Gazdaság

Nem a jegybanknak köszönhetően csökkent a hitelfelvétel

Pozsony | Az uniós tagországok háztartásai közül mára a szlovákiai családok halmozták fel az egyik legnagyobb adóssághegyet. Az elmúlt hónapokban ugyan visszafogottabban nőtt a lakossági hitelpiac, ez azonban a Tatra banka elemzése szerint nem a jegybanki szigorításoknak köszönhető.
Molnár Iván

2019. május 16. 10:03

Míg korábban Szlovákiának nem voltak gondjai a lakossági hitelezéssel, hiszen a családok nagy része rettegett az eladósodástól, az elmúlt években fordult a kocka. A történelmi mélyponton levő hitelkamatok azokat is meggyőzték, akik korábban nem is gondoltak hitelfelvételre, Szlovákia lakossága így mára régiós összehasonlításban is az egyik legnagyobb adóssághegyet halmozta fel.

A családok korlátlan eladósodását már a jegybank sem nézhette tétlenül, tavaly megnyomta a vészcsengőt, olyan szabályozást vezetve be, amellyel szerette volna elvenni a lakosság kedvét a további hitelek igénylésétől. A Tatra banka legfrissebb elemzése szerint a hitelek iránti igény az elmúlt év vége felé valóban csökkent, egyelőre azonban semmi jele annak, hogy a csökkenés hátterében a jegybanki intézkedések állnának.

„A visszafogottabb hiteligénylés egyik oka, főként a fogyasztási kölcsönök esetében, hogy a lakossági hitelpiac mára telített, vagyis újabb kölcsönöket már nem akarnak vagy nem tudnak igényelni”

– áll a pénzintézet most közzétett felmérésében. A szlovákiai háztartások az elmúlt év végén 36,7 milliárd euróval tartoztak a pénzintézeteknek, aminek a nagy részét a lakáshitelek és a fogyasztási hitelek tették ki. A többi hitelfajta az előző évhez képest nem mutatott nagyobb növekedést.

A jegybank az elmúlt időszakban több olyan szabályt is bevezetett, amellyel a hitelfelvételt szerette volna visszafogni. Az egyik legutóbbi a hitelplafon volt. A tavaly nyáron életbe lépett szabály szerint a lakosság által felvett hitel teljes nagysága nem lépheti túl az ügyfél nettó éves keresetének 8-szorosát. További fontos megkötés, hogy már nem nyújtanak jelzáloghitelt a megvásárolni kívánt lakás vagy családi ház teljes értékére, vagyis egyre nagyobb önrészre van szükség.

Annak ellenére, hogy a szigorítások többségét már tavaly év közben bevezették, a tavalyi harmadik negyedévben még nőtt is a hitelek iránti igény. A hiteligénylés látványosabb csökkenésére csak az év végén került sor. A lakáshitelek növekedési üteme decemberre 2012 eleje óta nem látott mélypontra zuhant, és ez a trend folytatódott idén januárban és februárban is. Hogy a negyedik negyedévben csökkent a hitelfelvétel, az a Tatra banka elemzői szerint azonban elsősorban azzal magyarázható, hogy a négy legnagyobb hazai bank közül kettő elzárta a pénzcsapot, látványosan csökkentve az új lakáshitelek összegét. „Úgy tűnik, hogy a jegybanki intézkedéseknek szinte semmilyen hatásuk nem volt a hitelezésre” – áll az elemzésben. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Orvoshiány van, ám a külföldi nem kell

Sokkoló: hibásan elvégzett vérátömlesztés miatt halt meg egy beteg a kassai kórházban

A lakosság csaknem fele egyáltalán nem spórol

Jóváhagyták a pozsonyi körgyűrű képviselői ellenérzését

Grendel Gábor nem igazol át Kiska pártjába

Másfél kilós aranyrögöt talált egy ausztrál hobbikutató

Legfrissebb galériák
Olvasta már?