Hasznos tanács

Mintegy 60 támogatás összege emelkedik

Csaknem 30 euróval nő a gyes, 23 euróval pedig az adóbónusz. Az utóbbi összege januártól még feljebb kúszhat: kerek 100 euróra, és a családi pótlék is holnaptól a tervezett 1,94 helyett végül 4,12 euróval, januártól pedig ideális esetben további 10 euróval emelkedik. A különböző szociális juttatások valorizálása a létminimum alakulásával függ össze – ez alól kivétel a családi pótlék, ami ezúttal politikai akarat kérdése.
B. Szentgáli Anikó

2022. július 2. 18:25

euró pénz
- Unsplash-felvétel

Hosszú idő után idén érezhetően nagyobb mértékben nő a létminimum összege. Volt olyan év, amikor egyáltalán nem valorizálták a szegénységi küszöböt, sőt fennállt a veszély, hogy csökkentik a létminimum összegét, amire végül nem került sor, csak szinten tartották. Tavaly mindössze 3 eurós emelés volt, idén ezt 16,36 euróval toldják meg.

A szegénységi küszöböt minden évben július 1-jei dátummal szokták felülbírálni, miközben a Statisztikai Hivatal adataiból indulnak ki. Először megállapítják az alacsony bevételű természetes személyekre vonatkozó nettó jövedelem első negyedévben mért emelkedésének a koefficiensét, amivel megszorozzák a létminimum június 30-áig érvényes összegeit, és júliustól az új összegek lépnek hatályba. Ha a koefficiens értéke 1 vagy annál kisebb, nem alkalmazzák a létminimumról szóló jogszabályba foglalt valorizációs módszert, és abban az évben nem módosul a létminimum összege. Idén 1,075-ös koefficienssel számoltak, ami 7,5%-os emelést jelent, vagyis a létminimum összege egy felnőtt személynek 218,06-ról 234,42 euróra nő. A közösen elbírált személynél a létminimum összege 152,12-ről 163,53 euróra, az eltartott, kiskorú gyermeknél pedig 99,46-ról 107,03 euróra emelkedik.

60 támogatás módosul

A létminimum mintegy 60 állami támogatás összegére van hatással – vagyis július 1-jétől azok is automatikusan módosulnak. Némelyik már a nyártól emelkedik, és van, amit csak 2023. január 1-jei dátummal számolnak át.

Júliustól valorizálják a minimális tartásdíjat, a munkaerőpiacon végrehajtott aktív intézkedésekkel összefüggő hozzájárulásokat, a fiatal felnőtt önállósodását elősegítő támogatást, a nevelőszülőknél lévő gyermekkel kapcsolatos különböző hozzájárulásokat (a nevelőszülők kiadásait, a kiskorú gyermek lakhatási és étkezési költségeit, zsebpénzt, a tárgyi ajándékok értékét), a kiskorú édesanyának jóváhagyható segélyt, a reszocializációs hozzájárulásokat stb.

Ösztöndíj és adóbónusz

Ugyancsak a létminimummal függ össze a szociális ösztöndíj nagysága. A közép-, tanonc- és főiskolák diákjainak szokták jóváhagyni, a konkrét összeg függ az előmeneteltől, valamint attól is, a diák milyen messze lakik az oktatási intézménytől, miközben az ösztöndíj felső határa a létminimum 50 százaléka, azaz szeptembertől a középiskolások számára 53,52 euró. A főiskolások esetében is fontos szempont az előmenetel, valamint a lakhely és az iskola közötti távolság, illetve a jogosultság elbírálásakor a kiindulópont a család összbevétele, a létminimum összegéhez viszonyított, egy főre jutó jövedelem.

Változik a gyermek után járó havi adóbónusz összege is. Június 30-áig 6 éven aluli gyermek esetében 47,14 euró, 6–15 év közöttiek után 43,60 euró, idősebb gyermek után pedig 23,57 euró járt. Július 1-jétől már csak két összegű lesz az adóbónusz: a 15 évnél kisebb gyermekek után 70 euró, a nagyobbak után 40 euró illeti meg a szülőket. Januártól további emelést helyeztek kilátásba: a 15 évnél fiatalabbak után 100 euró, a 15 évnél idősebbek után 50 euró járhat.

euró pénz

2022. július 2. 19:15

20 euróval nehezebb idő előtti nyugdíjat intézni

Januártól változik

Jövő év elejétől az adóalap adómentes része – ami a létminimum 21-szerese – 4922,82 euró lesz évente (410,24 euró havonta). A szociális ügyi hivatalok 2023 januárjától mintegy 21-28 euróval nagyobb összegű gyermekgondozási segélyt folyósítanak majd. Az a szülő, aki a gyes előtt nem volt jogosult anyasági támogatásra, januártól 301 euró gyest fog kapni a jelenlegi 280 euró helyett. Az a szülő pedig, akinek folyósítottak anyasági támogatást, az újévtől 412,60 euró gyesre számíthat a jelenlegi 383,80 euró helyett.

Családi pótlék

A családi pótlék összege rendszerint januártól szokott változni. Az elfogadott törvénymódosítás értelmében a családok azonban már júniusban a megszokott 25,88 euró helyett 100 eurót kaptak gyermekenként, ugyanis a politikusok egyszeri 74,12 eurós kiegészítést hagytak jóvá minden gyermek számára. Mivel most mindenki megkapta a 100 eurót, idén szeptemberben az iskoláskorú gyermekek szülei már nem számíthatnak a beiskolázással összefüggő többletkiadások kompenzálására nyújtott egyszeri támogatásra, az most biztosan elmarad. A családi pótléknak az eredeti valorizációs képlet szerint holnaptól 27,82 euróra kellett volna változnia, a parlament múlt heti döntése alapján azonban július 1-jétől 30 euró lesz, az újévtől pedig 40 euró. Ugyanakkor a január 1-jei emelés még bizonytalan, mert Zuzana Čaputová államfő már jelezte, valószínűleg felülbíráltatja az Alkotmánybírósággal az intézkedést bevezető jogszabályt, mely a gyermekek szabadidős foglalkozására felhasználható havi 60 eurós támogatást is tartalmazza. A politikusok azt is szeretnék elérni, hogy ezentúl a családi pótlék összegére a létminimum ne legyen hatással, hanem szükség szerint azonnal módosíthassák kormányrendelettel.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Veronika Remišová

Remišová megérti, hogy a védelmi miniszter távozni akar a politikából

Zuzana Čaputová

Čaputová: Jozef Tomkóval olyan embert veszítettünk el, aki törődött Szlovákiával

Részegen vezette az oldalkocsis motort, súlyosan megsérült egy kiskorú

Részegen vezette az oldalkocsis motorbiciklit, súlyosan megsérült egy kiskorú

Kigyulladt egy lakás, az ablakon keresztül menekült meg a lángok elől

Kigyulladt egy lakás, az ablakon keresztül menekült meg a lángok elől

Nem bírt megállni a lábán, amikor kiszállt a defektes autóból a részeg sofőr

Nem bírt megállni a lábán, amikor kiszállt a defektes autóból a részeg sofőr

SZÖRNYŰ: Frontálisan ütközött két autó a Komáromi járásban

SZÖRNYŰ: Frontálisan ütközött két autó a Komáromi járásban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.