11 fázisban fogják oltani a lakosságot a Covid-19 ellen

koronavírus-vakcina

11 szakaszban fognak oltani a Covid-19 ellen. Elsőbbséget élveznek az idősebbek és a súlyos betegségben szenvedők.

Az egyes fázisokat korcsoportokra osztják. Legalább 28 napnak kell eltelnie a két oltás beadása között. Az egészségügyi minisztérium legutóbb közzétett rendelete meghatározza az oltási sorrend kritériumait.

Az oltásra a www.korona.gov.sk weboldalon közzétett központi rendszeren keresztül kell regisztrálni. Az első szakaszban az egészségügyi dolgozók, az orvosok és az egészségügyi szakon tanulók kapják meg a védőoltást, továbbá az idősotthonok dolgozói, a szociális terepmunkások, a kórházi szolgáltatók és más kórházi dolgozók, a páciensekkel közvetlen kapcsolatba kerülő mentősök, és az egyházak képviselői, valamint a mintavételi pontokon dolgozók.

Ha nem minden, a listán szereplő ember jelent meg a kijelölt napon, az oltást soron kívül megkaphatja olyan, legalább 65 éves egészségügyi dolgozó, aki az adott egészségügyi intézményben dolgozik, vagy – életkortól függetlenül - olyan súlyos beteg, aki már regisztrált az oltásra, és akit az adott egészségügyi intézményben kezelnek. Más, olyan, legalább 65 éves személy is megkaphatja az oltást, akinek valamilyen súlyos diagnózisa van.

A rendelet lehetővé teszi a páciensek nagyobb csoportjának beoltását közvetlenül az egészségügyi létesítményekben, például a dialízisre járó, kemoterápiával kezelt betegek beoltását. A súlyos betegségben szenvedő, mozgásképtelen betegek otthon kaphatják meg a vakcinát.

Az oltás második szakaszában azok kerülnek sorra, akik betöltötték a 85 életévüket. A harmadik szakaszban a 75, a negyedikben a 65 évnél idősebbeket oltják be. Nekik is regisztrálniuk kell.

Az ötödik szakaszban a súlyos betegségben szenvedők kapják meg a vakcinát, életkortól függetlenül. Ide tartoznak a rákos betegek, azok, akiknek életük során legalább kétszer volt súlyos tüdőgyulladásuk, a kórosan túlsúlyos emberek, a krónikus veseelégtelenségben vagy krónikus szívelégtelenségben szenvedők, a HIV-fertőzöttek, az AIDS-betegek vagy súlyos fertőző betegségben szenvedők.

A hatodik fázisban az onkológiai betegek, az elhízottak, az enyhébb pszichiátriai zavarban szenvedők, vagy például a mérsékelt immunrendellenességben szenvedők kapják meg a védőoltást.
 

A hetedik szakaszban az 55 évnél idősebb pedagógusokat oltják. A többi, 55 évnél idősebb lakosra a nyolcadik szakaszban kerül sor. A kilencedik fázisban kapják meg a vakcinát a pedagógusok, a tízedikben a 45 évnél idősebbek. A 18. évüket betöltött személyek a 11. fázisban kapják meg a vakcinát. A védőoltásra mindenkinek jelentkeznie kell a korona.gov.sk weboldalon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?