Közélet

A munkanélküliek az eddiginél tovább lesznek jogosultak a segélyre

Pozsony | A munkanélküliek, akiknek a koronavírus-válság idején nehéz lenne állást találni, a munkájuk elvesztését követő fél éves határidő letelte után is kapnak majd munkanélküli járadékot. Ez a munka törvénykönyve módosításából következik, amelyet csütörtökön fogadott el a parlament. Az újítás minden munkanélkülire vonatkozni fog, tehát azokra is, akik a módosítás hatályba lépése előtt veszítették el az állásukat.
TASR

2020. április 2. 19:10

Frissítve
parlament k
- TASR-felvétel

A munka törvénykönyve módosításából az is következik, hogy a jövőben az alkalmazott otthonról is végezheti a munkáját, amennyiben adottak az otthoni munkavégzés feltételei.

Ahhoz, hogy egy munkáltató megkapja a munkahelyek megőrzését elősegítő támogatást, becsületbeli nyilatkozatot kell majd tennie arról, hogy teljesíti a támogatás odaítélésének a feltételeit. Ezek egyike az adó- és járulékfizetési kötelezettségek teljesítése.

A módosítás értelmében erősítik azoknak az alkalmazottaknak a védelmét, akik beteg családtagról való gondoskodás, illetve kötelező karantén miatt nem tudnak dolgozni. Az ilyen alkalmazottakat tilos lesz elbocsátani.

Amennyiben hatósági intézkedés vagy rendkívüli helyzet, veszélyhelyzet, szükségállapot kihirdetése miatt kell egy cégnek beszüntetnie vagy korlátoznia a működését, a munkáltató az alkalmazottak átlagfizetése 80%-ának megfelelő összeget fizethet bérkompenzációként. Erről a szakszervezetek képviselőivel való egyeztetés nélkül dönthet. A bérkompenzáció ugyanakkor nem lehet kevesebb, mint a minimálbér összege.

A bizottságok javaslata értelmében a módosítás nem fogja tartalmazni azt a rendelkezést, mely szerint a munkáltató arra kötelezhette volna az alkalmazottat, hogy a későbbiekben dolgozza le azt az időt, amely alatt a cég zárva tartott ugyan, de bérkompenzációt fizetett. Az utólag ledolgozandó időt legfeljebb 400 munkaórában határozták volna meg.

A szülői szabadság leteltével egyes szülők ápolási segélyt kaphatnak

A szülői szabadság leteltével, vagyis a gyermekgondozási segélyre való jogosultság elvesztése után a hároméves gyerekek szülei, illetve a tartósan kedvezőtlen egészségi állapotú, hatéves gyerekek szülei a koronavírus-válság idején ápolási segélyt fognak kapni. Ez csak azokat a szülőket fogja érinteni, akik nem tudnak majd munkába állni, mivel vigyázniuk kell a gyerekre az óvodák, iskolák zárva tartása miatt. Az intézkedés a nevelőszülőkre is vonatkozik.

További újítás, hogy korlátozni fogják a készpénzes fizetést a Szociális Biztosító fiókjaiban, így védve a biztosító alkalmazottait a fertőzéssel szemben. A járulékok befizetését a válság idején banki átutalással a legcélszerűbb intézni.

Kerülni fogják a nyugdíjak készpénzben történő kifizetését is. Egy lehetséges megoldás, hogy a nyugdíjat a nyugdíjas hozzájárulása esetén a gyereke számlájára fogják utalni.

A módosítás értelmében eltörlik a késedelmi pótlékok kamatait.

Az új típusú koronavírus terjedésének megfékezése érdekében a biztosított személy távollétében is elvégezhető lesz a szociális elbírálói tevékenység.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Hétfőn 6418 tesztet végeztek, egy fertőzöttet sem regisztráltak

orvossag

A pszichés zavarok zömét nem is kezelik

tankolás

Ennél olcsóbban már nem tankolhatunk

kézmosás szappan

Koronavírus - A hagyományos szappan vagy az alkoholos gél a jobb?

Igor Matovič

Matovič trianoni megemlékezésre hívta a szlovákiai magyarokat

kk

A Madách Színház „emberkísérlete”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.