Közélet
Illusztrációs felvétel - TASR

Az SaS nem támogatja a kemény drogok dekriminalizálását

TASR

2018. február 20. 17:57

Pozsony | A Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt kezdettől fogva kizárólag a marihuána mint könnyű drog dekriminalizálásáért szállt síkra, amelynek használata széles körben elterjedt, elsősorban a fiatalok között.

A liberálisok ugyanakkor határozottan ellenzik a kemény drogok, például a kokain, a heroin és a metamfetamin (pervitin) dekriminalizálását – tájékoztatta a TASR hírügynökséget kedden Katarína Svrčeková, az SaS szóvivője. 

„Az igazságügy-miniszter javaslata ennél sokkal tovább megy, és az SaS párt ebben a formában nem támogatja.

Ha kemény drogról van szó, semmilyen mennyiség nem lehet jelentéktelen.

A kemény drogok dekriminalizálása véleményünk szerint nem szolgálja a köz javát, mert gyengíti az elrettentő hatást és növelheti a kábítószerélvezők számát” – jelentette ki Natália Blahová, az SaS frakcióvezetője.    
 

2018. február 20. 10:35

Žitňanská enyhítené a droghasználat büntetését, az SNS megállíthatja

Az SaS ugyanakkor üdvözli, hogy Lucia Žitňanská (Most-Híd) igazságügy-miniszter megnyitotta ezt a népszerűtlen témát. Blahová elmondása szerint a párt hajlandó lenne támogatni egy olyan törvénymódosítást, amelybe az általuk javasolt változtatásokat is belefoglalnák.

A kábítószerek részleges dekriminalizálásáról szóló törvénymódosítást az SNS is elutasította.

Az előterjesztett javaslat szerint dekriminalizálnák a kis mennyiségű kábítószer birtoklását saját használatra. Ha először találnának kis mennyiségű drogot valakinél, az csak kihágásnak minősülne, és csak akkor válna bűncselekménnyé, ha 12 hónapon belül az illető ismételten elkövetné ugyanezt a kihágást. A 18 éven aluliaknak a pénzbírság kifizetése mellett orvosi vizsgálaton és szociális tanácsadáson kellene részt venniük, adott estben pedig elvonókúrára küldenék őket.

2018. február 20. 11:25

Drogdílereket fogtak Királyhelmecen
Önnek ajánljuk