Hasznos tanács

20 euróval nehezebb idő előtti nyugdíjat intézni

A létminimum valorizálása hatással van a Szociális Biztosító bizonyos döntéseire is – az új, megemelt összeghez kell igazítani a végrehajtási levonásokat, valamint módosítani kell a korengedményes nyugdíj jóváhagyásának a feltételeit.
B. Szentgáli Anikó

2022. július 2. 19:15

euró pénz
- Unsplash-felvétel

A létminimum valorizálásának rendszerint azok a szeniorok nem szoktak örülni, akik korengedményes nyugdíjba készülnek – a Szociális Biztosító ugyanis (az egyéb feltételek teljesítése mellett) csak azoknak hagyhatja jóvá az idő előtti nyugdíjazást, akiknek a biztosító által kiszámított havi járandóságuk eléri legalább a létminimum 1,2-szeresét, ami júliustól 20 euróval, 261,67 euróról 281,30 euróra módosul.

Ezzel szemben a létminimum összegének az emelése mindenképpen segít azoknak a nyugdíjasoknak, akiknek a járandóságából levonnak valamilyen törlesztőrészletet. Az adósság rendezése szempontjából ugyanis a nyugdíj is ugyanolyan rendszeres bevételnek számít, mint a munkavégzésért kapott fizetés, és hatályos bírói határozat alapján a szeniorok jövedelméből is levonnak bizonyos összegeket, de nem vehetik el az egész bevételüket. A vonatkozó törvény ugyanis kimondja: bizonyos minimális összeget mindig az adósnál kell hagyni, amelyből biztosítani tudja az alapvető szükségleteit. A havi levonás nagysága függ a létminimum időszerű összegétől, az adós jövedelmétől, az általa eltartott személyek számától és attól, hogy elsőbbséget élvező tartozásról, esetleg kihágásért kiszabott bírságról van-e szó. Alapszabály: az adósnál kell hagyni legalább a létminimumnak megfelelő összeget, vagyis júliustól a végrehajtó nem nyúlhat 234,42 euróhoz, valamint egy eltartott személy után további 58,60 eurót (a létminimum 25%-a) az adósnál kell hagyni. Ha nyugdíjasról van szó, és vele egy háztartásban él egy másik személy, akit eltart, azért további 117,21 eurót (a létminimum 50%-a) számítanak, a végrehajtó legkevesebb 351,63 euróhoz nem nyúlhat.

Az idősebbek között van sok egészségkárosodott is. Akiknek van ún. ŤZP-igazolványuk, a szociális ügyi hivataltól különböző anyagi hozzájárulásokban részesülhetnek. Ezek összegei is most júliustól némileg emelkedtek. A legnagyobb mértékben – 8,35 euróval – a szállítási hozzájárulás nőtt. Ezt azok vehetik igénybe, akik egészségügyi okokból nem használhatják a tömegközlekedést, nincs saját autójuk, viszont orvoshoz, szociális intézménybe vagy kulturális rendezvényre személygépkocsival kell őket szállítani. Havonta e célra 119,61 eurót kaphatnak. A többi hozzájárulás összege – diétás étkezésre, vakvezető kutyára, személygépkocsi fenntartására, ruhákra, cipőre, lakásberendezésre, a tisztálkodással összefüggő többletkiadásokra – júliustól mindössze 1–3 euróval emelkedik.

euró pénz

2022. július 2. 18:25

Mintegy 60 támogatás összege emelkedik
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Veronika Remišová

Remišová megérti, hogy a védelmi miniszter távozni akar a politikából

Zuzana Čaputová

Čaputová: Jozef Tomkóval olyan embert veszítettünk el, aki törődött Szlovákiával

Részegen vezette az oldalkocsis motort, súlyosan megsérült egy kiskorú

Részegen vezette az oldalkocsis motorbiciklit, súlyosan megsérült egy kiskorú

putyinka

Putyin valószínűleg atomrakétát indít Ukrajnába, ha katonai vereséget érez

Nem bírt megállni a lábán, amikor kiszállt a defektes autóból a részeg sofőr

Nem bírt megállni a lábán, amikor kiszállt a defektes autóból a részeg sofőr

SZÖRNYŰ: Frontálisan ütközött két autó a Komáromi járásban

SZÖRNYŰ: Frontálisan ütközött két autó a Komáromi járásban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.