Közélet
Kiska a NATO-csúcson - TASR/AP-felvétel

Kiska: A NATO szemszögéből az F-16-osok vásárlása egyáltalán nem rendkívüli

TASR

2018. július 12. 09:52

Brüsszel | A szlovák kormány szerdai döntése arról, hogy 14 darab, F-16-os típusú amerikai vadászgépet vásárol, visszhangra talált a szerdán kezdődő brüsszeli NATO-csúcson is. Ezt Andrej Kiska államfő jelentette ki a NATO-tagállamok állam- és kormányfőinek tárgyalását követően.

Az elnök a tervezett vásárlásról említést tett a nyitóbeszédében is. Hozzáfűzte: a NATO és a környező államok szemszögéből az ilyen vásárlás nem számít rendkívülinek, mivel a nagyobb államok nagyobb mennyiségben vásárolnak haditechnikai eszközöket.

Kiska a hadsereg főparancsnokaként örömének adott hangot amiatt, hogy Szlovákiában véget értek azok az idők, amikor elutasították a beruházást a honvédelembe, és most már teljesítjük a NATO-val szemben vállalt kötelezettségeinket.

2018. július 11. 19:22

Kiska: A hadsereg modernizálása szükséges, de transzparens módon kell történnie

Arra a kérdésre, hogyan értékeli, hogy a kormány az F-16-os vadászgépek mellett döntött, Kiska azt válaszolta: meggyőződése, hogy a feladattal megbízott szakértői csoport világosan és transzparens módon választotta ki az országunk szempontjából a legjobb lehetőséget. Hozzátette: jó üzenet a szövetségeseinknek, hogy a legjobb minőségű vadászgépekkel fogunk rendelkezni.

„Örülök, hogy modernizáljuk a hadsereget, és hogy elszakadunk a régi orosz vadászgépektől. Most a gyakorlatban is működővé kell tenni a szerződést” – véli Kiska, aki egyben hangsúlyozta, hogy a nyilvánosságot tájékoztatni kell arról, hogyan használták fel a közpénzeket a vadászgépek vásárlása során.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk