Hasznos tanács

Ki a gyermek apja művi megtermékenyítés esetén?

Vannak házaspárok, akik nagyon vágynak kisbabára, de egészségügyi okokból nem lehet természetes módon gyermekük, s nekik nagy segítséget jelent a művi beavatkozás. Ugyanakkor ez a lehetőség számos új jogi kérdést vet fel, ezek egyike az apaság meghatározása. Mi van akkor, ha a művi megtermékenyítés ismeretlen donor hozzájárulásával történik? Ilyen esetben ki a gyermek apja? A fogas kérdést – olvasói levélre reagálva – ifj. Mészáros Lajos jogász válaszolja meg.
B. Szentgáli Anikó

2022. május 22. 18:57

mesterséges megtermékenyítés
- Shutterstock-felvétel

Több, mint tíz évig szerettük volna férjemmel, hogy gyermekünk legyen, de nem voltunk szerencsések. Végül, férjem írásos beleegyezésével a művi beavatkozás mellett döntöttünk, egy ismeretlen donor hozzájárulásával. Kislányunk ma már iskolás, de sajnos a házasságunk nemrég tönkrement. A férjem még azt is képes volt kimondani, hogy a gyermek nem az övé, hogy megtámadja az apaságot, és keressük meg lányunk igazi apját, mert szerinte joga van megtudni tényleges apja nevét. Van rá esély, hogy esetünkben megtámadja férjem az apaságot, vagy hogy megismerjük az idegen donor személyét?

A mesterséges (művi) megtermékenyítés – másképpen az asszisztált reprodukció – lényege, hogy a férjtől vagy más férfitól (a donortól) származó spermát orvosi beavatkozás segítségével a nő méhébe viszik, így segítve elő a fogamzást (ma már egyre gyakoribb a mesterséges megtermékenyítés mellett az embrió-visszahelyezéssel vagy az embrióátültetéssel történő gyermekszülés, vagyis az in vitro fertilisatio, de ez most nem témája válaszunknak). A leírt orvosi eljárások sok új jogi kérdést vetnek fel, de most csak azokra próbálunk válaszolni, amelyek olvasónkat foglalkoztatják.

A művi megtermékenyítés egyik lehetősége, amikor a megtermékenyítés a férj spermájával történik (ez az úgynevezett homológ inszemináció). Az eljárás itt mesterséges, ám a leszármazás biológiai rendjét a beavatkozás nem változtatja meg. A gyermek ilyen esetben is a férjtől származik, családjogi helyzetén ugyanis nem változtat, hogy a leszármazás végső soron művi beavatkozás eredménye volt.

Nehezebb kérdéseket vet fel olvasónk alternatívája, az úgynevezett heterológ inszemináció, tehát amikor egy harmadik, idegen személy – a donor – spermájának felhasználásával történik a megtermékenyítés. Ha a nő a mesterséges megtermékenyítésből származó gyermeket házassága fennállása alatt szüli meg, a Tt. 36/2005 családjogi törvény szerint a férj gyermekévé válik. A férj általában megtámadhatja az apaságot, ha bizonyítani tudja, hogy a gyermek valóságosan nem tőle származott. A mással történt mesterséges megtermékenyítés esetében, amikor eleve tudta, hogy más az apa, azonban csak akkor van lehetősége megtámadásra, ha a hozzájárulása nem volt meg az asszisztált reprodukcióhoz, vagy ha kiderülne, hogy a feleség végül nem művi megtermékenyítés által esett teherbe (Családjogi törvény 87/2 §). Ha a művi beavatkozást az apa hozzájárulásával végezték el, mint az adott esetben, az apaság megtámadásának nem lehet helye, és hozzájárulását utóbb nem vonhatja vissza.

Ami az idegen donor megismerhetőségét illeti, tudni kell, hogy az apaságot bírósági úton megállapítani nem lehet, ha a származás művi beavatkozás következménye. Nincs rá tehát jogi lehetőség, hogy esetleg maga a donor vagy valaki más kérhesse az apaság megállapítását. Így a donor személye bírósági úton sem fedhető fel. A mesterséges megtermékenyítésben az anonim donor szerepe az, hogy ő a biológiai kapcsolat egyik alanya. Ez a közreműködés nem eredményezheti, hogy később egy emberi kapcsolat részesévé avassa őt a bíróság.

Az asszisztált reprodukcióval kapcsolatos több kérdésre a jogrend még nem ad választ, és a bírói gyakorlatban is ritkák az ilyen esetek, ám pl. az Eperjesi (Prešov) Kerületi Bíróság 24Cop/151/2020 sz. döntése sok érdekes információt tartalmaz a téma iránt érdeklődők számára.

ifj. Mészáros Lajos

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
centek

Így inthetünk búcsút holnaptól az 1 és 2 centes érméknek

Ľuboš Machaj
Frissítve

Ľuboš Machaj lesz az RTVS új igazgatója

f

Holnaptól nagy változások lépnek érvényben

Jaroslav Naď Vitalij Klicsko

Naď találkozott Vitalij Klicskóval, Kijev polgármesterével

g

VIDEÓ: Medve támadt egy férfire a Tátrában

időjárás meleg

A legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás lép ma délután érvénybe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.