Egészség

Szív- és érbetegségek 2.

Szerzett szívbillentyűhibák Mitrális sztenózis (a kéthegyű billentyű szájadékának szűkülete). A mitrális szájadékának szűkületét a billentyű rostos gyűrűjének megvastagodása, a billentyű vitorláinak kóros összenövése okozza, ami általában a heveny reumás izületi gyulladás következtében alakul ki.
ÚJ SZÓ ONLINE

2006. május 20. 10:00

Új Szó
Szerzett szívbillentyűhibák

Mitrális sztenózis (a kéthegyű billentyű szájadékának szűkülete). A mitrális szájadékának szűkületét a billentyű rostos gyűrűjének megvastagodása, a billentyű vitorláinak kóros összenövése okozza, ami általában a heveny reumás izületi gyulladás következtében alakul ki. Az elváltozás pangáshoz vezet a szájadék előtti területeken (bal pitvar, tüdőerek, jobb kamra). Nőknél gyakoribb (az esetek 75%-a), mint férfiaknál.

A mitrális sztenózis nehézlégzéssel járó visszatérő tüdővizenyőt okozhat, sokszor szilvalekvárszerű váladék ürülésével kísérve. Hallgatózáskor jellegzetes diasztolés zörej hallható. Tapintáskor surranás érezhető (ez a macska dorombolásához hasonló).

A végleges megoldást csak az operáció hozhat. A klasszikus beavatkozást régebben a szűkült szájadék bemetszése jelentette. Ezt a technikailag nehéz műtétet egyre inkább felváltja a műbillentyű beültetése, amivel a kiújulás elkerülhető, bár néha szövődmények felléphetnek (pl. thrombus képződés, agyi embólia).

Aortabillentyű elégtelenség. Ez az egyik legjelentősebb verőér megbetegedés. Az aorta billentyűi gyakran károsodnak, akár gyulladás, akár az érfal meszesedése miatt. A félhold vagy zseb alakú aortabillentyűk elégtelen záródása miatt a szívelernyedés pillanatában az aortából visszafolyik a vér a bal kamrába. Az aortaszájadék felett ilyenkor jól hallható zörej jelenik meg. Az aorta elégtelensége számos egyéb keringési tünetet okoz: az aortában a maximális nyomás emelkedik (a bal kamra, hogy több vért tudjon kipumpálni, nagyobb erőt fejt ki összehúzódáskor). Ez a hypertenzió az „artériák táncában” nyilvánul meg, a pulzuslökések láthatóvá és jól tapinthatóvá válnak. Súlyos esetben a szívcsúcslökés szabad szemmel is látható. Az egyedüli megoldást a szívbillentyű műtéte jelenti, melynek során műbillentyűt ültetnek a régi helyére. A sebészeti beavatkozás szövődményekkel járhat. Ezért, ha a keringés kompenzált marad (szívelégtelenség kialakulásának veszélye nem áll fenn), akkor az orvosok inkább a szívelégtelenség kialakulásának megelőzését célzó kezelés mellett döntenek. A kezelés lényege az egészséges és rendszeres életmód, a megfelelő diéta, rendszeres fizikai aktivitás és pihenés előírása, az alkoholfogyasztás és a dohányzás teljes elhagyása, valamint a rendszeres kardiológiai ellenőrzés.

Magasvérnyomás-betegség

Megkülönböztetünk esszenciális vagy valódi magas vérnyomást (hipertóniát), aminek oka ismeretlen. Az esetek 90%-a ebbe a kategóriába tartozik, és csak akkor állítható fel a diagnózis, ha a kiváltó ok felkutatása érdekében elvégzett minden vizsgálat eredménye negatív. Emellett a feltehetően örökletes vagy családi tényezőkhöz kötött elsődleges forma mellett létezik az ún. tüneti magasvérnyomás-betegség is. Ez utóbbit a szakirodalom szekunder vagy másodlagos hipertóniának nevezi. Előfordulása sokkal ritkább, de felismerése nélkülözhetetlen, mert a kiváltó ok kezelése – amennyiben lehetséges – teljes gyógyulást eredményezhet. Ebbe a csoportba sorolható a veleszületett aortaszűkület miatti, a szív- a pajzsmirigy- vagy a veseeredetű hipertónia, továbbá a hormonális elváltozás okozta, valamint a terhesség alatt megjelenő magas vérnyomás.

Viszonylag gyakori a pszichoszomatikus eredetű vérnyomás is, amelyre jól hatnak az antidepresszánsok, ha valóban lelki problémák állnak a háttérben. A hipertóniának gyakran nem ismert oka egyes gyógyszerek mellékhatása, ilyenek pl. egyes recept nélkül kapható fogyasztó- vagy nátha elleni szerek.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Mária Kolíková
Frissítve

Kolíková marad az igazságügyi miniszter

Szputnyik

Matovič szerint a napokban kezdődhet a Szputnyikkal való oltás Szlovákiában

arkana

Renault Arkana: megérkezett Szlovákiába a francia újdonság

Škoda Fabia

Az új Fabia modernebb és szebb lett, gazdagabb felszerelést is kapott

Tibor Gašpar
Frissítve

Őrizetben marad Tibor Gašpar és több volt magas rangú rendőr is

ddddd

Mégis lesz idén valami Pohoda-szerűség

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.