Gazdaság

Öt év alatt a tizedével csökkent a szlovákiai bankfiókok száma

Pozsony | Az alacsony kamatok okozta bevételkiesések miatt a szlovákiai pénzintézetek újabbnál újabb módszerekkel próbálják meg növelni a nyereségüket, ezek között szerepel a bankfiókok bezárása is – derül ki az Általános Hitelbank (VÚB) legfrissebb felméréséből.
Molnár Iván

2019. szeptember 12. 13:26

A VÚB felmérése szerint csak az elmúlt öt évben nagyjából a tizedével csökkent a szlovákiai bankfiókok száma. A bank elemzői szerint azonban a fizetések elmúlt időszakban tapasztalt növekedése miatt a bankok bérköltségei az elmúlt öt évben így is nagyjából az ötödével nőttek, vagyis az elkövetkező időszakban arra lehet számítani, hogy még több pénzintézet igyekszik majd rávenni az ügyfeleit arra, hogy a lehető legtöbb tranzakciót az interneten keresztül intézzék. A bankok ugyanakkor nem szívesen nyilatkoznak a fiókjaik bezárásával kapcsolatban. „Ha valahol be is zárunk egy-egy fiókot, annak általában az az oka, hogy az adott fiók szolgáltatásai iránt csökken az érdeklődés, így nincs értelme a további üzemeltetésének” – nyilatkozta Marta Cesnaková, a Szlovák Takarékpénztár szóvivője, aki szerint a fiókbezárásokhoz hozzájárul az internetes banki szolgáltatások széles körű elterjedése is. „A hosszú távú stratégiánk számol a fiókhálózat optimalizálásával, vagyis a hozzáférhetőség javításával és egyes szolgáltatások automatizációjával” – mondta Juraj Štefanovič, a ČSOB PR-szakértője. Boris Fojtík, a Tatra banka szóvivője szerint a piaci trendek változása az ő fiókhálózatukra is hatással van, így folyamatosan vizsgálják, hogy az egyes fiókok milyen hatékonysággal dolgoznak, és ez alapján döntenek a jövőjükről. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Két gólt rúgott a ráadásban, így verte a Besiktast a Slovan az EL-ben

Barcelonában bravúros döntetlennel rajtolt a Ferencváros

Ötéves kislányt gázoltak el Nagymihályban

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Tizennégy ország íjászai versenyeznek Marcelházán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?