Óriási verseny várható a munkaerőpiacon

Pozsony | A szlovák cégek az elkövetkező hónapokban az eddigieknél is kiélezettebb harcot vívnak majd az alkalmazottakért – derül ki a Manpower munkaerőpiaci társaság legújabb felméréséből. A legtöbb új alkalmazottat a nagyobb cégek keresik, szezonális jelleggel azonban a mezőgazdasági dolgozók iránt is megugrott a kereslet.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. június 14. 18:00

v

A Manpower által megkérdezett 751 cégvezető 17 százaléka az idei harmadik negyedévben, vagyis a júliustól szeptember végéig tartó időszakban újabb alkalmazottak felvételét tervezi, elbocsátásokkal a megkérdezettek alig 3 százaléka számol. A munkapiaci helyzet az előttünk álló hónapokban így tovább javul az idei második negyedévhez képest, amikor a cégek 16 százaléka tervezett munkaerő-toborzást, 4 százaléka pedig elbocsátásokat.

„A legtöbb új állás a nagyobb cégeknél jöhet létre, ezeknek ugyanis csaknem a harmada jelezte, hogy az elkövetkező negyedévben munkaerő-toborzást tervez. Elsősorban az autóiparban jöhet létre több ezer új állás” – nyilatkozta Zuzana Rumiz, a ManpowerGroup szlovákiai vezérigazgatója. Szerinte azonban a cégeknek egyre nagyobb gondot jelent a megfelelő alkalmazottak megtalálása, a vállalatok között az elkövetkező időszakban ezért az eddigieknél is kiélezettebb lesz a szakképzett munkaerőért folytatott harc. „A társaságok kénytelenek lesznek tovább emelni a béreket, és egyre nagyobb összeget kell majd fordítaniuk az átképzésekre is” – tette hozzá Rumiz, aki szerint azonban ez sem lesz elég, az elkövetkező időszakban így egyre több külföldi vendégmunkás érkezhet az országba.

A Manpower elemzői szerint az elkövetkező hónapokban a mezőgazdaságban lehet majd a legkönnyebben munkát találni, ebben az ágazatban 27 százalékponttal haladja meg az új munkaerő felvételét tervező cégek aránya azokét, amelyek elbocsátásokat jeleznek. Jiří Halbrštát, a Manpower regionális marketingmenedzsere szerint ez azzal magyarázható, hogy a mezőgazdaság erősen függ az idénymunkáktól, vagyis a nyári hónapokban rendszeresen többen dolgoznak az ágazatban. A mezőgazdaságot ezúttal a bankszektor követi, amelyben a munkahelyteremtők és a -leépítők közötti különbség, vagyis a munkapiac nettó indexe 20 százalék, míg a kereskedelemben ez 17, a feldolgozóiparban pedig 15 százalék. A sor végén az államigazgatás, az egészség- és oktatásügy kullog, alig 6 százalékkal.

 

Meg kell fizetni a munkaerőt

2018. június 8. 07:10

Meg kell fizetni a munkaerőt

Látványos különbségek vannak a cégek nagyságát és az egyes régiókat tekintve is. Míg a nagy, több mint 250 alkalmazottat foglalkoztató cégeknél a munkapiac nettó indexe 26 százalék, a közepes (50–250 alkalmazott) cégek esetében ez 13, a tíznél kevesebb alkalmazottat foglalkoztatók esetében pedig csupán 6%. Ami a regionális lebontást illeti, a legjobb helyzetre továbbra is a Pozsony megyében élők számíthatnak, ahol 18 százalékponttal haladja meg az új munkaerő felvételét tervező cégek aránya azokét, amelyek elbocsátásokat jeleznek. Ugyanez Nyugat-Szlovákiában 16, Kelet- és Közép-Szlovákiában pedig 10 százalék.

„Kelet- és Közép-Szlovákia számára a legnagyobb hátrányt továbbra is az jelenti, hogy nincs jó közúti összeköttetése a nyugat-európai piacokra” – tette hozzá Halbrštát.

A cégeknek az is gondot okoz, hogy az elmúlt időszakban látványosan megugrott a munkaerő-vándorlás az egyes vállalatok között. „Egészséges munkaerő-vándorlásnak azt tartjuk, ha az alkalmazottak nagyjából 5–7 százaléka cserélődik le évente, Szlovákiában azonban ez manapság átlagosan 14–16 százalék, de van olyan cég is, ahol egy év alatt az összes alkalmazott lecserélődik” – mondta Halbrštát. Szerinte leggyakrabban az iparvállalatoknál dolgozók, továbbá a szakácsok, pincérek és bolti eladók változtatják meg a munkahelyüket egy jobb fizetés reményében. (mi, TASR)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
agro

A szlovák termőföld valódi védelme, vagy csak magyarellenes hangulatkeltés?

gorila 2

Megjelentek az első videók Ficóék titkos találkájáról

home office

Továbbra is megoszlanak a vélemények a távmunkáról

Marczell Zoltán

Elhunyt Marczell Zoltán, Kisudvarnok polgármestere

Buszok

Ezért okozott olyan pánikot az AdBlue hiánya

eroszak
18+

12 évesen megerőszakolták, az erről készült videó kikerült a Pornhubra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.