Gazdaság

Komoly gondot okoz a munkaerőhiány a mezőgazdaságnak

Pozsony | Súlyos munkaerőhiánnyal küzd a szlovákiai mezőgazdaság, a legnagyobb problémák a zöldség- és gyümölcstermesztésben vannak. Az említett ágazatok képviselői a helyzet orvoslása érdekében nyílt levéllel fordultak a munkaügyi tárcához.
Susla Béla

2019. június 20. 12:48

Szlovákiában már csak 4 ezer hektárnyi területen termesztenek zöldséget. „A termőterület csökkenéséhez jelentős mértékben hozzájárultak a munkaerővel kapcsolatos problémák is, mert valóban kevesen dolgoznak az ágazatban” – nyilatkozta lapunknak Oliver Šiatkovský, a Szlovákiai Zöldség- és Burgonyatermesztők Szövetségének az elnöke. Hasonló gondokkal küszködnek a gyümölcstermesztésben is.

„Nincs, aki dolgozzon. Tavaly emiatt 270 ezer hektárnyi gyümölcsöst számoltunk fel”

– mondta Marián Varga, a Szlovákiai Gyümölcstermesztők Szövetségének az elnöke.

A termelők a felmerülő gondok orvoslása érdekében a munkaügyi tárcához fordultak. A minisztérium részleges segítségnyújtást biztosít. „A zöldség- és gyümölcstermesztők problémáit részletesen elemezzük, majd bizonyos módosításokat javaslunk. Így például azt, hogy a harmadik országokból érkező munkaerő ne csak az adott járáshoz tartozó gyümölcsösben segíthessen be, de egyéb járásokban is, ahol a munkaerőre éppen szükség van. Bővebben foglalkozunk azzal is, hogy a harmadik országokból Szlovákiába érkezett munkaerőnek a jelenlegi 6-ról 8 hónapra hosszabbítsuk meg a tartózkodási engedélyét” – nyilatkozta Veronika Husárová, a munkaügyi tárca szóvivője. Továbbra is gondot okoz az éjszakai műszak meghatározása. A termelők azt kérték, hogy a reggeli 5 és 6 óra közti időszakot a nappali munkaidő kategóriájába sorolhassák be. A munkaügyi tárca szerint ezt azonban semmi sem indokolja.

A termelők további megbeszéléseket kezdeményeznek a szaktárcának, rámutatva az idénymunkások adóelvonásaira az uniós országokban. „Számunkra nem elegendő, hogy évente egy alkalommal találkozzunk a szaktárca illetékeseivel. Gyors ütemben kell intézni a dolgokat, mert a termőterületek állandóan zsugorodnak” – hangsúlyozta Varga. (sb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A PS magyar platformja

A legjobb idővel került a döntőbe a szlovákiai kajak négyes

Bugár Béla videóban magyarázza a találkozását Kočnerral

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Gelle csak magára számíthatott, de így is olimpiai kvótát szerzett

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?