Gazdaság
Egy átlagos, 50 literes üzemanyagtartály megtankolása idén 4–5 euróval kerül többe, mint egy évvel ezelőtt  - Gabriel Kuchta felvétele

Karácsonyra a benzinért is többet fizetünk a tavalyinál

ÚJ SZÓ ONLINE

2017. december 13. 19:32

Pozsony | Idén nem csupán a karácsonyi asztalra szánt élelmiszerek többsége drágább a tavalyinál, nagyobb kiadásokkal kell számolniuk azoknak is, akik az ünnepekre autóval utaznak a távolabb lakó családtagjaikhoz vagy valamelyik síparadicsomba.

A 95-ös oktánszámú benzin literje egy évvel ezelőtt átlagosan 1,22 euróba, a gázolajé 1,07 euróba került. A benzin.sk felmérése szerint manapság a 95-ös benzin már átlagosan 1,30, a gázolaj 1,17 euróba kerül. Az előbbihez így nagyjából 7 százalékkal drágábban juthatunk hozzá, mint egy évvel korábban, míg a gázolaj ára csaknem a tizedével nőtt. „A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy átlagos, 50 literes üzemanyagtartály megtankolása idén a benzin esetében több mint 4, a gázolaj esetében pedig nagyjából 5 euróval kerül többe, mint egy évvel ezelőtt” – nyilatkozta Lucia Dovalová, a Postabank elemzője, aki szerint mindezt figyelembe véve nem csoda, hogy a szlovákiai háztartások a kiadásaik tizedét fordítják az üzemanyagokra.

Akiknek ezért nem kell sokat autózniuk, azoknak

a benzinért továbbra is megéri átjárni a szomszédos országokba, hiszen ez az összes környező országban olcsóbb, mint Szlovákiában.

A gázolaj ezzel szemben Magyarországon a legdrágább. Magyarországon a benzin literjéhez jelenleg átlagosan 356 (1,15 euró), a gázolajhoz 369 forintért (1,19 euró) juthatunk hozzá. Az autósok azonban 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

„Hogy a benzin Szlovákiában a legdrágább, az részben a nagyobb adóterhekkel magyarázható. Az elmúlt időszakban azonban nőtt a kőolaj világpiaci ára is” – mondta Dovalová. Tegnap közel két és fél éves csúcsra emelkedett a Szlovákia számára is mérvadó északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti (159 liter) ára. A Brent 2018. februári jegyzése elérte a 65,61 dollárt, ezzel így 2015 júniusa óta először került 65 dollár fölé. A kőolajtermelő országok év eleje óta érvényes termeléscsökkentésének hatására ugyanis egyre szűkül a kínálat.

Mire számíthatunk az elkövetkező időszakban? Dovalová szerint látványosabb áresés már nem várható, ugyanakkor markáns drágulástól sem kell tartanunk. A kitermelés várhatóan folytatódó korlátozása és az élénkülő kereslet összhatásaként a jelenlegi olajár-emelkedés folytatódását lehet feltételezni a következő években. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a növekvő árak láttán az amerikai palaolajcégek még nagyobb fokozatra kapcsolhatják kitermelésüket, ez pedig időben ismét kitolhatja a piaci egyensúly helyreállását, átmenetileg gátat szabva a további áremelkedésnek. (mi, TASR)

Önnek ajánljuk