Közélet

Az R7-es egy szakasza készülhet el 2020-ra

Pozsony. Gyakorlatilag semmi sem áll útjában annak, hogy a D4-es pozsonyi körgyűrű és az R7-es gyorsforgalmi út megépítéséért felelős spanyol konzorcium megkezdje a munkát.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. január 31. 18:00

Pozsony. Gyakorlatilag semmi sem áll útjában annak, hogy a D4-es pozsonyi körgyűrű és az R7-es gyorsforgalmi út megépítéséért felelős spanyol konzorcium megkezdje a munkát. A közlekedési tárca képviselői rendszeresen tárgyalnak a kivitelezővel, a munkálatokat állítólag a téli építkezési munkaszünet után indítják be, március elején.

A kivitelezővel aláírt szerződés szerint a D4-es és R7-es összes szakaszát legkésőbb 2020 októberében kellett volna átadni a forgalomnak. A konzorcium ráadásul eredetileg jóval korábban, 2019 végén akarta befejezni a projekt első részét, 2020 októberében pedig a másikat. Az aktuális időpont: valamikor 2020 után.

Ki a felelős?

Ha késni fog a projekt, a kivitelező az aláírt szerződés szerint büntetésekre számíthat, a szankciók összegét viszont nem lehet megítélni. „Én nem fogok hazudni, az állam részéről is volt késés, tehát nem minden a konzorcium hibája” – utalt Érsek arra, hogy több, építkezéshez szükséges telket nem sikerült időben átadni.

Az esetleges szankciókról való tárgyalások során így a konzorcium azzal érvelhet, hogy az állam hátráltatta az építkezés kezdetét. Másrészt, miután megkapták a telkeket és az összes szükséges engedélyt, sem indult be érdemben az építkezés; nem hivatalos információk szerint épp azért, mert a konzorcium képtelen volt hazai építkezési vállalatot szerződtetni a projektre. „Ami biztos, hogy már elkezdhetik a munkát, ugyanis minden szükséges engedélyt megkaptak, márciusban beindul a munka” – mondta Érsek Árpád (Híd) közlekedési miniszter.

Egy szakasz esélyes

Az INEKO gazdaságkutató intézet már korábban kiszámította, hogy a projektet akkor sem sikerül időben befejezni, ha októberben elkezdik az építkezést, minimum egyéves késlekedést jósolnak a szakértők. Az R7-es esetében az a szakasz késhet, amely a körgyűrűre és a pozsonyi úthálózatra kapcsolódna rá. A projekt egyetlen szakasza, amelyet az intézet elemzői szerint reálisan befejezhetnek 2020-ig, az R7-es Dénesd és Egyházgelle közti 17,4 kilométeres szakasza.

A beruházás keretében 59 kilométernyi új utat és egy új Duna-hidat építenek. Az állam harminc éven át évente 56–57 millió eurót fizet majd az utak használatáért a konzorciumnak, az összköltség 1,9 milliárd eurót tesz ki. Ez az ország történetének legnagyobb közlekedési projektje.

Önnek ajánljuk

Šefčovič jogász-koncipiensi gyakorlata miatt támadja Čaputovát

Haščák állítólag egymillió eurót fizetett a Gorilla-felvételért

Čaputová magyar civilekkel egyeztetett

Pénzzel lehet pénzt keresni

Čaputová a nyilvános alkotmánybíró-szavazást támogatja, Šefčovič a titkosat

VIDEÓ: A buszsávban száguldozott, hatalmas baleset lett a vége

Legfrissebb galériák
Olvasta már?