Hasznos tanács

A leggyakoribb tanulási és fejlődési rendellenességek

Az alábbiakban összefoglaltuk a leggyakrabban előforduló tanulási zavarokat és azok tüneteit.
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. szeptember 20. 08:00

iskola k
- TASR/AP-felvétel

Diszlexia és diszgráfia

A diszlexia az olvasás, a diszgráfia az írás nehézsége. Diszlexiás az, aki jó értelmi képességgel rendelkezik, azonban az iskolában a megszokott idő alatt és az ott szokásos gyakorlás mellett nem tanul meg olvasni. Az olvasás, az írás és a helyesírás zavarai olyan képességek fejletlenségére utalnak, amelyek az írott szókép felismeréséhez, a betűk közötti kapcsolatok percepciójához, illetve a szókép írott megjelenítéséhez szükségesek. Tünetek: betűtévesztések, felesleges betűk, szótagok betoldása, szótagok kihagyása és cseréje, hibás kombinációk, a hosszabb szavakat sokszor az érthetetlenségig eltorzítják, az olvasás irányának a felcserélése, a szövegértés zavara, az olvasás tempója lassú, rossz ceruzafogás, görcsös vonalvezetés, a hosszú és rövid magánhangzókat, mássalhangzókat nem érzékelik, gyenge a helyesírásuk és a fogalmazásuk. A viselkedéssel is lehet probléma, a figyelmük csapongó, a tanulásban nem kitartóak. Az iskolai kudarcok másodlagosan pszichés problémákat okozhatnak, ezért fontos a logopédiai és a speciális pedagógiai terápia mellett a pszichológus segítsége is.

Diszkalkulia

A gyereknek alapvetően hiányosak és hibásak az elképzelései a számokról, mennyiségekről, nagyságokról, a matematikai műveletekről. A hibák számok felcserélésében, nagyságrendek tévesztésében, számok megfordításában stb. mutatkoznak meg. Ezek a hibák azonban valójában csak az átlagostól eltérő érzékelésből, információfeldolgozásból és az ehhez kapcsolódó akaratlan figyelmetlenségből fakadnak.

Diszkalkuliára utaló jelek: a gyereknek feltűnően sok időre van szüksége a számolási feladatokhoz, és nagyon hamar kimerül ezek megoldása közben. A mennyiségeket, számokat, nagyságokat, formákat és a távolságokat hibásan ítéli meg. A számolási szimbólumokat – plusz, mínusz, szorzás stb. – nem mindig ismeri fel, felcseréli őket. Számjegyeket hagy ki. Nehézségei vannak a számsorok folytatásával, a szorzótáblával. Fejszámoláskor nem tudja megjegyezni a közbülső eredményeket. Rosszul másolja le a számokat stb.

Hiperaktivitás

Szociálisan elfogadhatatlan, másokat zavaró viselkedés jellemzi. A gyermek nem tud a feladatnál maradni, elkalandozik, nem tudja befejezni azt. Nehézséget okoz a munka megszervezése. Gyakran tűnik úgy, hogy nem figyel, vagy nem hallotta, mit mondtak neki. Munkája általában rendetlen, hanyag. Képtelen kivárni a sorát. Az instrukciót nem tudja végigkövetni, félbeszakítja a tanárt az órán, bekiabál. Képtelen ülve maradni, mindig babrál, matat, leejt stb. A tünetek száma és mértéke életkorilag változhat. Egyeseknél dührohamok, alacsony tűrőképesség és önértékelés is megfigyelhető. A szakemberek számukra személyre szabott, családdal együtt abszolválható viselkedésterápiát, mozgásfejlesztést és pszichoterápiát javasolnak.

A figyelemhiányos hiperaktivitászavar (ADHD) neurológiai természetű fejlődési rendellenesség. Fő tünete a figyelemzavar, a hiperaktivitás, a feledékenység, a gyenge impulzuskontroll. Ez ma az egyik leggyakrabban diagnosztizált és az egyik legvitatottabb gyermekkori pszichiátriai betegség. Főleg genetikai okokra vezethető vissza, de okozhatja az anya terhesség alatti alkoholfogyasztása, aktív vagy passzív dohányzása, magas ólomszint a szervezetében, a koraszülöttség, alacsony testtömeg születéskor, az agy homloki részének a sérülése születéskor.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Pozsony ures

Rendőrök fogják ellenőrizni a karantén betartását

kijárási tilalom

November 8-ig marad a kijárási tilalom

Igor Matovič

Matovič: Kellemes volt olvasni a bírók őrizetbe vételéről szóló híreket

hajléktalan

A hajléktalanokat a szociális otthonokban fogják letesztelni

covid

Koronavírus: Innen származnak a kedden regisztrált fertőzöttek

Önkénteseket toboroznak

Vágsellyén a sétányon drive, autós koronavírus tesztelés is lesz

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.