Közélet

Az EB büntetné Szlovákiát egy régi kartell miatt

Pozsony | Az ország történetének legnagyobb, igazolt kartellszerződése kapcsán fenyegetik szankciók az országot. Az Európai Bizottság (EB) uniós alapok visszafizetését fogja követelni, mert az állam olyan cégeknek is adott megrendeléseket, amelyeknek tilos volt üzletelniük az állammal.
Demecs Péter

2019. július 22. 19:10

- Somogyi Tibor felvétele

A Denník N lap figyelmeztetett tegnap arra, hogy az EB ellenőrei érdeklődni kezdtek egy 15 évvel ezelőtti, sztrádák építésével kapcsolatos csalás iránt. Hat cég, köztük a Strabak, a Doprastav és a Skanska megegyezett, becsapják az államot, s az útépítésért a kelleténél jóval több pénzt fognak kérni. Egyezséget kötöttek arról, ki, milyen ajánlattal jelentkezik a versenybe, s ki fogja megnyerni azt. A cégek ugyanis rájöttek, hogy elég megrendelés van a piac összes játékosa számára, s ha megegyeznek az árakon, akkor mindannyian még többet kereshetnek. 
A cégek viszont lebuktak, s 2006-ban olyan büntetést kaptak, amely akkoriban még szigorúnak tűnt: a hat cégnek összesen 45 millió eurós büntetést kellett kifizetnie, öt évre pedig eltiltották a társaságokat az állami megrendelésektől. A cégek bíróságokhoz fordultak, ám ezek fokozatosan helybenhagyták az állami szervek döntését. Az igazságszolgáltatás ennek ellenére elmaradt.
A Doprastav és a Strabag a Denník N szerint nem fizette ki a büntetéseket, az állami megrendelésektől való eltiltás is csak részben korlátozta a tevékenységüket. Továbbra is ezen társaságok szerzik meg a legnagyobb állami megrendeléseket. A svéd székhelyű Skanska a botrányt követően lecserélte a teljes cégvezetést, kifizette a büntetést – az érintett cégek közül a legtöbbet –, s három nagy állami megrendeléstől is elesett. 
Jelenleg, 15 évvel később úgy tűnik, hogy az egész botránynak ismét nem a bűnösök, hanem az állam fogja meginni a levét. Az EB ellenőrei tavaly rájöttek, hogy az állami megrendeléseken való részvételre vonatkozó ötéves tilalom gyakorlatilag nem lett betartva, s a megbüntettek cégek tovább üzleteltek az állammal. A bizottság most azt akarja, hogy az állam fizesse vissza azokat az uniós alapokat, amelyeket Brüsszel kifizetett az érintett cégeknek. Magyarán: a cégek csaltak, az állam viszont továbbra is fizetett nekik, többségük figyelmen kívül hagyta a kirótt bírságokat, a szankciókat így helyettük az állam fogja kifizetni. 
A pénzügyminisztérium igazolta, hogy tárgyal a bizottsággal a szankciókról, ám mivel az egyeztetések és az EB nyomozása sem ért véget, egyelőre nem lehet konkretizálni, milyen összeget kell majd visszafizetni. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Aláírásgyűjtés Kočnernek

Már e héten kopogtat a végrehajtó a Billánál

24 óra a sérült gyerekekért

Nőtt a munkanélküliség

Feljelentés az ollétejedi gumifeldolgozó ellen

Száz fociév Szepsiben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?