Közélet

A jogállamiságot vizsgáló uniós munkacsoport érkezik Pozsonyba

Pozsony | Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke szerdán, az unió helyzetét értékelő éves beszédében pozitívan értékelte a jogállamiság terén történt pozitív fejleményeket Szlovákiában. De hogy is kellene értelmezni a bizottság elnökének üzenetét? Erről és az unió jövőjéről értekeztek pénteken a téma jeles képviselői.
Bugár Anna

2021. szeptember 19. 08:30

sphie
Sophie in’t Veld, a LIBE bizottság által létrehozott, a Kuciak-ügyet is megfigyelő csoport vezetője. - TASR/AP-felvétel

„Európa a nagyon nehéz időkben és krízishelyzetekben is képes viszonylag nagy dolgokat elérni, sokak számára meglepően gyorsan és hatékonyan” – mondta Ladislav Miko, az Európai Bizottság szlovákiai képviseletének elnöke a nyitóbeszédében. Hangsúlyozta, az EU hatékonyan biztosította a koronavírus elleni vakcinát az egyes tagállamoknak és szolidaritást vállalva, a világon egyedüliként több mint 130 fejlődő országba juttatta el az oltóanyagot. „Az uniónk sikeres lesz, nagyon jól és ügyesen fog működni, ha olyan lesz, mint a fiataljaink” – mondta Miko, aki szerint ez volt a strasbourgi értékelő egyik fő mondanivalója. Maroš Šefčovič, a bizottság alelnöke szintén méltatta a fiatal generáció szerepvállalását a járvány ideje alatt, és elmondta, 2022 a „fiatalok éve” lesz az EU-ban – különböző programokat szerveznek, mert épp ezt a generációt sújtotta leginkább a kijárási tilalom és a bezártság. Šefčovič büszkén emlékezett vissza a kanadai nagykövet szavaira, aki elmondta, az USA-tól, a legközelebbi szövetségesüktől sem kaptak oltóanyagot, az Európai Uniótól viszont igen. „Európa a nehéz időkben szolidáris a világgal” – szögezte le Šefčovič. 

Új hivatal

Ivan Štefanec (EPP) európai parlamenti képviselő az évértékelő kapcsán kiemelte, kétszer is szó esett Szlovákiáról, ami egyáltalán nem szokványos. Az első alkalommal a korrupcióellenes harc témájában merült fel mint pozitív példa, majd a szólásszabadság védelme révén tért ki rá a bizottság elnöke. A néppárti képviselő nagyon fontosnak tartja, hogy elhangzott az egészségügyi unió létrehozásának szükségessége. Az egészségügy terén az EU-nak korlátozott hatásköre van, az egyes országok eddig ragaszkodtak hozzá, hogy a nemzetállamok dönthessenek az egészségpolitikáról. „Szükségünk van valamiféle egészségügyi unióra” – jelentette ki. 

Monika Beňová (S&D) európai parlamenti képviselő azokat a témákat említette, melyek szerinte hiányoztak az évértékelőből. Az egészségügyi unió és a hatékonyabb külpolitika mellett kiemelte a nők elleni erőszakot is, amelyről szerinte nemcsak a nemzetközi emléknapokon kellene beszélni, hanem át kellene ültetni a tagországok jogrendszerébe.

Az EB létrehozza az Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatóságot (HERA), hogy megelőzze az egészségügyi veszélyhelyzeteket, valamint gyorsan reagálni tudjon azokra. Veszélyhelyzet esetén a HERA biztosítja olyan gyógyszerek, vakcinák és az egészségügyi ellenintézkedésekhez kapcsolódó egyéb eszközök – például kesztyűk és maszkok – kidolgozását, gyártását és elosztását, amelyek a koronavírus-járvány első szakaszában gyakran hiányoztak. 

A beszélgetés moderátora felvetette, Szlovákiában nyíltan folyik a rendőrháború, von der Leyen viszont pozitívan értékelte a jogállamiságot, s közben egy-két hónappal korábban publikált jelentésre hivatkozott. Beňová a rendőrségen kialakult helyzetet élesen bírálta, majd azt mondta: „A munkacsoportok azért jönnek létre, hogy semmi ne oldódjon meg”. 

Vízió

Aneta Világi politológus szerint az elnök üzenete az volt, hogy: „ha vannak valamilyen értékeink, amelyek az európai lélek részét képezik, akkor azokért érdemes harcolni, és épp a fiatal generációtól kellene inspirációt szerezni, akik a saját prioritásaikért és víziójukért sokkal agilisabban tudnak harcolni”. A szakember rámutatott, az EB elnöke más nyelvezetet választott, mint amit eddig Brüsszeltől megszokhattunk, sokkal kevésbé bürokratikus, politikailag korrekt és monoton üzenet hangzott el. „Ennek így kellene lennie, a politikusoknak nemcsak a problémákat kellene megnevezni és megoldani, hanem bizonyos víziót is kellene nyújtaniuk” – tette hozzá Világi.

A beszélgetés során további fontos témákat megnyitottak, mint például a külpolitika, reakcióképesség és közös menekültpolitika. Egyetértettek benne, hogy az európai integráció a válságoknak köszönhetően is tudott mélyülni az elmúlt évtizedek során. Štefanec bejelentette, jövő héten ismét Szlovákiába érkezik a brüsszeli munkacsoport, mely a jogállamiságot és a korrupcióellenes harcot vizsgálja, elsősorban a Kuciak-gyilkosság felderítésének körülményeiről fognak érdeklődni. 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Tomáš Valášek

Valášek elnézést kért a magyaroktól

idősotthon

Újabb állomáshoz érkezett a vakcinaprogram

Arkana

Renault Arkana E-Tech Hybrid 145: takarékos és főleg nyugodt vezetés

Anna Záborská

Több százan tüntettek Pozsonyban az abortusztörvény ellen

komárom

Komárom – 14 bérlakás jön létre a régi iskolaépületben

Miloš Zeman
Frissítve

A kórház szerint Zeman jelenleg nem képes ellátni feladatait

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.