Gazdaság

Idén gazdagabb termésre számítanak a gazdák

Pozsony | A felettébb változékony időjárás ellenére az őszi vetésű szántóföldi növények aratása a hagyományoknak megfelelően idén is június végén, július elején, azaz Péter és Pál napját, június 29-ét követően kezdődhet. Az előrejelzések szerint idén nagyobb lehet a globális búzatermés 
a tavalyinál.
Susla Béla

2019. június 25. 18:30

Tavaly a rendkívül meleg időjárás miatt Szlovákia számos régiójában a szokásosnál több mint egy héttel korábban kezdődött az aratás, idén viszont ennek kicsi az esélye. „Az idei május hűvösebb és csapadékosabb volt, így együttvéve nagyjából négy napot tudtunk kinn dolgozni a mezőn, mert gyakran bezavart bennünket az eső. A májusi időjárás nagyban rányomta bélyegét például a kukorica fejlődésére is. Vannak a környéken kollégák, akik csupán június első hetében juttatták talajba a kukorica- és cirokmagot” – mondta el lapunknak Asztalos Ferenc méhi magángazda. A gabonafélék fejlődését Asztalos ígéretesnek véli: 

a tavalyinál 10–15 százalékkal lehet nagyobb a terméshozam.

„Elképzelhető, hogy az őszi búza hektáronkénti termésátlaga eléri a 6–7 tonnát is. A nagy kérdés az, hogy a gazdának milyen mértékben sikerült megfékeznie a gombabetegségeket, mert a csapadékos időjárás miatt komoly mértékben jelen volt a gabonákban a gombafertőzés veszélye. Az eredményes növényvédelem természetesen a jobb minőségen is meglátszik, a 12,5%-nál nagyobb fehérjetartalmú búza viszonylag jó árat biztosíthat a piacon. Jómagam idén 200 hektárnyi területen termesztek őszi vetésű búzát. Az első begyűjtésre nálunk július első hetében kerülhet sor” – állítja a méhi gazda.

A késő tavaszi csapadékos időjárás miatt a növényvédelmi munkák több gazdaság parcelláin is késtek, sok helyen csak később tudták elvégezni a gyomirtást. Az őszi káposztarepce, valamint az őszi gabonák esetében a májusi csapadék hatására ígéretes termés mutatkozik.

Az előrejelzések szerint idén nagyobb lehet a globális búzatermés a tavalyinál, régiónk több országában azonban az időjárási kilengések miatt bizonytalanok a kilátások. Az Egyesült Államok agrárminisztériumának e havi előrejelzése alapján idén az egy évvel korábbinál 7 százalékkal több, 781 millió tonna búzát takaríthatnak be a világon. A globális felhasználás 763 millió tonna lehet. A Tallage francia piacelemző vállalat szakértői szerint az Európai Unió tagországaiban 143 millió tonna búzát arathatnak le a gazdák a következő hetekben. Ez a mennyiség 12 százalékkal lenne több az előző évinél, annak ellenére, hogy az egy hónappal korábbihoz képest enyhén romlottak a tagországok terméskilátásai. A várható hozamkiesés az aszályos időjárás miatt Spanyolországban a legjelentősebb, 24 százalékos, de a balti államokban, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és Németországban is meleg, száraz időjárást jeleznek előre a következő hetekben. Ahogyan Magyarországon, úgy Olaszországban, Romániában, Bulgáriában és Franciaországban is a korábbi hetek heves esőzései befolyásolják a terméskilátásokat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Rengeteg hiányosságot találtak a szabadulószobák ellenőrzése során

Több ezer eurónyi drogot foglaltak le a rendőrök Vágbesztercén

Kiska nem tart igényt két fizetésre

Lucia Ďuriš Nicholsonová lett az EP Foglalkoztatási és Szociális Bizottságának elnöke

Nem vizsgálja tovább a NAKA Šufliarsky és Kočner sms-váltását

VIDEÓ: A teljes gombaszögi beszélgetés Zuzana Čaputová államfővel

Legfrissebb galériák
Olvasta már?