Gazdaság
A szokatlan felmelegedés miatt a rügyek már pattognak, márpedig ha jön egy nagyobb lehűlés, idén is komoly fagykárokra számíthatunk  - Fotó: MTI

Veszélyben a termés a meleg időjárás miatt

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. január 10. 12:48

Pozsony | A szokatlanul meleg januári időjárás miatt aggódnak a gazdák. A huzamosabb ideig tartó enyhe napok megváltoztathatják a növények vegetációs idejét. A rügyek már pattognak, márpedig ha jön egy komolyabb lehűlés, idén is komoly fagykárokra számíthatunk.

Az elmúlt hetekben nyugati, délnyugati áramlással az ilyenkor megszokottnál több fokkal enyhébb légtömegek érkeztek a Kárpát-medence fölé, ami Szlovákia déli járásaiban is tavasziasan enyhe időjárást okozott. Az átlaghőmérséklet az elmúlt napokban mintegy 6–7 fokkal az ilyenkor megszokott fölött alakult. A napi minimum és maximum hőmérsékleti rekordok egyaránt megdőltek.

Több a kártevő

A melegrekordokkal beköszöntő január eddig a legtöbb növényre még nem volt negatív hatással, a szőlő és a gyümölcsök lényegében mélynyugalmi szakaszukban vannak. A növények biológiailag éppen ebben a fázisban a legellenállóbbak. Viszont az utóbbi években a téli meleg hatására egyre több az áttelelő kártevő és kórokozó, és a melegebb tavaszi időjárás beálltával azonnal károsítani kezdenek. Erre a gazdáknak idén is komolyan fel kell majd készülniük.

„A meleg időben gyorsabban beindul a nedvkeringés, és a kártevők is nagyobb mennyiségben élik túl az enyhe telet, mint a zimankósabb napokat. Ugyancsak veszélyesek lehetnek a jelentős januári pluszhőmérsékletek abból a szempontból is, hogy ha például a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben kezdetét veszi a nedvkeringés, netán a komolyabb fejlődés, a későbbiekben fellépő lehűlések, fagyok komoly károkat tehetnek a kertekben. A mostani hétvégére jelzett kisebb lehűlés mindenképpen jót tehet a természetnek, mert akkor a növények visszaállnak normális életciklusukba” – részletezte lapunknak Bíróczi Péter, az érsekújvári járásbeli Tardoskeddi Mezőgazdasági Szövetkezet gyümölcsösének a vezetője.

A biztosító sem fizet

A károkat a nagyobb hőingadozások okozhatják. Néhány évvel ezelőtt Tardoskedden is tapasztaltak ilyesmit, amikor az enyhe január folyamán a kajszibarack rügyei megduzzadtak, megfakadtak, majd következett egy komoly februári lehűlés, mintegy mínusz 15 fokra, és aztán tavasszal csak imitt-amott virágzott a kajszi. „A napokban az őszibarackon vettem észre komolyabb változást az életciklusban, és már permetezni is kellene a levélfodrosodás ellen. Hirtelen azonban nem is tudjuk, mi lenne a jobb. Mert máskülönben februárban vagy március elején szoktuk végezni ezt a permetezést. A jelenlegi helyzet még komolyabb problémát idézhet elő, mint például a tavalyi fagykárok voltak. Mert ha nem virágoznak ki a fák amiatt, mert most van egy enyhe kezdetű január, majd komolyabb fagyok jönnek, elmarad a virágzás. A biztosító viszont csak akkor fizet, ha már kimondottan a gyümölcs fagy el, nem pedig a virágzás marad el a fagyok miatt” – mondta Bíróczi.

A Galántai járásban található Alsószeli részeként jegyzett körtvélyesi szövetkezet gyümölcsösében is duzzadtabbak a fák rügyei az ilyenkor megszokottnál. „Nem jó ez a túl enyhe januári időjárás. A növényekben ugyanis hamarabb mozgásba jön az élet, ami egy esetleges komoly lehűléssel igencsak megbosszulhatja magát. Mondjuk, nem árthat a fáknak, ha beáll vagy mínusz 4–5 fokos fagy, de az extrém lehűlések, a mínusz 10–15 fokos fagyok már komolyabb károkat okozhatnak a gyümölcsösökben” – mondta lapunknak Iveta Dobrá, a szövetkezet gyümölcstermesztési részlegének a vezetője.

Jön az enyhe lehűlés

A meteorológusok szerint egyébként a hét második felében megváltozik fölöttünk az áramlás iránya, és kelet, északkelet felől a hétvégére egyre hidegebb levegő áramlik fölénk. A közeljövőben tehát fokozatos lehűlésre kell számítani, de drasztikus hideg a hétvégén sem valószínű. (sb)

Önnek ajánljuk