Közélet

A negatív koronavírusteszt lesz a szabad mozgás záloga

Pozsony | Akik részt vesznek az országos tesztelésen, a jövő héttől ismét szabadabban mozoghatnak – jelentette be Igor Matovič kormányfő. A kijárási korlátozás tehát csak azokra fog vonatkozni, akik nem mennek el a mintavételre.
Nagy Roland

2020. október 28. 18:47

tesztelés
Hétfőtől már nem vonatkozik a kijárási titalom arra, akinek a hétvégén negatív lesz a koronavírusztesztje - TASR-felvétel

A kormány szerdán módosította a korlátozásra vonatkozó rendeletet. Hétfőtől már jóval nagyobb szabadság vár azokra, akik részt vesznek a hétvégi országos tesztelésen, és negatív lesz a tesztjük. Ők a jövő héttől újra mehetnek a különféle boltokba, fodrászhoz, az éttermek teraszaira, vagyis visszatérhet az október 24-e előtti állapot. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az éttermek belső helyiségeiben továbbra sem szolgálhatnak ki vendéget, az edzőtermek zárva maradnak, a maszkviselés kötelező lesz az utcán, az idősek számára pedig fenntartják a 9 és 11 közti bevásárlási időt. A tömegrendezvények megszervezése továbbra is tilos lesz, legfeljebb 6 személy találkozhat egy helyen (kivéve azokat az eseményeket, amelyekre a kivételek múlt hét szombat előtt is vonatkoztak).

Azok számára, akik nem mennek el az országos tesztelésre, továbbra is érvényes a kijárási korlátozás, egészen november 8-ig. Egy jelentős változtatással viszont számolniuk kell: munkába sem járhatnak teszteredmény nélkül. Ez azt jelenti, hogy csak akkor hagyhatják el a lakhelyüket, ha élelmiszerüzletbe, gyógyszertárba vagy temetésre mennek, ha hozzátartozójukról kell gondoskodniuk, vagy ha háziállatot sétáltatnak a lakhelyük százméteres körzetében. A középiskolákban és az alapiskolák felső tagozatán marad a távoktatás. 

Akinek pozitív lesz a tesztje, annak házi karanténban kell maradnia, a vele egy háztartásban élőknek szintén. A rendőrök hétfőtől bárhol elkérhetik a negatív teszteredményt, és az is elképzelhető, hogy csak azzal lehet bemenni a boltokba.

tesztelés
Az országos tesztelés alól kivételt kapnak a 10 év alatti gyerekek, a súlyos betegek és azok is, akik az utóbbi 3 hónapban átestek a betegségen. A 65 év felettieknek sem javasolják a mintavételt, de ha szabadon szeretnének mozogni, akkor bizony részt kell venniük a teszten. - TASR-felvétel

A szabad mozgás természetesen azokra is vonatkozik, akiknek nem javasolják a teszten való részvételt, vagyis a 10 év alatti gyerekekre, a daganatos betegekre, valamint azokra, akik az utóbbi három hónapban átestek a betegségen. A tesztelésen való részvételt a 65 év felettieknek sem ajánlják, de nekik eleve azt javasolták, hogy maradjanak házi karanténban. Ha mégis szabadon szeretnének mozogni, el kell menniük a mintavételre

Matovič ezzel ösztönözne

Igor Matovič szerint ezekkel az intézkedésekkel akarják motiválni az embereket, hogy elmenjenek az országos tesztelésre.

„A negatív koronavírusteszt tulajdonképpen egy belépőjegy lesz a szabadabb életbe”

– jelentette ki a kormányfő. Hozzátette, aki kockázatosnak tartja az országos tesztelésen való részvételt, elmehet magánlaboratóriumba is, az ott elvégzett PCR-teszt negatív eredményét ugyanúgy elfogadják a rendőrök. Az egyetlen feltétel, hogy a mintát október 29. és november 1. között vegyék le.

Matovič továbbá elmondta: a határellenőrzésről továbbra is egyeztetnek, az elkövetkező két hétben azonban minden erejüket az országos tesztelésre fordítják. A határátkelők folyamatos ellenőrzésére legalább 300 csapatot kellene kialakítani, ezt jelenleg lehetetlen megoldani, hiszen még az országos tesztelésre sincs elég egészségügyi dolgozó. Az előzetes számítások szerint 20 ezerre lett volna szükség, jelenleg 12 ezer jelentkezőről tudnak. Az egészségügyi minisztérium arra kéri az orvosokat és a nővéreket, hogy minél többen jelentkezzenek a mintavételre.

ZDRAVOTNÍCI, POMÔŽTE NÁM PRETESTOVAŤ SLOVENSKO 🙏🏻 Slovensko potrebuje zdravotníkov pre celoplošné testovanie, pomáhať...

Közzétette: Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky – 2020. október 28., szerda

 

Elégedetlen orvosok

Vannak azonban olyanok is, akik szerint az átfogó mintavétel nem is olyan jó ötlet. Marian Kollár, a Szlovák Orvosi Kamara (SLK) elnöke szerdai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, az országos tesztelés egy nagy kérdőjel, és nem oldja meg a járvány problémáját. A szervezet vezetője arra panaszkodott, hogy a kormány egyáltalán nem folytat szakmai párbeszédet a projektről.

„Attól tartunk, hogy az országos tesztelésről nem szakmai megfontolás alapján született döntés”

– jelentette ki az SLK elnöke, aki ugyan saját maga is a központi válságstáb tagja, ám elmondása szerint ezeken a tárgyalásokon a politikusok egyszerűen nem hallgatják meg a tudósok és a hozzáértők véleményét. A kamara ezért felszólította a kormányt, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz, és vitassák meg a kérdéses pontokat, például az antigéntesztek megbízhatóságát. Kollár ezzel kapcsolatban közölte, a tesztelés eredményét mindössze orientációs számként lehet felfogni, nem pedig pontos adatként, hiszen az antigéntesztek érzékenysége korántsem százszázalékos.

„A felsoroltak miatt felszólítjuk a kormányt, hogy fontolja meg az országos tesztelés kivitelezését”

– mondta a szervezet vezetője.

Marian Kollár
Marian Kollár, a Szlovák Orvosi Kamara (SLK) elnöke múlt héten részt vett a próbatesztelésen, az országos mintavételt azonban nem tartja jó ötletnek - TASR-felvétel

A kormányfő kiakadt

Matovič az orvosi kamara sajtótájékoztatójáról azt mondta, hogy „kiverte nála a biztosítékot”. A kormányfő bírálta a szervezetet, amiért a koronavírus elhalálozási rátáját az influenzáéhoz hasonlították, elmondása szerint a kamara „Marian Kotleba szintjéhez hasonló álhíreket terjeszt”.

A miniszterelnök az országos tesztelés jelentőségének megkérdőjelezését sem nézte jó szemmel. Hogy megcáfolja Kollár állításait, bemutatta a prágai Motol Egyetemi Kórház tanulmányát, mely bebizonyította, hogy az antigéntesztek szenzitivitása nem 30 százalékos, ahogy azzal a kabinet számolt, hanem 67 százalékos. Matovič elmondása szerint ez azt jelenti, hogy ha a PCR-tesztekkel kimutatnák a fertőzöttek 100 százalékát, akkor az antigéntesztekkel a 67 százalékukat tudják kiszűrni.

„Ez egy rendkívül értékes érv az országos tesztelés mellett, hiszen gyakorlatilag kétszer több fertőzöttet azonosítunk, mint hittük”

– fogalmazott a miniszterelnök.

Igor Matovič
Igor Matovič kormányfő, aki a múlt hétvégén az árvai próbatesztelés során dolgozott önkéntesként, bízik benne, hogy az országos tesztelés sikeres lesz - TASR-felvétel

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter hozzátette: további fontos felfedezés, hogy az antigéntesztek azoknál is képesek kimutatni a fertőzést, akiknek nincsenek tüneteik. Korábban ugyanis szó volt arról, hogy az ilyen személyeknél egyáltalán nem segít az antigénteszt, a tanulmány azonban bebizonyította, hogy a tünetmentes emberek 44 százalékánál kimutatja a vírust. 

Érkezik a jutalom

A kormány a szerdai ülésén közben elfogadta a javaslatot, melynek értelmében megjutalmazzák a frontvonalban szolgáló egészségügyi dolgozókat, akik a koronavírus-járvány első hulláma alatt végig ápolták a betegeket. A kormány 37,5 millió eurót különített el erre a célra, amit körülbelül 56 ezer egészségügyi dolgozó között kell kiosztani. Krajčí elmondta: az állami kórházak dolgozói már a következő napokban megkapják a jutalmat, a magánkézben lévő intézmények azonban várhatóan csak később jutnak hozzá a pénzhez, mivel a kormánynak jogi okok miatt egy újabb rendeletet kell hoznia az összeg elküldéséhez.

„Arról volt szó, hogy nagyjából 200–300 eurót kapnak a szlovák egészségügyi dolgozók. Eközben tudjuk, Csehországban 1000 eurót kaptak minden egyes hónapra”

– közölte Marian Kollár. Elmondása szerint jelenleg ismét hősként kezelik az orvosokat, nyáron viszont más volt a helyzet, amikor a vírus első hulláma alábbhagyott.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
bankovka

A szlovákiai nők a spóroláshoz, a férfiak a pénz fialtatásához értenek jobban

Eduard Heger

Heger: Oltás nélkül kevés esélyünk van a harmadik hullámmal szemben

parlament k

Ma folytatódik a parlament rendkívüli ülése

időjárás meleg

Zavartalan napsütés, tökéletes nyári idő szombaton

Francois de Rugy

A francia parlament hét hónapi vita után elfogadta a radikális iszlám elleni törvénytervezetet

Szilágyi Áron

Tokió 2020 – Szilágyi Áron parádés vívással a nyolc között férfi kardban, Szatmári kiesett

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.