Hoppá
Illusztráció - Fotó: pixabay

Drágábban adnak egy napilapot a férfiaknak a nőnap alkalmából Franciaországban

MTI

2018. március 8. 14:20

A nők és férfiak közötti fizetési egyenlőtlenség elleni tiltakozásul 25 százalékkal drágábban árusítják csütörtökön a Libération című francia napilapot a férfiaknak, mint a nőknek a nemzetközi nőnap alkalmából.

A baloldali újság kivételesen két különböző címlappal jelent meg, s a vásárlók a nemük szerinti változatot kapják az újságárusoknál. A férfiaknak járóra az van írva, hogy "férfiaknak 2,50 euróért", míg a női változatra az a felirat került, hogy "nőnek 2 euróért, normál áron". 

Szerkesztőségi írásában a lap kiemelte, hogy "a törvényi szabályozás ellenére a nők fizetése még mindig 25 százalékkal elmarad a férfiakétól Franciaországban. Ennek az igazságtalanságnak az egyértelműsítésére a Libération úgy döntött, hogy egy napra a vásárlási árban is alkalmazza ezt a különbséget". 

A megemelt árból befolyó összeget az egyenlőtlenség ellen küzdő szervezeteknek ajánlotta fel a lap. 

A nők és férfiak közötti egyenlőtlenség és a nők elleni erőszak elleni kampány szerepel a nemzetközi nőnapon valamennyi lap címlapján, a rádiók és a televíziók is vezető helyen foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel. 

Edouard Philippe miniszterelnök ígéretet tett, hogy a fizetési egyenlőség "lehető leggyorsabb" elérése a kormány kitűzött célja "szép jogászkodó nyilatkozatok helyett". 

A kormány elképzelése szerint az ötvennél több munkavállalót foglalkoztató vállalatoknak 2022-től pénzbüntetést kell fizetniük, amennyiben nem tudják igazolni a férfiak és nők fizetésbeli megkülönböztetését. 

2018. március 3. 10:46

Elmarad a Smer nőnapi ünnepsége Nagyszombatban - az indok: Kuciak és barátnője temetése

A szakszervezetek, valamint a nemek közötti egyenlőségért küzdő egyesületek több nagyvárosban is tüntetést hirdetnek csütörtök délután 15 óra 40 perctől. Párizsban a Köztársaság téren tartanak nagygyűlést "abban az időpontban, amelytől kezdve a nők szimbolikusan ingyen dolgoznak mindennap". A résztvevők fehér szalagot viselnek, amely a nők elleni erőszak jelképévé vált Franciaországban, amióta a pénteki César-díjkiosztó gálán mind az 1700 vendég viselte. A francia színésznők által indított kezdeményezés célja - az Egyesült Államokban a Harvey Weinstein amerikai filmmogul körül kirobbant zaklatási botrányt követően létrejött Time's Up mozgalom mintájára - anyagilag támogatni a nemi erőszak áldozatait abban, hogy megfelelő jogsegélyt kapjanak. 

Az "egyenlő értékű munkáért egyenlő fizetést" elve 45 éve szerepel a francia jogban, hivatalos adatok szerint azonban ugyanabban a munkakörben egy azonos korú nő és férfi között legalább 9 százalékos a díjazásbeli megkülönböztetés, s általánosságban a nemek közötti fizetési egyenlőtlenség meghaladja a 25 százalékot, miután a részidős állások többségét nők töltik be.
 

Önnek ajánljuk