Közélet

A minimálbér emelésére a dolgozók fizethetnek rá

Pozsony | Visszájára sülhet el a minimálbér szakszervezetek által javasolt radikális emelése, ez ugyanis az alkalmazottakat sújtaná a legjobban – állítják a munkáltatók szakma szervezetei.
ÖSSZEFOGLALÓ

2019. július 12. 07:00

A munkáltatók és a munkavállalók képviselőinek kedden kellett volna találkozniuk, hogy megvitassák a jövő évi minimálbérrel kapcsolatos elképzeléseiket, a szakszervezetek azonban el sem mentek az előre megbeszélt találkozóra. Ehelyett a Smer elnökével, Robert Ficóval egyeztettek a minimálbérről. „A munkavállalók érdekeit szem előtt tartva, azt javasoljuk, hogy a minimálbér az idei 520-ról jövőre 635 euróra nőjön” – nyilatkozta Marián Magdoško, a Szakszervezetek Szövetségének elnöke (KOZ) a tárgyalások után.

A munkaadók elképzelései ettől fényévekre vannak. Rastislav Machunka, a Munkáltatók Szövetségének (AZZZ) alelnöke csütörtökön bejelentette: ők jövőre legfeljebb 552 eurós minimálbért tudnak elképzelni. Márpedig a vezető kormánypárt, a Smer képviselői inkább a szakszervezetek javaslata felé hajlanak. Robert Fico e héten elismerte, hogy reálisnak tartja a 80 eurós emelést, amelynek köszönhetően a minimálbér 600 euróra emelkedhetne. Hangsúlyozta, hogy a minimálbér ezzel elérné a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által javasolt értéket. A szakszervezeteknek és a munkáltatóknak július 15-ig kellene megegyezniük az emelés mértékéről, ellenkező esetben erről idén is a kormány dönt majd, de mivel a kormánypárti képviselők elképzelései inkább a szakszervezetek követelései felé hajlanak, ez utóbbiakat semmi sem motiválja arra, hogy kompromisszumot kössenek a munkaadókkal.

A minimálbér drasztikus emelése a munkáltatók szerint azonban megbosszulná magát. „Tudomásul vesszük azt, hogy a politikusok a közelgő választás miatt növelni szeretnék a minimálbért, ezért elképzelhetőnek tartunk egy enyhe emelést, a szakszervezetek javaslata azonban fordítva sülhet el. A gazdasági növekedés fokozatos lassulására számítunk, a jövő év elejére már csökkenhetnek a cégek megrendelései, vagyis, ha ezzel párhuzamosan a minimálbér drasztikus emelése is megvalósul, elkerülhetetlenek lesznek az elbocsátások” – mondta Machunka. Hozzátette: egyik politikus sem örül majd annak, ha a jövő évi parlamenti választás előtt tömeges elbocsátásokra kerül sor. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Čaputová akár Áderrel is emlékezne Trianonra

Ismét áll a bál a koalícióban: Danko indoklás nélkül törölte Cséfalvay külföldi útját

D4/R7: Tiltott anyagot találtak a talajmintákban

Kellemetlen: véletlenül rossz házba tört be a NAKA

Peter Tóth azt állítja, hogy Dušan Kováčik speciális ügyész információkkal látta el Norbert Bödör vállakozót

EP: itt is dúl a Fidesz–ellenzék háború

Legfrissebb galériák
Olvasta már?