Közélet

Az OĽaNO jelöli az elöljárókat, az MKP-s javaslatok nem mentek át

Pozsony | A járási hivatalok elöljárói tisztségére pályázó személyekről a nyilvánosság is elmondhatja a véleményét. A jelölteket az OĽaNO választotta ki, ennek ellenére a közszféra politikamentesítését szeretnék elérni. Az MKP jelöltjeit kikosarazták.
Czímer Gábor

2020. július 6. 19:14

A járási hivatalok elöljáróit az OĽaNO fogja kinevezni ⋌(TASR-felvétel)
A járási hivatalok elöljáróit az OĽaNO fogja kinevezni. - TASR-felvétel

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő tegnapi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a 72 járás élére az OĽaNO már 70 jelöltet állított, akiket „nyilvánosan átvilágítanak”. Ez azt jelenti, bárki megírhatja róluk a véleményét a www.prednostovia.sk honlapon keresztül, ahol a jelöltek névsora érhető el.

„Amennyiben tudomásuk van ezen személyek múltban elkövetett dolgairól, egykori erkölcsi túlkapásaikról, akkor ezt hozzák a tudomásunkra”

– kérte a miniszterelnök a nyilvánosság segítségét. Erre azonban csak péntekig van lehetőség, a kormány ugyanis a többségüket már jövő heti ülésén ki szeretné nevezni. A miniszterelnök szerint az egész folyamat célja, hogy politikamentesítsék a közszférát. Matovič arról beszélt, csak a hivatal vezetője lesz politikai jelölt, a beosztottjai, így az egyes osztályokat vezető hivatalnokok már nem. Őket tisztán szakmai alapon választják ki. Matovič hozzátette, ha bármely jelöltjük a hivatali idejében hibát követne el, azonnal leváltják.

Michal Šipoš, az OĽaNO parlamenti frakciójának vezetője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a jelölteket kiválasztó bizottság olyan személyek mellett döntött, akik megbízhatóak. A folyamatba bevontak néhány civil aktivistát, illetve az egyes régiókban működő egyesületeket is. Šipoš szerint a 70 jelöltből minden nyolcadiknak van valami köze az OĽaNO-hoz. 

A magyarok

Korábban a magyar pártok közül főleg az MKP környezetéből érkeznek javaslatok a járási hivatalvezetők személyére, de a sajtóba kiszivárgott jelölések közül egyik név sem szerepel az OĽaNO által összeállított névsorban. Cseh Péter, az OĽaNO egyik magyar nemzetiségű képviselője szintén részt vett a választóbizottság munkájában. Lapunknak elmondta, az MKP-tól és az Összefogástól is érkeztek javaslatok, de a Hídhoz kötődő személyek is jelentkeztek a tisztségekre, ahogy a jelenlegi kormánypártok környezetéből is kaptak ajánlásokat.

A kiválasztási eljárás háromkörös volt. „A szakmai tapasztalatot, az erkölcsi értékeket és sok más szempontot is figyelembe vettünk”– mondta azzal, hogy az egyes jelöltekről végül közösen döntöttek a pártban dolgozó személyek és az OĽaNO-s parlamenti képviselők. „A legjobbak nyertek” – mondta. Cseh hozzátette, a déli járások elöljáróinak kiválasztásánál ügyeltek arra, hogy azok magyarok legyenek, vagy tudjanak magyarul. „Ez az egyik feltételünk volt” – mondta.

Az MKP-s névsor

Korábban kiszivárgott egy lista a sajtóban, amely az MKP által állított 11-12 jelölt nevét tartalmazza, ez viszont nem köszön vissza az OĽaNO névsorában. Annak ellenére sem, hogy az OĽaNO parlamenti képviselői a lista kiszivárgásakor megerősítették, zajlik a témáról való kommunikáció. Az MKP által javasolt névsorban a Galántai járásból például Biró László Nagyszombat megyei képviselő, a Komáromi járásból pedig Králik Róbert, az MKP sajtótitkára szerepelt. Az Érsekújvári járással kapcsolatban Nagy Tibor neve is felmerült. Az utóbbi fia Nagy Dávid jogász, az MKP ideiglenes ügyvivő testületének tanácsadója. A Rimaszombati járásban pedig Auxt Ferenc Besztercebánya megyei MKP-s képviselő neve szerepel a listán. Matovič azonban, miután az MKP vezetése egy memorandumot nyújtott át neki a trianoni békeszerződés 100. évfordulója alkalmából, indulatosan úgy nyilatkozott, a dokumentumot olyan elfogadhatatlan lépésnek tartja, hogy az államigazgatási helyek betöltéséről sem tárgyal tovább az MKP-val.

Ellenzéki kritika

Peter Pellegrini, az ellenzéki Hlas elnöke az elöljárók kiválasztásának átláthatóságát kritizálta. „Nem emlékszem arra, hogy valaha is egy parlamenti frakció választhatta volna ki ezeket az embereket” – tette hozzá a Smerből távozott politikus.

Az elöljárók

A járási hivatalok elöljárójának rendkívül fontos szerepe van a közigazgatásban, a kormány meghosszabbított kezeként olyan döntéseket hoznak, amelyek közvetlenül érintik a polgárokat. Ebben a hivatalban kell bejelenteni, ha valaki egyéni vállalkozói engedélyt vált ki, de például a beruházások környezetvédelmi hatását is ez az intézmény ítéli meg. Az előző, Smer–SNS–Híd kormány által kinevezett hivatalvezetők egytől egyig politikai jelöltek voltak, pártkötődésük alapján nevezték őket ki egy-egy járás élére. Több tisztségviselő 2016-ban az akkori kormánypártok listáján indult a parlamenti választáson, így hat olyan elöljáró is volt, aki a Híd jelöltlistáján szerepelt.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
fürdő illusztráció

Meghosszabbítják a beutalót a rehabilitációra

gyógyfürdő

Az orvos által előírt gyógyfürdői ellátás nem kirándulás

áder čaputová

GALÉRIA: Már várja a nagyközönséget a felújított Rákóczi-kastély Borsiban

a
Frissítve

GALÉRIA: Döntetlent játszott a magyar válogatott a világbajnok franciákkal

Bacsfa

A Könnyező Szűz búcsúja – a bacsfai kegyhely

Amit nem lehet elhallgatni

Amit nem lehet elhallgatni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.