Közélet

A közgazdászok és a vállalkozók szerint lassan reagál a válságra a szlovák kormány

Pozsony | Napról napra egyre több bírálat éri a szlovák kormány koronavírus-járvánnyal kapcsolatos gazdasági intézkedéseit. A szakemberek szerint Szlovákia lemarad a válságkezelésben, aminek rendkívül súlyos következményei lesznek. Matovič szerint már e héten behozzák a lemaradásukat.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. április 8. 15:15

Matovic
Igor Matovič kormányfő szerint e héten a legnagyobb munkáltatók is megtudhatják, mekkora mentőcsomagra számíthatnak az államtól. - TASR-felvétel

„Szlovákia lemarad a többi fejlett országtól a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk mérséklésében, és az erre elkülönített források is jóval alacsonyabbak a szükségesnél. Emiatt fennáll a veszélye annak, hogy a szlovák gazdaság visszaesése jóval nagyobb lesz a többi országban tapasztaltnál”

– figyelmeztetik a kormányt legújabb felhívásukban a vezető szlovákiai közgazdászok.

A felhíváshoz – Ľuboš Pástor, a szlovák jegybank banktanácsi tagjának, a Chicagói Egyetem tanárának a javaslatára – nyolc vezető gazdasági szakember, köztük Ódor Lajos, a szlovák jegybank alelnöke, Ivan Šramko, a Költségvetési Tanács elnöke, Ján Oravec gazdasági államtitkár és Ivan Mikloš volt pénzügyminiszter is csatlakozott. Szerintük a kormánynak sokkal több pénzt kellene szánnia a válságkezelésre, jóval nagyobb figyelmet fordítva a nagy cégek megmentésére is, elkerülve így a nagyobb elbocsátásokat.

„Meggyőződésünk, hogy a legszükségesebb lépéseket órákon, legfeljebb napokon belül kell meghozni, nem várhatunk hetekig, hiszen akkor már késő lesz”

– figyelmeztetnek a felhívás aláírói, akik szerint a jelenlegi helyzetben a felelős költségvetési gazdálkodás szabályait sem kell az utolsó pontig betartani.

Hogy a vezető közgazdászok nem a levegőbe beszélnek, azt a vállalkozók körében elvégzett legfrissebb felmérések is igazolják. A Szlovák–Német Kereskedelmi és Iparkamara most közzétett felmérése szerint a Szlovákiában megtelepedett jelentős külföldi beruházók több mint harmada azzal számol, hogy a járvány miatt az idei bevételeik 25–50 százalékkal eshetnek vissza, 13 százalékuk pedig még ennél is nagyobb károkra számít. A legtöbben az egyre nehezebben átjárható határokra panaszkodnak, ami miatt gondjaik vannak az ellátással, nem kis fejfájást okoz nekik azonban a kereskedelmi partnerek keresletének a látványos visszaesése is, miközben a munkaerővel is egyre több probléma van.

Hasonló cipőben járnak a kisvállalkozások is.

„A járvány miatti korlátozások a szolgáltatások több mint 90%-át érintik, több mint a harmaduk pedig már be is fejezte a tevékenységét”

– derül ki a Szlovák Kisvállalkozók Szövetségének (SŽZ) és a Wilio.sk internetes platformnak az elemzéséből. Az elmúlt napokban csaknem ezer kisvállalkozó véleményét kérték ki a válsággal kapcsolatban. A megkérdezettek kevesebb mint tizede jelezte, hogy a jelenlegi megszorítások alig vannak hatással a vállalkozásukra. Minden negyedik vállalkozónak az állam utasítására kellett leállítania a tevékenységét, több mint a felük pedig arra panaszkodik, hogy a megszorítások miatt egyre kevesebb az ügyfelük. A többségük szerint az állam úgy segítene a leghatékonyabban, ha hozzájárulna a működési költségeikhez, amelyeket akkor is fizetniük kell, ha épp nincs bevételük. Az államnak későbbre kellene halasztania azonban a járulékfizetést és a hiteltörlesztést is.

„A kormány az elmúlt napokban már több olyan intézkedést is elfogadott, amelyekkel a hazai kis- és középvállalkozásokon próbál meg segíteni. E hét végéig, legkésőbb azonban a jövő hét elején bemutatjuk azokat az intézkedéseket is, amelyekkel a nagy munkáltatók válsággal kapcsolatos terhein szeretnénk enyhíteni”

– nyilatkozta Igor Matovič kormányfő a munkáltatói érdekvédelmi szervezetekkel folytatott keddi tárgyalásait követően.

Peter Mihók, a Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara (SOPK) elnöke szerint a munkáltatók hétpontos követeléscsomagot nyújtották át a kormányfőnek. A cégek szeretnék elérni, hogy az elbocsátások elkerülése érdekében az állam vállalja át az alkalmazottak bérköltséginek a tetemes részét, eszerint a bérköltség 60 százalékát az állam állná, 20 százalékot adna a munkáltató, az alkalmazott pedig a bére 20 százalékáról mondana le. Felfüggesztenék továbbá a csődeljárásról szóló törvényt, moratóriumot hirdetnének a felszámolásokra, a csőd helyett pedig a cégek átszervezését részesítenék előnyben. Kedvezményeket követelnek az áramdíjakkal kapcsolatban, több hitelhez szeretnének jutni az állami hitelintézményektől és állami támogatásokra is igényt tartanának.

(mi, TASR)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
groh

Csorbul az iskolaválasztási jog

időjárás borús

Vasárnap jelentősen visszaesik a hőmérséklet

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.