Győr

Győri háziorvosok: van, ahol 21 ezer volt az ellátott esetek száma, máshol nem érte el a 2 ezret sem

Győr | A keddi közgyűlésen fogadták el a Győr egészségképéről szóló tanulmányt és tervet, s itt hangzott el a több mint kétszáz oldalas anyaggal kapcsolatban, hogy a háziorvosi ellátás talán a legsarkalatosabb pont, amelyen az önkormányzat – a leterheltség aránytalansága miatt – változtatni szeretne. Ehhez persze az orvosok együttműködésére is szükség lesz. A Győri Új Szó megnézte, mit ír erre vonatkozóan az anyag.
author
Sudár Ágnes

2022. január 27. 11:48

háziorvos
Fotó: pexels

A teljes anyag megtekinthető itt, mi most részleteket közlünk belőle. Győrben a felnőtt háziorvosi ellátás terén 53 szolgálat, a házi gyermekorvosi ellátásnál 26 szolgálat működik, a fogorvosi alapellátást 2021 óta szintén 26 szolgálat biztosítja 12 helyszínen. A felnőtt háziorvosi, a házi gyermekorvosi és a fogorvosi alapellátásnál egyrészt az egyes ellátási szolgálatokhoz tartozó lakosok számáról vannak adatok (2020. december 31-i állapot szerint), illetve a felnőtt háziorvosi és a gyermekorvosi szolgálatok esetében a kártyaszámról és a 2020. évi betegforgalomról is.  

Az egyes ellátási szolgálatokhoz (körzetekhez) tartozó lakosságszámadatok általában nem egyeznek meg a tényleges kártyaszámmal, de ezek teljes összevetésére nem volt lehetőség. Az adatok alapján jelentős településrészi egyenlőtlenségek jelezhetők, mivel nagyon egyenlőtlenül oszlik el a szolgálatokra jutó lakosságszám. Városi szinten egy felnőtt háziorvosi szolgálatra átlagosan 2294 lakos jut, ami az országos átlagnál (1651 fő) lényegesen kedvezőtlenebb adat. A házi gyermekorvosokra jutó átlag 691 fő, a fogorvosokra jutó átlag 5366 fő. Mind a felnőtt háziorvosi, mind a fogorvosi ellátás esetében magasabbak a mutatószámok, mint a 2018-as adatok (megközelítőleg 50–100 fővel).  

Az egyes szolgálatokat külön nézve, jelentős aránytalanságok tapasztalhatók a szolgálatra jutó lakosságszámban, ez az ellátás minőségére kétségkívül hatással lehet és egyenlőtlenségeket generál a szolgáltatáshoz való hozzáférésben (egy betegre jutó idő, figyelem, várakozási idő stb.), illetve az orvosok leterheltségében.  A felnőttháziorvosi praxisok jelentős részében (40%) a 2500-at is közelíti, illetve sok esetben jócskán meg is haladja az adott szolgálat körzetére jutó lakosok száma. Néhány praxis területére akár 3500 – 4175 fő is jut, míg vannak olyan körzetek, ahol 1000–1500 között van ez a szám. Ez a probléma az önkormányzati képviselőkkel készített interjúk során több esetben is megfogalmazódott. Az orvoslására a körzetek kialakításának átgondolását és optimalizálását javasolják a politikusok. Az aránytalanságok a házi gyermekorvosi szolgálatok esetében is tapasztalhatók, illetve a fogorvosi praxisoknál is fennállnak, különösen a gyermekorvosi ellátás esetén többszörös különbségeket eredményezve az egyes orvosokra jutó lakosságszámban. 

A tényleges kártyaszámadatok, illetve a betegforgalom még inkább jelzik az egyes orvosok (általuk a szolgálatok) leterheltségének különbségeit. A felnőtt háziorvosok átlagos kártyaszáma 2162, azonban nagy a szórás, hiszen a legalacsonyabb 1421 főt ellátó szolgálat mellett megtalálhatók a 3000 főt is elérő, illetve meghaladó szolgálatok. A 2020. évi betegforgalmat tekintve megállapítható, hogy átlagosan 11.820 az ellátott esetek száma, azonban szintén nagyok a különbségek, van olyan szolgálat, ahol a 21 ezer esetet is közelítette (20.781) az évi betegforgalom mértéke, míg van, ahol ennek töredéke volt jellemző (pl. 1744; 5982; 7032). 

háziorvos

A házi gyermekorvosok esetében hasonló aránytalanságok tapasztalhatók mind a kártyaszám, mind a betegforgalom tekintetében. Az átlagos kártyaszám 1119, de 509 és 1731 fő között mozog a gyermekorvosok páciensszáma. Az átlagos betegforgalom 2020-ban közel 7000 eset volt (6946), de ebben a vonatkozásban szintén többszörös különbségeket is találhatunk.

gyerekorvos

A képviselői interjúk során vetődött fel, hogy vannak városrészek, ahol a napjaikban tapasztalható folyamatok - új lakóparkok, társasházak építése, lakosság nagyobb mértékű beáramlása - és ennek következtében a lakosság összetételében bekövetkező változások (a kisgyermekes, gyermekes családok számának növekedése/magas jelenléte pl. Marcalváros, Kisbácsa) miatt nem elegendőek az eddigi alapszolgáltatási egységek, újabb felnőtt háziorvosi praxis/rendelő (Marcalváros II.) vagy házi gyermekorvosi ellátás (Kisbácsa) kialakítása vált szükségessé.  

A háziorvosi ellátással kapcsolatos elégedettség mértékére a lakosság körében folytatott kérdőíves vizsgálatból nyerhetők adatok. A kérdőív ezen részét 1963 fő töltötte ki. Az eredmények azt mutatják, hogy a kérdőívet kitöltők 55,4%-a elégedett a háziorvosi ellátással, de csupán 16,2%-ukra jellemző, hogy teljesen elégedettek lennének, ugyanakkor a válaszadók több mint egyharmada valamilyen mértékű elégedetlenségének adott hangot. Ez lényegesen kedvezőtlenebb megítélést jelez, mint az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény 2012-ben végzett betegelégedettségi vizsgálata során kapott eredmény, ahol a válaszadók 97%-a elégedett volt a háziorvosi ellátással (86% teljes mértékben, 11% részben), és csupán 1%-ot tett ki azoknak az aránya, akik kedvezőtlenül (nem elégedett) nyilatkoztak. Az eltérés adódhat abból is, hogy a 2014-es vizsgálatban a háziorvosi rendelésen megjelenők véleményét gyűjtötték össze.  

A háziorvosi ellátással való elégedettség mértékét szignifikánsan befolyásolja az életkor és a városrész. A peremkerületekben (Likócs, Győrszentiván), de Kisbácsa/Sárás városrészben is a győri átlagot (21,9%) jelentős mértékben meghaladó (akár több mint 20 százalékponttal is, Likócs esetében) az inkább elégedetlen minősítést adók aránya. Külön figyelemreméltó Újváros is, amely Likócs mellett a másik olyan városrész, ahol az elégedetlenek mértéke meghaladja az elégedettek arányát, sőt, itt a legmagasabb a teljes elégedetlenségüknek (24,5%) hangot adók hányada. 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič (OĽaNO)

A fasiszták segítségével szavazták meg Matovič családsegítő csomagját

DAC.20220524

GALÉRIA: Folytatja a harcot Európáért a DAC

Sucha

Mit ajánl Szlovákiának az Európai Bizottság?

SZMSZSZ közgyűlés

A szülői szövetség negyed évszázada

kiütés

Vizsgáltassa ki magát, ha így pirosodik ki a bőre!

Orbán Viktor k

Kihirdetik a háborús veszélyhelyzetet Magyarországon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.