Autó-motor

60 éves a biztonsági öv

Pozsony | Emberéletek millióit mentette meg a világ egyik legelterjedtebb, s mondhatni legegyszerűbb biztonsági rendszere, a biztonsági öv, amely idén ünnepli feltalásának 60. évfordulóját.
Demecs Péter

2019. szeptember 11. 11:30

Volvo biztonsági öv
A személyautókban már néhány évtizede használatos a hárompontos biztonsági öv

1959. augusztus 13-án a svéd Kristianstad városának egyik autókereskedésébe begördül egy új személygépkocsi. Ez a Volvo PV 544-es típus volt az első gépjármű a világon, melyet hárompontos biztonsági övvel szereltek fel. Új korszak vette kezdetét.

A kezdetek kezdete

A történet a 20. század első felében kezdődik. A gépkocsik rohamos elterjedése következtében folyamatosan nőtt a közúti balesetek, s vele együtt a személyi sérülések és tragédiák száma. Nyilvánvalóvá vált, hogy a probléma kezelésére valamilyen megoldást kell találni. A 30-as években amerikai orvosok írásban követelték, hogy a gépjárművekhez olyan biztonsági megoldást kell kifejleszteni, mely baleset esetén megakadályozza a járműből való kiesést, valamint a súlyos és halálos sérülések kialakulását.
Ezt követően fejlesztették ki a „kétpontos” biztonsági övet, de történtek kísérletek „három- és négypontos” biztonsági eszközök kifejlesztésére is, utóbbi esetben nem sok sikerrel. Az 1950-es években a biztonsági fejlesztés új lendületet kapott, melyben a Volvo mutatta fel a legnagyobb eredményeket. Számos kísérletet követően a Volvo 1958-ban szabadalmazta azt a három rögzítési ponttal rendelkező biztonsági övet, mely gyakorlatilag változatlan formában található meg napjaink gépjárműveiben.

A fejlesztőmérnök

A hárompontos öv kifejlesztése a svéd Nils Bohlin (1920–2002) nevéhez fűződik. Bohlin eleinte a Saab gyárnál dolgozott, s vett részt a repülőgépek katapultüléseinek kifejlesztésében, később azonban a Volvóhoz „igazolt át”.
Az általa kifejlesztett „V” alakú öv jellegzetessége a medencénél keresztirányban, valamint a felső testrész előtt harántirányban áthaladó öv, mely gyorsan és praktikusan rögzíthető, s a kezdetektől fogva a testméretnek megfelelően állítható volt.
Kevesen tudják, hogy ez a „V” típus bizonyult a legalkalmasabbnak arra, hogy az ütközés során fellépő energiát az emberi test legnagyobb teherbírású részeihez, a medencéhez és a bordázathoz vezesse el. A találmány zsenialitása mellett az is szerepet játszott a biztonsági öv elterjedésében, hogy a svédek az övet úgynevezett nyílt szabadalommal védték, mely lehetővé tette bárki részére a találmány szabad hasznosítását és gépjárművekbe történő beépítését.

Biztonsági öv

Hosszú út a biztonságig

A biztonsági öv gépjárművekbe való beépítése, valamint használata lassan terjedt el. Különösen a tengerentúlon volt nehéz elfogadtatni az új találmányt, míg a konzervatívnak tartott britek már a kezdetektől fogva felismerték az öv hasznosságát. Ennek megfelelően Nagy-Britanniában az övhasználat átlagosnál magasabb aránya már a kezdetekben is egyértelműen megmutatkozott.
Az 1960-as évek elején még csak néhány autógyár ajánlotta opcióként a hárompontos biztonsági övet, voltak közöttük luxusmárkák (Jaguar „E” type) és tömegautók (Renault 4) egyaránt.
1967 volt a nagy áttörés éve. Az USA-ban szervezett közlekedésbiztonsági konferencia keretében a Volvo nem kevesebb, mint 28 000 közúti baleset tapasztalatát elemezve bizonyította be, hogy a biztonsági öv 50–60 százalékkal csökkenti baleset esetén a sérülés, valamint a halálozás kockázatát.

Meggyőzte a világot

Egy évvel később, az 1968-as évi Bécsi Egyezmény már arról rendelkezett, hogy az új személygépkocsikba biztonsági övet kell szerelni, majd annak használatát az autókban ülők részére kötelezővé kell tenni. Ez Európában néhány évi átfutás után, a 70-es évek közepén valósult meg.
A hárompontos biztonsági övet a szakértők a világon valaha kifejlesztett legfontosabb biztonsági eszköznek tartják. A Nils Bohlin által kifejlesztett „V” alakú övnek eddig szerény becslések szerint is legalább egymillióan köszönhetik az életüket. Egyedül az Európai Unióban évente átlagban közel 15 ezer életet ment meg a biztonsági öv, s további, évi közel ötezer tragédiát lehetne elkerülni az öv rendszeres használatával.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

„Az ember segítő kezet nyújt, és szinte leköpik” – mondta Matovič az MKP-ról

Fico vs Pellegrini

Túlélheti-e a Smer Fico és Pellegrini viszályát?

trianon rimaszombat

GALÉRIA: Rimaszombat is megemlékezett

Igor Matovič
Frissítve

Nem szüntetik meg idő előtt a veszélyhelyzetet

Thermalpark

Kedden nyit a dunaszerdahelyi Thermalpark

Fél kiló fehér kristályos anyagot és 20 ezer eurót lefoglalt le a NAKA Udvardon

Fél kiló fehér kristályos anyagot és 20 ezer eurót foglalt le a NAKA Udvardon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.