Közélet

A PET-palackok és italdobozok visszaváltását első olvasatban 120 képviselő támogatta

Pozsony | Ma a két legfontosabb környezetvédelmi törvénytervezetről dönt a parlament. Az egyszer használatos műanyag italcsomagolás visszaváltásról szóló új jogszabály a műanyag hulladék ellen, a természet- és tájvédelmi törvény módosítása pedig a nemzeti parkok területén folytatott fakitermelés ellen küzd. A visszaváltásra vonatkozó törvényt első olvasatban 120 képviselő támogatta.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. június 19. 17:09

PET-palack
- TASR-felvétel

„Világviszonylatban egyre fontosabbá válik a környezet védelme. Örömmel tölt el, hogy ezt a szlovák parlament honatyái is tudatosítják. Olyan modern és hatékony jogszabályt kell elfogadtatnunk, amely megszabadítja a természetet a műanyagoktól“ – jelentette ki Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter.

A parlament második olvasatba utalta az egyszer használatos italcsomagolásra vonatkozó betétdíjas rendszerről szóló jogszabályt. Az új törvényjavaslatot, amely jelentős mértékben csökkenti majd a természetben eldobott palackok és dobozok mennyiségét 120 honatya szavazta meg. Évente közel egymilliárd PET-palack kerül forgalomba az országban, ebből mintegy 400 millió hulladéklerakón, vagy ami még ennél is rosszabb, a természetben végzi. A visszaváltásnak köszönhetően az italcsomagolás kb. 95 százaléka oda kerül majd, ahova való, vagyis az újrafeldolgozó üzemekbe. A gyakorlatban 2022-ben, a teljes logisztikai rendszer kiépítését és a visszaváltó automaták üzembe helyezését követően indulhatna a visszaváltás. A környezetvédelmi minisztérium közben a közösségi hálón elindította a # zazalohovanie kampányt, mely során a nyilvánosság is kifejezheti támogatását.

A nagy kiterjedésű fakitermelést tiltó természet- és tájvédelmi törvény módosításáról is első olvasatban szavaz ma a parlamentben. A módosítás tényleges hatáskörrel ruházza fel az Állami Természetvédelmi Hivatalt, főleg az értékes területeken tervezett beavatkozások megakadályozása terén. Minden lépést jóvá kell majd hagyniuk, amely veszélyeztetheti a természetet a nemzeti parkokban. Legyen szó fakitermelésről, a talajréteget vagy a vízfolyásokat érintő beavatkozásról. Jelenleg a természetvédők csaknem kizárólag a legmagasabb, 5-ös védettséget élvező területeken képesek megakadályozni a fakitermelést. Ezek aránya pedig a legkisebb a nemzeti parkokban. A módosításnak köszönhetően ez a jogkör több mint 400 ezer hektárnyi értékes területre terjed ki, amely Szlovákia területének közel 10% -át jelenti.

Átment az első olvasaton a kibocsátáskereskedelemről szóló törvény módosítása is, melynek célja az unió kibocsátáskeresekedelmi rendszerének 2021-2030-as időszakra vonatkozó új európai irányelvének átvétele, valamint a beruházások és alacsony szén-dioxid-kibocsátású mechanizmusok feltételeinek meghatározása. A módosítás definiálja a modernizációs alapot és rögzíti a környezetvédelmi minisztérium hatásköreit is, hogy a következő évtizedekben Szlovákia több százmillió eurót fordíthasson az energetikai rendszerek korszerűsítésére, az energetikai hatékonyság növelésére, a megújuló energiaforrásokra és a széntermelő régiók tisztességes átalakítását biztosító projektek támogatására. A módosítást 111 képviselő támogatta.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az oktatási tárcának is csökkentenie kell a kiadásait ⋌(TASR-felvétel)

Elkerüli a spórolás a magyar iskolákat?

parlament k

A parlament legközelebb csak szeptember 1-én ül össze

Diszkriminatív marad a szlovák állampolgársági törvény

A többes állampolgárság legalizálását szorgalmazza több közéleti személyiség

bejrúti robbanás
Frissítve

Bejrúti robbanás – Lemond a libanoni kormány

koronavírus Olaszország

Szlovákiából csak egy nyilatkozat kitöltése után lehet Olaszországba utazni

napozás

Kevesebb vegyszert, több természetes alapanyagot!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.