Hoppá
Rómeó, a bolíviai béka - Kép: AFP / Global Wildlife Conservation / Matias Careaga

Társkereső oldal segítségével keresnek partnert Rómeónak, a bolíviai békának

MTI

2018. február 10. 09:50

La Paz | Bálint-nap közeledtével partnert keresnek környezetvédők egy bolíviai békának, Rómeónak, amely mára vízibékafaja egyetlen egyede.

A Sehuencas-vízibéka (Telmatobius yuracare) faj kihalását fogja jelenteni, ha nem találnak egy Júliát a Cochabamba város Természettudományi Múzeumának akváriumában élő 10 éves Rómeónak.

"Nem akarjuk, hogy elveszítse a reményt" - mondta Arturo Munoz, a Global Wildlife Conservation vadvédelmi szervezet tudósa, aki összefogott a Match nevű társkereső honlappal, hogy adományt gyűjtsön Rómeó párjának felkutatására.

A pénzalapot arra fogják felhasználni, hogy átkutassák a bolíviai patakokat, folyókat, él-e ott nőstény Sehuencas-vízibéka, akárcsak ebihalként.

"Reménykedünk abban, hogy vadon találunk néhányat, és elkezdhetünk egy fajmentő szaporítási programot" - tette hozzá Munoz.

A Sehuencas-vízibékák mintegy 15 évig élnek. Ha addig nem találnak párt Rómeó számára, könnyen a Galápagos-szigeteken 2012-ben elpusztult Magányos George nevű óriásteknős sorsára juthat, hiszen vele kihalt az egész alfaj.

Bálint-napig 15 ezer dollárt akarnak gyűjteni a szakemberek, ezért létrehoztak egy profilt, videót mellékelve hozzá Rómeónak a társkereső honlapon.

"Helló, Rómeó vagyok, egy Sehuencas-vízibéka Bolíviából" - mondja spanyol akcentusú, angol nyelvű bemutatkozásában a békahang. 

"Nagyon egyszerű fiú vagyok. Magának való, szeretem az estéket otthon tölteni. Szeretek enni. Azért vagyok itt, hogy megtaláljam szerelmemet, ahogy ti is" - mondja a békahang. 

Rómeóra 10 éve bukkantak a szakemberek. Tudták, hogy a faj a kihalás szélén áll, de nem gondolták, hogy képtelenek lesznek párt találni számára.

"Egy évvel befogása után kezdte hívogatni párját, ám az utóbbi időben kuruttyolása egyre erőtlenebb" - mondta Munoz, aki hozzátette, hogy Rómeónak különösen muzikális a nászéneke.

Önnek ajánljuk