Közélet

Befejezték a munkát a Kuciak-ügyön dolgozó rendőrök, most a bíróságon a sor

Pozsony | Feloszlatta tegnap Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány a Kuciak-gyilkosság felgöngyölítésén dolgozó nyomozócsoportot – tájékoztatta lapunkat Michal Slivka, az Országos Rendőrfőkapitányság szóvivője. Véleménye szerint a csoport munkájára már nincs szükség, mivel hétfőn a speciális ügyész elküldte az ügyben a vádemelési javaslatot a bíróságra.
Demecs Péter

2019. október 23. 13:23

A nyomozati akták

Ján Kuciak újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. A megrendelő, aki a hatóságok szerint kétség kívül Marián Kočner, körülbelül 70 000 eurót fizetett az újságíró kivégzéséért. Martina meggyilkolása nem volt tervben, a gyilkosság napján az eredeti tervekkel ellentétben nem utazott el, így a gyilkos, aki a hatóságok szerint Szabó Tamás volt, Jánnal együtt őt is kivégezte. Kočner és a vállalkozó között közvetített Alena Zsuzsová, Miroslav Marček pedig részt vett a gyilkosság előkészítésében, ő volt egyebek mellett a sofőr. Négyüket 25 évig terjedő vagy életfogytiglanig tartó szabadságvesztés fenyegeti. Andruskó Zoltán vádalkut kötött az ügyészséggel, s ha ezt a bíróság is jóváhagyja, akkor enyhébb büntetést fog kapni. 

Lezárt vizsgálat

A gyilkosság felgöngyölítésén dolgozó 82 rendőr, nyomozó, elemző és egyéb szakértő 25 ezer oldalas nyomozati aktát állított össze összesen 160 melléklettel, 40 tárgyi bizonyítékkal. A teljes aktát a rendőrök átadták az ügyésznek, aki a vádemelési javaslattal együtt a bíróságra küldte. 
„Köszönöm a munkát minden egyes rendőrnek, aki a Kuciak-csoport tagja volt. Örülök, hogy az egész országot megrázó gyilkosságot ilyen rövid idő alatt sikerült felgöngyölíteni” – mondta az országos rendőrfőkapitány. A csoport szerint rendkívül nehéz körülmények között dolgozott, szüntelenül nyomás alatt voltak. Tekintettel az elért eredményekre, viszont több rendőr is magasabb rangot kapott és jutalmakban is részesült. 

Botrányok is voltak

A kettős gyilkosság ügyében indított nyomozás viszont nem volt problémamentes, már a kettős gyilkosság helyszínélésén is több mulasztás történt. A tett helyszínén járt például a Nemzeti Korrupcióellenes Egységének a vezetője, Róbert Krajmer, akiről később kiderült, semmi keresnivalója nem volt ott, s akinek később távoznia is kellett a posztjáról. 
A Speciális Ügyészség tavaly szeptemberben bemutatott egy fantomképet egy férfiről, aki a hatóságok szerint előmozdíthatta volna a nyomozást. A férfi, aki beazonosította magát a fantomképen, a 24 éves Rigó Roland, néhány nappal később öngyilkos lett. Bár idővel kiderült, a gyilkossághoz nem volt köze, a rendőrség utólag is fontosnak tartotta a fantomkép közzétételét, a feltételezett tettesek ugyanis ezt követően intenzíven kezdtek egymással kommunikálni, ami segített a rendőrségnek a leleplezésükben. 
A nyomozócsoportból később számos rendőrt elbocsátottak, miután kiderült, valaki vagy valakik információkat szivárogtatnak ki a nyomozati aktából. A csoportot végül 39 személy hagyta el, s csak azok maradtak ott, akik kifejezetten a kettős gyilkosság felgöngyölítésén dolgoztak. 

Egyéb bűncselekmények

A Kuciak-csoportnak a nyomozás során tavaly márciustól számos egyéb bűncselekményt is sikerült lelepleznie, például a lefoglalt mobiltelefonokból letöltött több mint 50 terabajtnyi adatnak köszönhetően. Fény derült például arra, hogy a gyanúsítottak Peter Šufliarsky és Maroš Žilinka ügyész, valamint Daniel Lipšic ügyvéd gyilkosságát is tervezték, hogy 2016-ban kivégezték Molnár Péter gútai vállalkozót, s közük lehetett Ógyalla polgármesterének, Basternák Lászlónak a kivégzéséhez. A nyomozás során leleplezett bűncselekmények sora viszont ezzel nem ért véget, Andruskó Zoltán ugyanis közölte, az enyhébb büntetés fejében hajlandó további esetekről is beszélni, például a jelenlegi kormány két tagját érintő korrupcióról. Bár hivatalosan nem derült ki, hogy kikre gondol, lapértesülések szerint Ján Richter munkaügyi miniszterről és Denisa Saková belügyminiszterről van szó. A két érintett tárcavezető a héten kijelentette, nincs tudomásuk arról, hogy bármilyen bűn-cselekményt is elkövettek volna, s nem értik, mivel akarja őket megvádolni a már néhány hónapja vizsgálati fogságban ülő Andruskó. Ennek ellenére hajlandóak együtt-működni a hatóságokkal. Az ügy kapcsán már Peter Pellegrini kormányfő is megszólalt. Kijelentette: „Senki se gondolja, hogy ebben az országban valaki korlátozni fogja a rendőröket abban, hogy eljárást indítsanak valaki ellen”.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Párkány

Az a legfontosabb, amit a gyerek kérdez

f

Felgyújtották a párkányi oltóközpont tábláját

fotó

Pozsonyban újabb tüntetések várhatók, Kotleba a főváros teljes lezárásával fenyegetőzik

Ivan Korčok

Korčok: Magyarország vezetői tartsák tiszteletben a Szlovák Köztársaságot

rendőrség illusztráció

A rendőrség lezárta a nyomozást a Marhapásztor-ügyben

Gyűrűk Ura

Tévésorozat készült a Gyűrűk Urából

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.