Vélemény

Egy év képviselet nélkül

Egy éve nincs magyar képviselet a szlovákiai törvényhozásban. Mi változott, mit végeztek ez idő alatt a pártjaink? Hasznos munka zajlott, vagy ismét elvesztegettünk egy évet? Értékeljünk.
Hegedűs Norbert

2021. március 2. 08:45

Somogyi Tibor felvétele
- Somogyi Tibor felvétele

Bizony, már egy év telt el azóta, hogy a választáson a Híd és az MKÖ néven induló MKP–Összefogás–Magyar Fórum trió sikeresen ütötte el egymást a parlamentbe jutástól. Akkoriban néhányan világvégét, nemzethalált vizionáltak arra az esetre, ha nem lesz magyar párt a parlamentben, de lám, egy év eltelt, mi pedig még mindig itt vagyunk. De hogyan telt ez az év a szlovákiai magyar politika szempontjából, veszítettünk egyáltalán valamit a parlamenti képviselet hiányával? Mit végeztek ez idő alatt a pártjaink?

Eredetileg azzal akartam kezdeni, hogy ha a szlovákiai magyar politika elmúlt egy évét akarjuk értékelni, akkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül a koronavírus hatását. Másodszori nekifutásra azonban ebben már nem vagyok teljesen biztos, ugyanis

a szlovmagy politika az elmúlt évben leginkább önmagával volt elfoglalva, és ez valószínűleg a járvány nélkül is ugyanígy lett volna.

A választási kudarc után a Híd önmagát kereste, az MKÖ-ben szinte azonnal egymásnak estek a pártok az állami pénzek miatt. Persze, a pandémia nyilván késleltetett néhány döntést és találkozót, de miután a Híd és az MKP is új vezetést választott, az év további részében ugyanaz a toporgás, helyezkedés zajlott, mint a parlamenti választás előtti fél évben. Volt ugyan gombaszögi piknik, meg komáromi egyezmény, de ezek a tényen nem változtatnak: 2020 elvesztegetett év volt, mindenki ki, kivel, hogyant játszott, amiből csak idén februárban sikerült előre lépni az MKP–Híd kiegyezéssel. De ilyen is volt már, úgyhogy ez sem garancia még semmire.

Rosszabb lett az átlag szlovákiai magyar állampolgár élete azzal, hogy nincs pártunk a parlamentben? Ezen a téren a koronavírus már tényleg nagy szerepet játszott, mert a járvány annyi gondot okozott, hogy azok mellett a kisebbségi problémák háttérbe szorultak. Különösebb magyarellenes kirohanások nem történtek, de az is gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy a Matovič-kabinettől az üres gesztusokon kívül (mint az emlékezetes Trianon-vacsora) túl sokra nem számíthatunk. Az is látványosan kiderült, hogy a szlovák képviselők még mindig nem értik – vagy nem is akarják érteni – a magyar problémákat. Az R2-es építésének leállításával lényegében a teljes magyarságot az út szélén hagyta a kormány, a kettős állampolgárságról hozott legutóbbi döntést pedig sikerként próbálják lenyomni a torkunkon, holott semmi sem áll messzebb az igazságtól. Hol van ilyenkor Matovič magyar tanácsadója?

A szlovák pártok listáján parlamentbe jutott magyarok többnyire elvesznek a tömegben. Gyimesi György lehet, hogy jót akar, de egyedül nem tehet sokat, ráadásul eddigi akcióiról leginkább egy porcelánboltba szabadult elefánt juthat az eszünkbe. Az úgynevezett „magyar ügyek” kapcsán még leginkább Ondrej Dostál szokott a leghiggadtabban nyilatkozni, de ő pont az a típusú politikus, aki nagyon okosakat mond, hogy aztán senki se hallgasson rá.

Szóval igen, hiányzik az a magyar párt a parlamentből. És lehetne rosszabb a helyzet – például egy Hlas–Smer–ĽSNS-kormány esetén.

De lehetne jobb is. A koronavírus átok mindannyiunk életében, de egyben haladékot is adott a szlovákiai magyar politikának, hogy újradefiniálja önmagát. A bajban félre kellett volna tenni az ellentéteket, és megmutatni, hogy a közösség érdekében igenis össze tud fogni az elit.

Ehelyett egy éve megy a vita egy meg sem alakult párt nem létező pozícióiról. Nekünk ez jutott.

Még egyszer: hiányzik a magyar párt. De nem egy ilyen.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Komárom

Gyűjtsünk szemetet, de okosan

Matovič

„Díjazták” Matovič szexista kijelentését

Vályi Horváth Erika

Könyveket fordít, irodalommal gyógyít

koronavírus-vakcina

Vakcináció: 3050 jelentést kapott eddig a ŠÚKL lehetséges mellékhatásokról

Dunaszerdahely

Részleges iskolanyitás sok rögtönzéssel

koronavírus-vakcina

Már a 45 év felettiek is regisztrálhatnak az oltásra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.