Gazdaság

Dobogós helyen van idén Szlovákia a bérköltségek növekedésében

Luxembourg/Pozsony | A munkavégzés költségei 
az idei első negyedévben 
az uniós tagországok közül Romániában, Bulgáriában és Szlovákiában nőttek a leggyorsabb ütemben – derül ki az uniós statisztikai hivatal, 
az Eurostat hétfőn közzétett kimutatásából.
Molnár Iván

2019. június 19. 14:20

Illusztrációs felvétel - Fotó: pixabay

Az Eurostat szerint az Európai Unió 28 tagállamában 2,6 százalékkal nőtt a munkavégzés költsége az idei első negyedévben a tavalyihoz képest. A munkavégzés egy órára jutó költsége két fő komponensből, a bérekből és juttatásokból, valamint a nem bérjellegű költségekből tevődik össze. Az Európai Unióban éves bázison 2,7 százalékkal nőtt az idei első negyedévben az egy órára jutó bérköltség és 2,1-gyel a nem bérjellegű költség. Az egyes országok között azonban látványos különbségek vannak. A bérköltségek az idei első negyedévben Romániában nőttek a leggyorsabb ütemben, 16,3 százalékkal, amit Bulgária követ 12,9 százalékkal.

Szlovákiában az EU 28 tagállama között a harmadik legnagyobb mértékben, 8,7 százalékkal nőtt a bérköltség az említett időszakban. Ezen belül a szlovákiai munkabérek 8,7, a nem bérjellegű költségek 8,8 százalékkal emelkedtek.

A teljes bérköltség az uniós országok közül csak Görögországban csökkent az első negyedévben, 0,2 százalékkal. A nem bérjellegű egyéb költségek Máltán, Görögországban, Finnországban és Magyarországon csökkentek, az EU összes többi tagállamában nőttek. (mi, MTI, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Elmaradnak a budapesti fizetések a prágaiaktól és a pozsonyiaktól

Remegéseiről is beszélt Merkel a nyári sajtóértekezletén

Földrengés volt Athén környékén

Forróság lesz a hétvégén

Tragikus baleset: leesett a tetőről és szörnyethalt egy férfi Nagymihályban

VIDEÓ: turistákat üldöz egy dühös elefánt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?