Gazdaság

A lakosság csaknem fele egyáltalán nem spórol

Pozsony | Egyre kevesebben takarékoskodnak Szlovákiában. Az Első Lakás-takarékpénztár (PSS) megbízásából készült felmérés szerint a megkérdezettek 42 százaléka azt mondta, egyáltalán nem tesz félre pénzt.
Sidó H. Zoltán

2019. május 20. 18:00

A felvétel illusztráció - Fotó: pixabay

A Szlovák Nemzeti Bank fokozatosan szigorítja a hitelezés feltételeit, ezért napjainkban némi önrész nélkül már nem lehet jelzáloghitelt felvenni. Márpedig még a 10%-nyi önrész is csak tartós takarékosság árán jön össze.

Imrich Béreš, a PSS pénzintézet elnöke szerint az 1990-es években bevételünknek átlagosan a 12%-át tettük félre, azonban az utóbbi években a felvett hitelek nagysága meghaladja megtakarításaink mértékét.

„A válaszadók 42%-a egyáltalán nem spórol, és ez az arány a 18 és 29 év közöttiek körében egyenesen 47%. Ez az irányzat 2014 óta egyre inkább erősödik”

– mondta Rastislav Kočan, a Go4insight piackutató ügynökség menedzsere.

Akik hajlandók megtakarítani, azoknak a 42 százaléka a bankban helyezi el a pénzét, 16 százaléka valamelyik lakástakarék-pénztárban takarékoskodik, 12 százaléka életbiztosítás, 8 százaléka pedig nyugdíjbiztosítás formájában tesz félre pénzt.

A felmérés arra is kíváncsi volt, hogy milyen cél vezérel minket a takarékoskodás ideje alatt. A legtöbben a váratlan vészhelyzetet említették (29%), majd a lakással (19%) és a kirándulással (13%) kapcsolatos kiadások következnek. Meglepő, hogy mindössze 12 százalék válaszolta azt, hogy a leendő nyugdíjára tesz félre, igaz, ez az arány az 55 év felettiek körében már 21 százalék.

A felmérés egyetlen örvendetes megállapítása, hogy fokozatosan emelkedik az évente megtakarított összeg átlagos nagysága: 2010-ben 879 euró, 2014-ben 1265, tavaly pedig már 1399 euró volt az országos átlag. (shz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A nők jóval felelősebben bánnak a pénzzel, mint a férfiak

Debrecenbe jöhet az AS Roma

Három oroszt és egy ukránt gyanúsítanak a maláj utasszállító lelövésével

Robert Fico meghátrálhat a csütörtöki szavazás kapcsán

Két kamasz fiú brutálisan megkínzott és meggyilkolt egy 14 éves lányt

Megrongálták Jakoby Gyula kassai festőművész szobrát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?