Közélet

Állampolgársági törvény: Grendel szerint többet nem sikerült elérni

Pozsony | A parlament jóváhagyta az állampolgársági törvény módosítását, a voksoláson Grendel Gábor (OĽaNO, NOVA) igennel szavazott. A parlament alelnökétől többek közt azt kérdeztük, miért támogatta azt a jogszabályt, amely a szlovákiai magyaroknak továbbra is tiltja, hogy felvegyék a magyar állampolgárságot.
author
Czímer Gábor

2022. február 21. 18:02

Grendel Gábor (Somogyi Tibor felvétele)
Grendel Gábor - Somogyi Tibor felvétele

Miért szavazott igennel a törvényre?

Sajnálatosnak tartom azt, hogy a koalíciós partnereink megtorpedózták a javaslatainkat. Mindenképpen elfogadhatóbbnak tartottam volna, ha a 2010-es ellentörvény előtti állapotokat állítottuk volna vissza. Ezt sajnos a partnereink elutasították. A koalíciós tanácson, ahol ezt megpróbáltuk átvinni, ellenezték azt. Így került a parlament elé a kérdéses törvénymódosító-javaslat. Ha azonban ezt elutasítottuk volna, akkor azzal konzerváltuk volna azt az állapotot, amit az első Fico-kormány vezetett be. Mivel ezt még rosszabb megoldásnak tartottam volna, ezért megszavaztam a koalíciós partnerek által jóváhagyott változatot. Amellyel azonban sem százszázalékosan azonosulni nem tudok, és megelégedve sem vagyok vele.

Az egyes koalíciós pártok milyen állásponton voltak ezzel a törvénnyel kapcsolatban?

A mi pártunkat leszámítva egyik partner sem volt nyitott a törvény további lazítására. Nem szeretnék belső információkat kiszivárogtatni, de csak az OĽaNO volt hajlandó kiállni mellettünk, és ez kevés volt.

A frakciótársa, Ján Szőllős és Gyimesi György is arról beszélt lapunknak, hogy az SaS jelöltje, Ivan Korčok által vezetett külügyminisztérium ellenezte a szabályozásnak a lazítását. Ezt meg tudja erősíteni?

Én valóban nem szeretnék további részletekbe menni. A helyzet az, hogy a kormányprogramban leszögeztük, módosítjuk az állampolgárságról szóló törvényt. De ez a dokumentum nem úgy fogalmaz, hogy a 2010 előtti állapotokhoz való visszatérés érdekében módosítjuk azt. Emellett ott van a koalíciós szerződés is, ez tartalmazza azokat a szabályokat, ahogy törvényjavaslatokat terjeszthetünk be és fogadhatunk el a parlamentben. Tény, hogy a partnereink a kérdéses jogszabály kapcsán nem tettek semmi olyat, ami a kormányprogrammal vagy a koalíciós szerződéssel ütközne. Tulajdonképpen mindenki betartotta azokat a szabályokat, amelyek szerint ez a koalíció működik. Sajnos mi többet szerettünk volna elérni, de ez nem sikerült. Ugyanakkor nem látom értelmét annak, hogy tovább uszítsam a saját koalíciónk ellen az olvasókat. Mi ugyanis a kollégáimmal valóban mindent elkövettünk, hogy többet érjünk el. Viszont a partnereink ezt, amellett, hogy betartották a koalíció belső szabályait, megakadályozták.

Az így létrejött törvényről azonban több, a lapunk által megkérdezett szakértő is úgy nyilatkozott, hogy bizonyos értelemben még szigorúbb is, mint az, amit 2010-ben fogadtak el. Ön mit gondol, szigorításról, vagy éppen ellenkezőleg, lazításról van szó?

Meg kell kérdezni azokat a konkrét személyeket, akiket az állampolgárság elveszítése érint. Közülük az elmúlt hónapok során nagyon sokan vették fel velünk a kapcsolatot. Szerintem ők is nekünk adnak igazat, amikor mi azt mondjuk, hogy ebben az esetben nem szigorításról, hanem előrelépésről van szó.

Milyen érv szól amellett, hogy a szlovákiai magyarok ne vehessék fel a magyar állampolgárságot? Jelentene-e ez bármiféle veszélyt Szlovákia számára?

Én semmiféle veszélyt nem látok.

Akkor mégis mivel érvelnek a koalíciós partnereik amellett, hogy ezt a tiltást fenntartsák?

Elsősorban a kormányprogrammal érvelnek. Van ugyanis egy jelenlegi állapot, a kormányprogramban pedig arra vállaltunk kötelezettséget, hogy ezt az állapotot megváltoztatjuk. Ezt a partnerek betartották. Nem emlékszem olyan szituációra, hogy nyíltan valamiféle veszéllyel, veszélyérzettel érvelt volna a koalíciós partnerek közül bárki. Spekulálni viszont nem fogok azzal kapcsolatban, volt-e ennek valamilyen más, valós oka, vagy sem.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
fd

Hamarosan a városok előtt kell hagynunk a dízelmotoros autókat?

d

Így változtak az árak idén a karácsonyi vásárokban!

gf

Vigyázzon! Komolyan pórul járhat autópályamatrica-vásárláskor!

benzin k

Alig fenntartható a magyar benzinárstop

Vilmos Sándor holland király

Szlovákiába látogat Vilmos Sándor holland király és Máxima királyné

részeg sofőr k

Épületnek hajtott egy részeg sofőr Ógyallán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.