Gazdaság

Cukorból biztosan nem lesz hiány az üzletekben

Szered/Hőlak | Szlovákiában elstartolt a cukorrépa-feldolgozási kampány. Az országban elsőként Szereden indult be a cukorgyártás még a múlt héten, szeptember 17-étől pedig a hőlaki (Trenčianska Teplá) feldolgozó is beindítja a gyártását. A hazai termelők képesek ellátni a szlovák piacot, és még kivitelre is marad.
Susla Béla

2019. szeptember 12. 18:22

Idén 22 373 hektárról kell begyűjteni a cukorrépát, vagyis a termőterület nagysága alig változott az utóbbi években. Jelenleg 215 termelő foglalkozik a cukor alapanyagának a termesztésével.

„Előzetes becslések szerint átlagos, hektáronként mintegy 65 tonnás hozamra lehet számítani. Az átlagos cukorfok 16,8 százaléknyi lehet, az össztermés pedig elérheti az 1,450 millió tonnát. A szeredi és a hőlaki cukorgyár együttesen mintegy 205–215 ezer tonna cukrot képes előállítani”

– nyilatkozta lapunknak Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője. Szerinte Szlovákia esetében 120 százalékos cukor-önellátottságról beszélhetünk, vagyis a hazai termelők képesek ellátni a szlovák piacot, és még kivitelre is marad. Az ágazat csaknem 3 ezer embert foglalkoztat, főképpen a vidéki régiókban.

Adrian Šedivý, a Szlovákiai Cukorgyártói Társulás (SCS) felügyelő tanácsának az elnöke elmondta: az elmúlt 15 évben megduplázódott 
a cukorrépa-termesztés produktivitása. „A versenyképességet illetően ezen a téren Szlovákia felveheti a versenyt az Európai Unió fejlett nyugati országaival” – állítja Šedivý. Az Európai Unióban 2017-ben szüntették meg a cukorgyártási kvótákat. „Az azt követő hatalmas nyomás, illetve árcsökkenés a szlovákiai cukorrépa-termesztőket és a gyártókat is közvetlenül fenyegette” – hangsúlyozta Michal Abelovič, a cukorgyártók szakmai szövetségének az elnöke. Abelovič szerint a földművelésügyi tárca támogatásai azonban segítettek átvészelni a nehezebb időket a termelőknek. Az SPPK tájékoztatása szerint a hőlaki cukorgyárban 2020. január 11-én, a szerediben pedig január 22-én fejezik be a most elstartolt cukorgyártási idényt. (sb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Két gólt rúgott a ráadásban, így verte a Besiktast a Slovan az EL-ben

Barcelonában bravúros döntetlennel rajtolt a Ferencváros

Ötéves kislányt gázoltak el Nagymihályban

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Tizennégy ország íjászai versenyeznek Marcelházán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?