Közélet

A bíróság szerint Marček példája igazolja, hogy érdemes együttműködni

Pozsony | Annak ellenére, hogy három gyilkosságot követett el, a bíróság mégis enyhítette a büntetést, s 25 év vagy életfogytiglani helyett 23 év szabadságvesztésre ítélte Miroslav Marčeket.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. április 6. 19:08

Miroslav Marček
- TASR-felvétel

Az ítélet indokolásában a taláros testület elnöke, Ružena Sabová felsorolta azokat a körülményeket, amelyek alapján az ítéletet meghozták. „Két 27 éves embert gyilkolt meg. Értékes embereket, akik előtt még ott állt az élet” – mondta a bírónő Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásáról. Molnárral kapcsolatban azt mondta, Marček nem tett semmit, hogy elkerülje a gyilkosságot, például, hogy akkor kövesse el a rablást, amikor Molnár nincs otthon.

Kušnírová meggyilkolásáról a szenátus elnöke azt mondta, a nő meggyilkolására Marček nem kapott megrendelést. „A bíróság úgy látja, a brutalitás, az embertelenség és a hidegvérűség játszott közre Kušnírová meggyilkolásában” – mondta Sabová az ítélet indoklásában. Hozzátette, Miroslav Marček semmit sem tett azért, hogy elrejtse az arcát Kušnírová elől, például nem viselt csuklyát.

„Amikor a nő felbukkant, hidegvérrel meggyilkolta. Pedig tudhatta volna, hogy otthon lesz”

– mondta Sabová a Nagymácsédon történtekkel kapcsolatban. A 23 éves börtönbüntetés kiszabásán kívül a bíróság nem vagyoni kártérítést is megítélt az áldozatok hozzátartozóinak. A Kuciak családnak összesen 140 ezer, Zlatica Kušnírovának 70 ezer eurót ítéltek meg, Peter Molnár hozzátartozóinak, akit 2016-ban lőtt le, 40 ezer eurót.

Juraj Novocký speciális ügyész eredetileg 25 év börtönbüntetést kért a vádlottra. „Meg kell jegyeznem, hogy éppen a vádlott volt az, aki jelentős segítséget nyújtott a szóban forgó bűncselekmények felderítéséhez. Molnár Péter meggyilkolása ügyében beismerő vallomást tett. A vallomása nélkül a Molnárgyilkosságra máig nem sikerült volna fényt deríteni” – hangsúlyozta az ügyész. A bíróság ennek ellenére enyhítette a büntetést.

„A bíróság ezzel akarta megüzenni a többi vádlottnak, hogy van értelme a beismerő vallomásnak, és van értelme együttműködni a hatóságokkal”

– magyarázta az ítélet indoklásában Ružena Sabová bírónő.

Véleményével egyetértett Daniel Lipšic, a Kuciak család jogi képviselője, aki szerint a bűnözők beismerő vallomása nélkül nem lehet harcolni a szervezett bűnbandák ellen. Ellenkező véleményen van Zlatica Kušnírová ügyvédje, Roman Kvasnica, aki szerint Marček számára az egyetlen igazságos ítélet az életfogytiglan lett volna. Ezt gondolja Novocký ügyész is, aki még a helyszínen megfellebbezte a döntést, amelyről így jogerősen a Legfelsőbb Bíróság fog dönteni.

(TASR, dp)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Már Szlovákia is megindult a lejtőn

Már Szlovákia is megindult a lejtőn

Kormányellenes tüntetés volt Pozsonyban

Kormányellenes tüntetés volt Pozsonyban

George Floyd

Világszerte tömegek tiltakoztak a rasszizmus ellen

Szupergyors internetet hoz az 5G

Szupergyors internetet hoz az 5G

Bundesliga – Leverkusenben is nyert a Bayern München

Bundesliga – Leverkusenben is nyert a Bayern München

Két új fertőzöttet és egy gyógyultat sem azonosítottak

Két új fertőzöttet azonosítottak pénteken

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.