Közélet

Befejezték a munkát a Kuciak-ügyön dolgozó rendőrök, most a bíróságon a sor

Pozsony | Feloszlatta tegnap Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány a Kuciak-gyilkosság felgöngyölítésén dolgozó nyomozócsoportot – tájékoztatta lapunkat Michal Slivka, az Országos Rendőrfőkapitányság szóvivője. Véleménye szerint a csoport munkájára már nincs szükség, mivel hétfőn a speciális ügyész elküldte az ügyben a vádemelési javaslatot a bíróságra.
Demecs Péter

2019. október 23. 13:23

A nyomozati akták

Ján Kuciak újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. A megrendelő, aki a hatóságok szerint kétség kívül Marián Kočner, körülbelül 70 000 eurót fizetett az újságíró kivégzéséért. Martina meggyilkolása nem volt tervben, a gyilkosság napján az eredeti tervekkel ellentétben nem utazott el, így a gyilkos, aki a hatóságok szerint Szabó Tamás volt, Jánnal együtt őt is kivégezte. Kočner és a vállalkozó között közvetített Alena Zsuzsová, Miroslav Marček pedig részt vett a gyilkosság előkészítésében, ő volt egyebek mellett a sofőr. Négyüket 25 évig terjedő vagy életfogytiglanig tartó szabadságvesztés fenyegeti. Andruskó Zoltán vádalkut kötött az ügyészséggel, s ha ezt a bíróság is jóváhagyja, akkor enyhébb büntetést fog kapni. 

Lezárt vizsgálat

A gyilkosság felgöngyölítésén dolgozó 82 rendőr, nyomozó, elemző és egyéb szakértő 25 ezer oldalas nyomozati aktát állított össze összesen 160 melléklettel, 40 tárgyi bizonyítékkal. A teljes aktát a rendőrök átadták az ügyésznek, aki a vádemelési javaslattal együtt a bíróságra küldte. 
„Köszönöm a munkát minden egyes rendőrnek, aki a Kuciak-csoport tagja volt. Örülök, hogy az egész országot megrázó gyilkosságot ilyen rövid idő alatt sikerült felgöngyölíteni” – mondta az országos rendőrfőkapitány. A csoport szerint rendkívül nehéz körülmények között dolgozott, szüntelenül nyomás alatt voltak. Tekintettel az elért eredményekre, viszont több rendőr is magasabb rangot kapott és jutalmakban is részesült. 

Botrányok is voltak

A kettős gyilkosság ügyében indított nyomozás viszont nem volt problémamentes, már a kettős gyilkosság helyszínélésén is több mulasztás történt. A tett helyszínén járt például a Nemzeti Korrupcióellenes Egységének a vezetője, Róbert Krajmer, akiről később kiderült, semmi keresnivalója nem volt ott, s akinek később távoznia is kellett a posztjáról. 
A Speciális Ügyészség tavaly szeptemberben bemutatott egy fantomképet egy férfiről, aki a hatóságok szerint előmozdíthatta volna a nyomozást. A férfi, aki beazonosította magát a fantomképen, a 24 éves Rigó Roland, néhány nappal később öngyilkos lett. Bár idővel kiderült, a gyilkossághoz nem volt köze, a rendőrség utólag is fontosnak tartotta a fantomkép közzétételét, a feltételezett tettesek ugyanis ezt követően intenzíven kezdtek egymással kommunikálni, ami segített a rendőrségnek a leleplezésükben. 
A nyomozócsoportból később számos rendőrt elbocsátottak, miután kiderült, valaki vagy valakik információkat szivárogtatnak ki a nyomozati aktából. A csoportot végül 39 személy hagyta el, s csak azok maradtak ott, akik kifejezetten a kettős gyilkosság felgöngyölítésén dolgoztak. 

Egyéb bűncselekmények

A Kuciak-csoportnak a nyomozás során tavaly márciustól számos egyéb bűncselekményt is sikerült lelepleznie, például a lefoglalt mobiltelefonokból letöltött több mint 50 terabajtnyi adatnak köszönhetően. Fény derült például arra, hogy a gyanúsítottak Peter Šufliarsky és Maroš Žilinka ügyész, valamint Daniel Lipšic ügyvéd gyilkosságát is tervezték, hogy 2016-ban kivégezték Molnár Péter gútai vállalkozót, s közük lehetett Ógyalla polgármesterének, Basternák Lászlónak a kivégzéséhez. A nyomozás során leleplezett bűncselekmények sora viszont ezzel nem ért véget, Andruskó Zoltán ugyanis közölte, az enyhébb büntetés fejében hajlandó további esetekről is beszélni, például a jelenlegi kormány két tagját érintő korrupcióról. Bár hivatalosan nem derült ki, hogy kikre gondol, lapértesülések szerint Ján Richter munkaügyi miniszterről és Denisa Saková belügyminiszterről van szó. A két érintett tárcavezető a héten kijelentette, nincs tudomásuk arról, hogy bármilyen bűn-cselekményt is elkövettek volna, s nem értik, mivel akarja őket megvádolni a már néhány hónapja vizsgálati fogságban ülő Andruskó. Ennek ellenére hajlandóak együtt-működni a hatóságokkal. Az ügy kapcsán már Peter Pellegrini kormányfő is megszólalt. Kijelentette: „Senki se gondolja, hogy ebben az országban valaki korlátozni fogja a rendőröket abban, hogy eljárást indítsanak valaki ellen”.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A nonprofit szervezet a magyar pártok kampányának átláthatóságát is értékelte

Antibiotikumból keveset, vitaminból sokat fogyasszunk!

Frissítve

GALÉRIA: Előzetes letartóztatásban a gázrobbanás ügyében gyanúsított munkások

Új területre költöztetik a bozóttüzek miatt élőhely nélkül maradt koalákat Ausztráliában

Veszélyes lehet az energiaital-fogyasztás

Kozák, Hyballa és az okoskodás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.