Gazdaság

Marad a Szlovákiát is sújtó élelmiszer-embargó

Moszkva/Pozsony | Vlagyimir Putyin orosz elnök 
a jövő év végéig meghosszabbította az Oroszországot szankciókkal sújtó országokra, egyebek között az Európai Unió tagállamaira vonatkozó élelmiszer-behozatali embargót. A 2014 óta tartó szankcióháború hatásait Szlovákia is megérzi.
Molnár Iván

2019. június 26. 17:00

Az Európai Bizottság már múlt csütörtökön 2020. június 23-ig meghosszabbította az Oroszország ellen a Krím félsziget 2014-ben történt orosz elcsatolása és a délkelet-ukrajnai beavatkozás miatt bevezetett, évente meghosszabbított és tavaly a kercsi incidens címén kiegészített, meghosszabbított gazdasági szankciókat. Emiatt számítani lehetett az azonnali orosz válaszra. Múlt heti televíziós fórumán Putyin szakértői számításokra hivatkozva bejelentette:

amíg Oroszország mintegy 50 milliárd dollárt veszített a korlátozásokon, addig az EU 240, az Egyesült Államok 17, Japán pedig 27 milliárd dollárt veszített.

Az orosz vezető szerint a gazdasági büntetőintézkedések hatására az orosz gazdaság több szektorát sikerült mobilizálni, az agrárexport például elérte a 25,7 milliárd dollárt. Putyin ebből azt a következtetést vonta le, hogy Oroszországnak a szankciók eltöröltetése érdekében nincs értelme feladnia érdekeit.

Az elmúlt öt év szankcióháborúja a szlovák–orosz kereskedelmi kapcsolatokra is rányomta a bélyegét. A gazdasági tárca adatai szerint Szlovákia Oroszországba irányuló kivitele a szankciók 2014-es bevezetése előtt rendkívül ígéretesen alakult. Míg 2009-ben 1,4 milliárd euró értékű árut vitt ki Szlovákia Oroszországba, 2013-ra ez 2,55 milliárdra nőtt, az oroszokhoz irányuló kivitelünk aránya ugyanekkor a teljes exporton belül 3,5-ről 4%-ra ugrott. A szankciók 2014-es bevezetését követően azonban a szlovák kivitel már 2015-ben 1,46 milliárd euróra esett vissza, és még tavaly is csak 1,51 milliárd euró értékű árut vitt ki Szlovákia Oroszországba. Szlovákia más országokba irányuló exportja az elmúlt öt évben azonban dinamikusan nőtt, az Oroszországba irányuló kivitelünk a teljes exportnak tavaly így már csak az 1,9 százalékát adta. (TASR, MTI, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Aláírásgyűjtés Kočnernek

Már e héten kopogtat a végrehajtó a Billánál

24 óra a sérült gyerekekért

Nőtt a munkanélküliség

Feljelentés az ollétejedi gumifeldolgozó ellen

Száz fociév Szepsiben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?