Hoppá

Azonosíthatták a whisky szülővárosát

Aberdeen | "Az élet vizét" egy 1505-ös dokumentumban említik, az első whisky-főzde Aberdeenben működhetett.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. július 20. 17:12

Egy digitalizációs projekt keretében bukkantak rá a kutatók Aberdeen városának történelmi dokumentumai között egy olyan feljegyzésre, amelyben egy whisky-főzdét említenek. A 16. századból származó dokumentum – mely eredetileg egy aberdeeni káplánhoz, Sir Andrew Grayhez tartozott – egy olyan főzdének állít emléket, amely a szeszt kifejezetten emberi fogyasztás céljából állította elő. Eszerint már 1505-ben készült whisky az északkeleti skót városban, igaz, az italt akkor még aquavitae-nek, azaz az "élet vizének" nevezték.

Az Aberdeeni Egyetem kutatói felhívják a figyelmet arra, hogy van az aquavitae-nek egy 1494-ből származó írásos említése is: a szeszt az akkori király rendelte egy John Cor nevű szerzetestől, aki az Aberdeen városától 136 kilométerre fekvő Lindores apátságban kísérletezett a gabonapárlat előállításával. Ugyanakkor a kutatók azt is megjegyzik, hogy a szerzetes által készített szeszt akkor még csak lőporhoz használták fel, és az aquavitae-t nem fogyasztották italként.

Jackson Armstrong történész azt mondja, hogy Aberdeen lehetett az első város, ahol az "élet vizére" emberi fogyasztásra is alkalmas szeszként tekintettek. A most felfedezett dokumentum "a legkorábbi feljegyzés, amely kifejezetten az aquavitae lepárlásának apparátusát említi, és ez az eszköz a reneszánsz Aberdeen szívében volt" – fogalmaz Armstrong. (HVG)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Pellegrini gyorsan fog reagálni,ha beigazolódik a Jankovskával kapcsolatos gyanú

Kizárt, hogy a Dron szennyezi a levegőt – állítja a gumifeldolgozó vezetése

Liverpool–Arsenal rangadó a tévében

Megújul a vágsellyei állomás

Pártot alapítanának az elégedetlen gazdák, szeptembertől gyűjtik az aláírásokat

Vágányzár a Dunaszerdahely–Diósförgepatony szakaszon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?