Hoppá
Illusztrációs felvétel - TASR-felvétel

140, darabonként 230 euró értékű denevért találtak a vágsellyei városháza homlokzata alatt

TASR

2018. március 13. 07:50

Vágsellye | A vágsellyei városi hivatal felújítása során az építőmunkások 140 téli álmukat alvó denevért találtak. Rőt koraidenevérekről van szó, melyek értékét darabonként 230 euróra becsülik.

Erika Kollerová, a városi hivatal alkalmazottja szerint még a felújító munkálatok előtt ellenőrizték az épületet. A város az állatvédők segítségével megtette a megfelelő intézkedéseket annak érdekében, hogy a városháza homlokzata alá ne költözzenek be a denevérek.

„Azokat a denevéreket, amelyek itt voltak, még a téli álmuk előtt elvittük. Ezzel együtt pedig a betömtük azokat a réseket, melyeken keresztül bejutottak. Kivezetőnyílásokat is hagytunk, hogy kirepülhessenek azok a példányok, amelyek esetleg bent maradtak még” – közölte Matúš Kováč a Denevérvédő Társaságból. 
 

2018. január 11. 13:20

Egy ősi óriásdenevér maradványait fedezték fel Új-Zélandon

Mindennek ellenére a rőt koraidenevéreknek sikerült bejutniuk a városi hivatal épületébe, és a harmadik emeleti erkélypanelek eltávolításakor 140 téli álmát alvó denevért találtak. Az építőmunkások így ismét kihívták az állatvédőket. A denevéreket Nyitrára szállítják – magyarázta Kollerová. 

Hozzátette: A Denevérvédő Társaság munkatársai néhány héten belül szabadon engedik a denevéreket. „Rajtuk áll, hogy hova repülnek majd, de logikusan feltehetjük, hogy megpróbálnak visszatérni az eredeti élőhelyükre. A rőt koraidenevérek aránylag nagy távolságokat tudnak megtenni. Ez azt jelenti, hogy ha kiengedjük őket Nyitrán, akkor fél óra múlva Vágsellyén tudnak lenni” – mondta Kováč. 

Önnek ajánljuk