Gazdaság
A céges kötvény vásárlása előtt megéri alaposan felmérni az adott társaság anyagi hátterét  - Képarchívum

Kockázatos vállalati kötvények

ÚJ SZÓ ONLINE

2017. december 12. 19:49

Pozsony | Szlovákiában a lakosság nagy része konzervatív befektetőnek számít, a pénzét inkább bankban tartja, még ha ezzel szinte semmit sem nyer. A nagyobb hozam reményében azonban egyre többen fektetik a pénzüket kockázatos vállalati kötvényekbe. A jegybank szerint egy részük ezzel hatalmas hibát követ el.

Míg négy évvel ezelőtt a lakosság nagy része azt sem tudta mi fán terem a vállalati kötvény, mára több mint egymilliárd eurót fektettek ezekbe. A jegybank elemzése szerint jelentős részük azonban nincs tudatában az ezzel kapcsolatos kockázatoknak.

A vállalati kötvény egy cég által kibocsátott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amely igazolja, hogy a vállalatnak hitelt nyújtottunk. A kötvények meghatározott időközönként (például félévente) fizetnek kamatot, és lejáratkor egy összegben fizetik vissza a tőkét (az eredetileg „kölcsönadott” összeget), de ettől eltérő esetek is léteznek. A vállalati kötvény mindig nagyobb kockázatot hordoz magában, mint az állampapír, ezért magasabb hozammal is rendelkezik. A kötvény kibocsátójának kockázati besorolását a hitelminősítők végzik. Ha a befektető nem tartja meg lejáratig a kötvényt, hanem még előtte szeretne megválni papírjaitól, az eladáskor esedékes kötvénypiaci hozamszinten adhatja csak el, amin nyeresége és vesztesége egyaránt keletkezhet. Alapszabály, hogy minél hosszabb a kötvény hátralevő futamideje, annál nagyobb a benne rejlő kockázat, azaz egy később lejáró (később fizető) állampapír nagyobb mértékben reagál a hozamszintek változására.

A pénzüket közvetlenül vállalati kötvényekbe fektetőknek tudniuk kellene, hogy a banki betétekkel szemben ezek nem védettek. Ha például egy pénzintézet csődbe megy, a betétvédelmi alapból bizonyos feltételek mellett hozzájuthatunk a pénzünkhöz, míg a céges kötvények esetében erre semmi garancia nincs. Ha a cég csődbe megy, az összes pénzünket elveszíthetjük.

„Ha ennek ellenére mégis vállalati kötvényekben szeretnénk fialtatni a pénzünket, érdemes betartani az ezzel kapcsolatos szabályokat” – nyilatkozta Jakub Rosa, az Across Private Investments elemzője. Szerinte a legfontosabb, amit tudnunk kellene, az az, hogy a kötvény nem banki betét, vagyis az előbbire az állam nem vállal garanciát. Magyarul: szélsőséges esetben az összes befektetett pénzünket elveszíthetjük. Nem árt tudni azt sem, hogy minél nagyobb kamattal kecsegtet egy-egy kötvény, annál nagyobb a kockázat. „Manapság azonban a rendkívül alacsony banki kamatok miatt a kötvénykibocsátók sem erőltetik meg magukat, így az is megtörténhet, hogy egy viszonylag alacsony kamatozású kötvényen is nagyot bukhatunk” – figyelmeztet Rosa. Mielőtt bárkire is rábíznánk a nehezen megkeresett pénzünket, érdemes felmérni a kötvénykibocsátót is. Ha például a kötvény kibocsátója egy bank, akkor ez a bankfelügyelet ellenőrzése alatt áll, vagyis kisebb az esélye annak, hogy kudarcot vallunk. A cégek esetében azonban ez már nem érvényes. A befektetés előtt ezért alaposan fel kell mérni az adott cég anyagi hátterét, ami az emberek nagy része számára egyáltalán nem könnyű feladat.

Az sem sokat segít, ha a kibocsátást a jegybank engedélyezte, ez ugyanis nem vizsgálja a cég fizetőképességét. Támpontot nyújthat a befektetőknek azonban a hitelminősítők által kiadott jelentés, és pénzügyi tanácsadóhoz is fordulhatunk. Ez utóbbi ugyan nem dolgozik ingyen, ám ha rossz tanácsot ad, visszakövetelhetjük tőle az általa okozott kár összegét. „Mindennél fontosabb azonban, hogy a pénzünket ne bízzuk rá kizárólag egyetlen cégre, hiszen ha ez csődbe megy, az összes megtakarításunknak búcsút inthetünk” – mondta Rosa. (TASR, mi)

Önnek ajánljuk