Közélet

Búcsú az egy- és kétcentesektől: jövőre kevesebb apró lehet a pénztárcánkban

Pozsony | Az elmúlt években már többször is felmerült az egy- és kétcentes euróérmék kivonása a forgalomból, ám a hatalmas médiafelhajtáson kívül semmi sem történt. Most azonban úgy tűnik, a pénzügyminisztérium végre valóban elszánta magát, így már jövőre könnyebb lehet a pénztárcánk.
Molnár Iván

2021. június 23. 18:30

centek
Az érméket nem vonják ki a forgalomból, a kereskedők kötelesek lesznek elfogadni ezeket, de már jóval kevesebb lesz forgalomban, mint jelenleg - TASR-felvétel

A legkisebb névértékű euróérmékkel kapcsolatos új szabályokat már előkészítették, ezek sorsa így a pénzügyminisztérium és a parlament kezében van – ismerte el Peter Kažimír jegybankelnök, aki szerint az általa vezetett intézmény teljes mértékben támogatja az egy- és kétcentes érmék kivonását a forgalomból. A jegybank már többször is felhívta a figyelmet arra, hogy ez a lakosságnak sem okozna gondot, miközben a kereskedőknek, a bankoknak és az államnak jelentős megtakarítást jelentene.

Értéktelen milliók

A szlovák jegybank 2009 óta több mint 580 millió darab egy- és kétcentest bocsátott ki, nagyjából 8 millió euró értékben. Eszerint az összes kibocsátott érme 64 százaléka egy- és kétcentes, az értékük az összes érmének azonban csak a 4 százalékát teszi ki. Ha a lakosság között arányosan osztanánk szét az említett érméket, minden szlovákiai lakos tárcájában 64 egycentes és 41 kétcentes lapulna. A legnagyobb gond velük azonban korántsem az, hogy rendszeresen felhalmozódnak a pénztárcánkban, hanem az, hogy az előállítási költségeik meghaladják az érmék valós értékét, nem beszélve a vállalkozók és bankok ezzel kapcsolatos kötelességeiről. Kažimír szerint csak a vállalkozók több millió eurót spórolnának meg a kivonásukkal, az egy- és kétcentesek használatának a korlátozása jelentős költségmegtakarítást jelentene azonban az államnak is, és a fogyasztókat sem terhelné le.

Kötelező kerekítés

Az említett érméket nem vonják ki teljesen a forgalomból, a későbbiekben is fizethetünk velük, vagyis a kereskedők kötelesek lesznek elfogadni ezeket, de már jóval kevesebb lesz forgalomban, mint jelenleg. Ennek érdekében a kereskedők kötelesek lesznek az áraikat úgy kerekíteni a legközelebbi ötcentes értékre, hogy a kisebb névértékű érmékkel ne kelljen fizetni. Ha például a vásárlásnál a végösszeg 2,54 euró lesz, ezt 2,55 euróra kerekítik, ha pedig mondjuk 4,57, akkor lefelé, 4,55 euróra. „Az előzetes becsléseink szerint a változás az árakon sem látszódna meg látványosabb mértékben” – tette hozzá a jegybankelnök. Egy korábbi felmérésük szerint egy-egy családnak ez havonta átlagosan 0,5–1 cent közötti többletkiadást jelentene. A pénzügyminisztérium eredetileg azt tervezte, hogy a kerekítést választhatóvá teszi a kereskedők számára, a legújabb elképzelései szerint azonban ez kötelező lenne. Erre a lépésre épp a jegybank tanácsára szánta el magát, ez utóbbi ugyanis azt állítja, hogy ha a kerekítést nem tennék kötelezővé, elmaradna a várt hatás. Példaként Belgiumot említették, amely 2014-ben lehetővé tette az önkéntes kerekítést, aminek azonban a hatása elenyésző volt, a kereskedők nagy része ugyanis attól félt, hogy emiatt elvesztik a vásárlóikat. Belgium így 2019-től bevezette a kötelező kerekítést, ami már meghozta a várt hatást.

Jövőre indulhat

„Szlovákiában akár már jövő januártól megkezdődhetne az átmeneti időszak, amely során lehetővé tennék a kereskedőknek a felkészülést. A kerekítés teljesen kötelezővé tétele pedig valamikor jövő nyártól indulhatna be” – mondta el Kažimír. A kereskedőknek ugyanis emiatt aktualizálniuk kell az elektronikus pénztárgépüket, ami a pénzügyminisztérium számításai szerint pénztárgépenként nagyjából 30–60 eurós kiadással járhat. Ez nagyjából 78,5 ezer vállalkozót érint, akik együttesen több mint 143 ezer pénztárgépet használnak. A virtuális pénztárgépet használóknak ezzel kapcsolatban semmilyen pluszkiadásuk nem lesz, az adóhivatalnak azonban az esetükben is át kell majd állítania a rendszerét, ami a hivatal költségvetését nagyjából 105 ezer euróval terheli majd le. (mi, TASR)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ivan Korčok

Korčok: Ez itt nem Felvidék!

tornado
Frissítve

Tornádó csapott le Szlovákiában (VIDEÓ+GALÉRIA)

Kisebbségi Kulturális Alap kultminor

A BMI a KKA-ról szóló módosítás hátrányaira figyelmeztet

tuntetés
Frissítve

Beavatkozott a rendőrség a Hodzsa téren tüntetők ellen (GALÉRIA)

m

Diplomáciai jegyzéket küldött Magyarországnak a szlovák külügyminisztérium

rendőrség

Szigorít Ausztria: Augusztus 15-től csak a teljesen védettek léphetnek be az országba

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.