Gazdaság

Ezek az ágazatok jövőre is felvesznek új munkaerőt

ÚJ SZÓ ONLINE

2017. december 14. 20:00

Pozsony | 2013 óta javul a munkaerőpiaci helyzet, és ez a pozitív irányzat a jövő év első negyedében sem törik meg – derül ki a Manpower munkaerőpiaci társaság átfogó felméréséből.

Főleg a feldolgozóiparban, a kis- és nagykereskedelemben, az építőiparban várható új munkaerő felvétele, másrészt a mezőgazdaságban, a bányászatban, továbbá a vendéglátásban csökkenhet a foglalkoztatottak száma. 2018 első negyed évében a 10 legfontosabb ágazat közül 7 több munkaerőt vesz fel, mint amennyit elbocsát – olvasható ki a Manpower felméréséből. A januárban kezdődő negyedévben a munkapiac nettó indexe +9 százalék lesz (az idei utolsó negyedévben +7 volt), a társaság 751 hazai munkaadó adatait összegezte. 

A munkapiac nettó indexe a következő elemekből áll össze: a megkérdezett cégek, intézmények 14%-a új alkalmazottakkal számol, 5% szerint náluk sor kerül elbocsátásokra, a fennmaradó hányad szerint nem változik a helyzet. Vagyis összességében a munkahelyteremtők és a leépítők egyenlege +9%, ami nem jelenti azt, hogy az állások száma 9%-kal nő, hiszen a felmérés csak a várakozásokat tükrözi – mondta Jaroslava Rezlerová, a Manpower cseh és szlovák vezérigazgatója. Leginkább a nagyobb cégek tartanak igényt új munkaerőre, 2018 elején egyharmaduk további alkalmazottakat tervez felvenni. 

Ami a regionális lebontást illeti, Pozsonyban a legjobb (+16), Kelet-Szlovákiában pedig viszonylagosan a legrosszabb (+4) a helyzet. (shz)

Önnek ajánljuk