Gazdaság

Lesz elég földgáza Szlovákiának az előttünk álló fűtési szezonra

Pozsony | Szlovákia felkészült az előttünk álló fűtési szezonra, legalábbis ami az ország gáztartalékait illeti – derül ki a gazdasági tárca legfrissebb jelentéséből, amit szerdai ülésén a kormány is megvitatott.
Molnár Iván

2019. szeptember 12. 14:42

A gáztárolással foglalkozó szlovákiai cégek teljes tárolási kapacitása 4,66 milliárd köbméter, amin a Nafta Rt., a Pozagas Rt. és az SP Storage Kft. osztozik. A gazdasági tárca szerdán előterjesztett jelentése szerint az említett társaságok tárolóiban augusztus 21-én 4,16 milliárd köbméternyi gáz volt, ami 89 százalékos feltöltöttséget jelent. Peter Žiga gazdasági miniszter is elismerte azonban, hogy az elmúlt hetekben folytatódott a tárolók feltöltése, mára így az augusztusi adatot is sikerül meghaladnunk. A Gas Infrastructure Europe adatai szerint a szlovák gáztárolók jelenlegi töltöttsége már eléri a 97 százalékot, míg például Ausztriában ez 98, Magyarországon pedig 93 százalékon áll. A magyar külgazdasági miniszter, Szijjártó Péter e héten bejelentette, hogy a jövőre Ukrajnán keresztül megvásárolni szándékozott orosz gáz mára szinte teljesen megérkezett a magyarországi tárolókba. A mintegy 6,3 milliárd köbméteres magyarországi tárolókban jelenleg 5,9 milliárd köbméter gáz található. Szijjártó szerint így Magyarország gázellátása is biztosított. (mi, TASR, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Két gólt rúgott a ráadásban, így verte a Besiktast a Slovan az EL-ben

Barcelonában bravúros döntetlennel rajtolt a Ferencváros

Ötéves kislányt gázoltak el Nagymihályban

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Tizennégy ország íjászai versenyeznek Marcelházán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?