Egészség

Nemcsak a testi, hanem a lelki bajokat is gyógyítja

A hippoterápia vagy lovaskezelés számos testi és lelki bajt, továbbá tanulási problémákat gyógyít. „Rehabilitációs és pedagógiai-lelki része is van, és magába foglalja a betegek sportlovaglását is” – mondta Alexandra Kafková, a Szlovák Hippoterápiai Társaság elnöke.
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. február 27. 14:44

lo

Ami a rehabilitációt illeti, leggyakrabban a különféle neurológiai problémákat, a gyermekbénulásos eseteket, a koraszülötteket, a lassú vagy késői pszichomotorikai fejlettségű, valamint a rossz testtartású gyerekeket kezelik vele. Kedvezően hathat az autista, a tanulási hibákkal és mentális visszamaradottsággal küzdő, valamint a hiperaktív gyerekekre. A hippoterápia kiegészítő kezelés, de a szakember szerint az új tanulmányok azt mutatják, hogy bizonyos diagnózisok esetében önállóan is hathat. „Például a gyermekbénulás első stádiumában egykét éves korig nagyon jó eredmények érhetők el vele. Ekkor hat a legjobban a gyerek egészségi állapotára. Az idősebb gyerekek esetében a kóros sztereotípiák rögzülnek, és már csak az aktuális egészségi állapotot tudjuk vele befolyásolni” – tette hozzá.

Szlovákiában hat hónapos gyerekekkel az úgynevezett stimulációs helyzetekkel kezdik a lovasterápiát. A gyerek pokrócon fekszik a ló hátán. A fizioterapeuta az alapvető pszichomotorikus fejlődésből eredő különféle pózokba helyezi a gyereket. „A ló elsősorban a durva motorikára, mindenekelőtt az optimális testtartás képességének megőrzésére hat, hogy a kicsi háta ne legyen görbe, hogy stabilabban álljon, üljön, járjon” – mondta Karol Hornáček rehabilitációs orvos.
Szerinte 
a járást, az alapvető mozgási sztereotípiát nagyon nehéz befolyásolni. „Az a beteg, akinek gyermekbénulás miatt alsó végtagjai nem mozognak normálisan, akinek károsodott az agya vagy a gerincvelője, nem képes irányítani alsó végtagjait. Amikor felül a lóra, az helyettesíti az alsó végtagjait és pozitívan hat az egész testére” - mondta a szakember. A ló hátának mozgása átterjed a beteg medencéjére, megmozgatja alsó végtagjait, törzsét és felső végtagjait.

A lábujjaktól a fejig minden mozog. A hatás komplex, és hasonlóan fontos mind a testi, mind a lelki szempont

– állapította meg az orvos.

Amit érdemes tudni...

  • A hippoterápia orvosi indikáció alapján történő neurofiziológiai gyógytornakezelés, mely a sérült, károsodott, fogyatékos személy passzív és aktív részvételével, terápiás célú gyakorlatok végeztetésével, általában hátulról, hosszú száron vezetett lovon, hevederrel történik.
  • A gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna/voltizsálás során gyerekek és fiatalok fogyatékosságspecifikus fejlesztése történik egyénileg vagy csoportos formában a ló, a lovaglás, a lovardai tevékenységek és környezet által. A terápiát szakképzett gyógypedagógus – lovasterapeuta – vezeti

A hippoterápia növeli a beteg önbizalmát. „Nagyon nehéz helyzetben van az a beteg, aki például egész életében kerekesszékben van. Bár lovon ül és változtatja helyét, mégis úgy érzi, lépked és lebeg, amit a kerekesszék nem tudna neki biztosítani.” Az orvos szerint a hippoterápia enyhíti azt, amiből túl sok van és serkenti azt, ami gyenge. Testi szempontból ez legjobban az izomfeszültségen látszik. A központi idegrendszer károsodásában szenvedő betegek egy részénél nagyobb izomfeszültség tapasztalható, ami akadályozza a mozgást. „A ló lépegetésével, az emberre sugárzó melegével és a gravitáció hatására enyhül és oldódik az izomfeszültség. A hippoterápia esetén fontos az egyéni megközelítés. Például akinek csípőízületi panaszai vannak, nem ülhet a lovon terpeszben, más lehetőséget kell keresni” – mondta Kafková. A Szlovák Hippoterápiai Társaság elnöke új hippoterapeuták képzését tűzte ki célul, és tanácsadást is ad erről az alternatív kezelési módról.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič
Frissítve

Járásokra korlátozzák a mozgásteret húsvétkor

Boris Johnson

Intenzív osztályra került Boris Johnson

Zuzana Čaputová

Čaputová aláírta a törvényt, elhalaszthatják a járulékfizetést a munkáltatók

Marek Krajčí

Már két halálos áldozata van a koronavírusnak Szlovákiában

A Kő téren is higiéniai állomást alakítottak ki A Kő téren is higiéniai állomást alakítottak ki

A koronavírus-válság hatásai Pozsonyra

koronavírus Olaszország
Frissítve

Emelkedett a halottak, csökkent az új fertőzöttek száma Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.