Közélet

A NAKA élvezi a védelmi bizottság bizalmát Fico-ügyben

Pozsony | A parlament védelmi bizottságának tagjai kedden kinyilvánították, hogy a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) élvezi a bizalmukat a Smer elnöke, Robert Fico ellen indított eljárással összefüggésben. Erről Anton Hrnko (SNS), a bizottság elnöke tájékoztatott a keddi ülés után.
TASR

2019. december 10. 14:33

Anton Hrnko
Anton Hrnko - TASR-felvétel

Ľubomír Galko bizottsági tag és független képviselő elfogadhatatlannak tartja, hogy a Smer bizottsági tagjai az illetékes ügyész karrierjével és tanulmányaival foglalkoztak, így próbálva megfélemlíteni őt.

Hrnko állítása szerint a bizottság minden tagja bizalmat szavazott az ügynökségnek és a rendőrségnek, vagyis jóváhagyták az ügyben tett lépéseiket.

„Mivel az ügyben indított eljárás még nem zárult le, nem mondok többet”

– közölte Hrnko, aki szerint Milan Lučanský rendőrfőkapitány minden eljárással kapcsolatos kérdést megválaszolt.

A bizottság ülésére meghívták a főügyészt is, aki azonban nem jelent meg. Távolmaradását azzal magyarázta, hogy helytelennek tartaná, ha egy lezáratlan ügyet kellene kommentálnia.

„Amíg én vezetem a rendőrséget, nem engedem, hogy törvénytelenül járjanak el” – hangsúlyozta Lučanský. Fico meggyanúsításának körülményeit és az ezzel kapcsolatos politikai megnyilvánulásokat nem akarta kommentálni.

Galko rámutatott, hogy a Smer képviselői határozat nélkül jöttek a bizottság ülésére.

„Nem tudták, mit akarnak, azon kívül, hogy meg akarták félemlíteni a nyomozókat és főleg az ügyészt”

– véli a független képviselő.

Állítása szerint csak azzal tudtak érvelni, hogy a rendőrségi eljárással meg kellett volna várni a választásokat, és hogy egy háromszoros miniszterelnökkel „ilyet nem lehet csinálni”.

Galko szerint Lučanský megfelelően reagált, amikor azt mondta, hogy a rendőrségnek végeznie kell a munkáját, függetlenül a választásoktól. Galko azt is helyesli, hogy az ügyész nem jött el az ülésre, mivel szerinte nem szabad politikai nyomásgyakorlásnak kitennie magát.

Jaroslav Baška (Smer) bizottsági tag megállapította: elégedettek a rendőrfőkapitány magyarázatával. Hozzátette: Lučanský biztosította őket afelől is, hogy a rendőrség minden ügyhöz egyformán áll hozzá. A rendkívüli bizottsági ülés összehívásában nem lát semmi rendkívülit, állítása szerint erre korábban is sor került, lezáratlan ügyek kapcsán is. Utalt egyben bizonyos joghézagokra is, melyek esetében pontosabb megfogalmazásra lenne szükség.

A parlament védelmi bizottságának összehívását a Smer képviselői indítványozták. Úgy vélik, a Robert Fico ellen indított büntetőeljárás a pártelnök személye és a Smer párt ellen indított, összehangolt támadás része.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója nemzetiségi, faji vagy meggyőződésbeli hovatartozás miatti gyalázkodás, gyűlöletkeltés, valamint ezzel halmazatban bűncselekmények nyilvánosság előtti védelmezése ügyében indított eljárást a volt kormányfő ellen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Balogh Zsolt

Balogh Zsolt: „Végig 110%-on kellett pörögnünk az Eb-n”

hivatal

Dunaszerdahely: a héten költözik az idegenrendészet

sport a tévében

Manchester City–Manchester Utd Ligakupa-elődöntő a tévében

Izsa

Kézműves seregszemle Izsán

Rybáriková

Rybárikovával a Fed-kupa döntőjéért

Kyrgios

Kyrgios, a balhés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.