Közélet

A Smer az egyezségnek megfelelően szavazott az alkotmánybíró-választáson

Pozsony | Ján Mažgút, a Smer-SD szóvivője szerint az alkotmánybíró-jelöltek keddi (június 25.) választásán a párt képviselői a frakción belüli egyezségnek megfelelően szavaztak. Hozzátette: öt jelölt támogatásában egyeztek meg.
TASR

2019. június 26. 17:06

„A Smer-SD frakciójának képviselői ennek megfelelően jártak el. Nehéz megmondani, hol történt a hiba” – mondta Mažgút, hozzátéve: szeptemberig, a következő választásig megoldást kell találni erre a problémára.

Állítása szerint a Smer-SD továbbra is a titkos szavazást fogja támogatni. A párt azzal érvel, hogy az alkotmánybírók esetében felmerülhetne az elfogultság gyanúja, ha tudnák, mely képviselők szavaztak rájuk. Mažgút a titkos szavazást a demokrácia vívmányának nevezte.

Arra a kérdésre, vajon a Smer-SD ismét bojkottálni fogja-e a szavazást, ha az nyilvános lesz, nem válaszolt. Megismételte a párt álláspontját, miszerint Andrej Kiska volt államfő hibázott, amikor nem nevezte ki a megválasztott jelöltek felét.

Azt, hogy öt jelölt támogatásában egyeztek meg, a Koalíciós Tanács keddi ülése után Andrej Danko, az SNS és a parlament elnöke, Bastrnák Tibor, a Híd frakcióelnöke és Martin Glváč (Smer-SD), a parlament alelnöke is megerősítették. Az SNS és a Híd a keddi jelöltválasztás sikertelensége esetén szeptemberre kilátásba helyezte a nyilvános szavazást.

Az SZK Nemzeti Tanácsa a keddi, ismételt titkos jelöltválasztáson megint csak egy alkotmánybíró-jelöltet választott meg, Pfundtner Editet, az Igazságügyi Minisztérium államtitkárát. Mivel ezúttal sem sikerült megválasztani a kellő számú jelöltet, újabb jelöltválasztásra kerül sor, várhatóan szeptemberben.

Februárban kilenc bíró helye üresedett meg az Alkotmánybíróságon. A parlamentnek 18 jelöltet kellett volna megválasztania, közülük nevezte volna ki az államfő a kilenc új alkotmánybírót. A képviselőknek eddig még nem sikerült megválasztaniuk a kellő számú jelöltet, vagyis tizennyolcat, csak tizennégyet. Az előző köztársasági elnök, Andrej Kiska néhány bírót már kinevezett, a taláros testületben így jelenleg hét bíró foglal helyet, a kívánt összlétszám 13.

Zuzana Čaputová elnök asszony kedden elismételte: csak akkor fog újabb alkotmánybírókat kinevezni, ha teljes lesz a jelöltek létszáma.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

„A pénz is számít, de az egészség fontosabb”

Algériára új aranykor köszönthet

Čaputová: Nem megfelelő a fegyelmi bíróságok állapota

Frissítve

Elkezdődött Kočner és Rusko bírósági pere

Hyballa + Jedlička + Kalmár = 3 pont

Drága gyógyszerekért fizetünk fölöslegesen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?