisebbségi Kulturális Alap létrehozását, a kisiskolák megmentését, a kétnyelvű vasúti táblák bevezetését, valamint a kisebbségi nyelvű helységnévtáblák a szlovákkal azonos méretűre és színűre való fokozatos lecserélését említette. „Azt is megértem, hogy a koalíciós partnereinknek olyan környezetből is érkeztek képviselői, ahol rögtön fel szokás húzni a szemöldököt” – mondta Bugár azzal kapcsolatban, hogy a kétnyelvű helységnévtáblák cseréjét Juraj Blanár és Anton Hrnko, a Smer-SD és az SNS alelnöke is bírálta. Hozzátette: néha az érzelmek erőteljesebbek a kelleténél, ezért mindig igyekeznek lenyugtatni a kedélyeket.

A Most-Híd elnöke pozitív fejleményként értékelte a TASR hírügynökség magyar nyelvű hírszolgálatának elindítását is. Bugár szerint ez rendkívüli jelentőséggel bír a községek, valamint a dél-szlovákiai, magyar nyelvű média számára. Eddig ugyanis magyar nyelvű híreket csak közvetlenül Magyarországról vehettek át, melyek a pártelnök szerint gyakran elfogultak és nem mindig felelnek meg a valóságnak. Állítása szerint megtörtént, hogy a Most-Híd eredményeit, például a kétnyelvű vasúti táblákat vagy a Kisebbségi Kulturális Alapot az MKP érdemeként állították be.

„A félretájékoztatás olyan nagy mérteket ölt, mintha Dél-Szlovákiában legalábbis nem mi lennénk kormányon, hanem az ellenzéki partnerünk”

– jegyezte meg a pártelnök, hozzáfűzve: az új, magyar nyelvű hírszolgálat azért is fontos, mert rengeteg olyan helyi vonatkozású, regionális hír van, amely a magyarországi média számára nem érdekes, a szlovákiai magyar média számára azonban jelentőséggel bír.     

2018. február 15. 14:46

A Híd szerint jöhetnek a kétnyelvű közlekedési táblák

A felsorolt eredmények Bugár szerint Szlovákia és Magyarország jó kapcsolatának, valamint a társadalmi hangulat kedvező alakulásának köszönhetők. „A két miniszterelnök, Fico és Orbán nagyon jó viszonyt ápolnak egymással. Azokat a témákat, amelyek elválasztanák ezt a két szomszédos országot, inkább meg sem nyitják. Ez viszont néha káros abból a szempontból, hogy nem születik megoldás a kényesebb kérdésekre” – magyarázta Bugár.

A pártelnök ismét felhívta rá a figyelmet, hogy Szlovákiában továbbra is csökkenőben van a magyarság számaránya. Ezért is támogatja a párt a magasabb születési ráta elérése érdekében hozott országos intézkedéseket, például a fiatal házasok anyagi támogatását.

A megyei választásokkal kapcsolatban Bugár elmondta: a párt azért szavazta meg az egykörös választás bevezetését, mert így nagyobb volt rá az esély, hogy valamelyik megyében kisebbségi jelölt nyerjen. Ez végül nem történt meg, a Most-Híd elnöke szerint azért, mert nem sikerült megegyezni az MKP-val, és egyes megyékben több magyar jelölt is indult.

Azzal kapcsolatban, hogy a Most-Híd saját jelöltet indít az államfőválasztáson, Bugár elmondta: valószínűleg a másik két koalíciós párt is így tesz majd. Hozzátette: egy belső felmérést is készítenek annak érdekében, hogy megtalálják a legmegfelelőbb jelöltet, aki nem biztos, hogy a párt soraiból fog kikerülni.

2018. február 13. 09:23

Indul a TASR magyar nyelvű hírszolgálata
Önnek ajánljuk