Egészség

Mi árt házi kedvenceinknek?

Háziállatról gondoskodni igényes és felelősségteljes feladat. Igaz, szeretetével és nyugalmat árasztó jelenlétével ezt bőven meghálálja. Ha megbetegszik, egy pillanat alatt minden a feje tetejére áll. Dr. Štefan Ambruš állatorvossal arról beszélgettünk, mi árthat házi kedvenceinknek, és hogyan segíthetünk nekik.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. november 11. 19:30

Egész életében kisebb-nagyobb állatokat gyógyított, jelenleg elsősorban lovakkal foglalkozik. Mi a tapasztalata: mostanság gyakrabban betegek, mint a múltban?

Igen. Olyan betegségek kínozzák őket, amelyekről a múltban nem is hallottunk: ismétlődő megfázás, daganatos betegségek, ízületi problémák, emésztési zavarok, allergia, például a szénára.

Mivel magyarázható, hogy már a háziállatokat sem kímélik a civilizációs betegségek?

Az állatok bizonyos mértékig alkalmazkodnak a környezethez, idomulnak hozzánk. Elviselik a stresszt, amit nemegyszer mi okozunk nekik a nem megfelelő körülményekkel, a kíméletlen bánásmóddal, esetleg a velük szemben támasztott nagy elvárásokkal. A stressz gyengíti az állat immunrendszerét, fogékonyabbá teszi a betegségekre. Hasonlóan mint az embernek, a háziállatoknak is, különösen a lovaknak meg kell birkózniuk az élelmiszerekben található vegyszerekkel, a szennyezett környezet okozta problémákkal. Ezért van az, hogy az elmúlt években olyan betegségekkel kerülnek hozzám, amelyek régen ritkának számítottak.

Manapság a háziállatok tovább élnek, mint régen, ami a jó gondozásnak és a minőségi egészségi ellátásnak köszönhető…

Így van. Valóban sokáig élnek azok a szerencsés állatok, amelyeket a gazdi megfelelő mértékben terhel, egészséges táplálékot ad nekik, megfelelő mozgást biztosít nekik, és szeretettel gondozza őket.

Ez azonban azzal a veszéllyel jár, hogy számos, az öregkorral, az elhasználódással járó egészségi probléma fejlődik ki...

Mostanában gyakran találkozom magas kort megélt, erejét vesztett állatokkal. Tudjuk, milyen nehéz megválni a szeretett állattól. A lovak esetében azt tapasztalom, hogy ahogy öregszenek, fokozatosan kihullanak a fogaik, fájnak az ízületeik, hajlamosak a gyulladásokra és a vírusos fertőzésekre. Ezek az állatok nagyobb gondoskodást igényelnek.

A vírusos fertőzésre, gyulladásra, megfázásra hajlamos embereknek az egészséges életmódon kívül bizonyíthatóan segít az ellenálló képesség céltudatos erősítése különféle készítményekkel. Ez az állatokra is vonatkozik?

Ha a ló nem természetes környezetben él, ahol olyan legelőt és gyógynövényt talál, ami megőrizné egészségét, céltudatosan erősítenünk kell immunrendszerét és vitalitását. Az állat egészségi problémáit valóban bizonyos mértékig enyhíteni tudja az erős immunrendszer. A négylábú páciensek gazdáit figyelmeztetem is erre. Többször kipróbáltam: az immunrendszer erősítésének köszönhetően – akár táplálékkiegészítővel is – jó kondícióba kerülhet az állat, képes magát megvédeni és legyőzni néhány betegséget. Ráadásul az ellenálló képesség erősítése enyhíti az esetleges betegség lefolyását, és meggyorsítja az állat felépülését. Azok, akik gondoskodnak az állat immunrendszerének erősítéséről, nemcsak munkát, hanem pénzt is megtakarítanak, mert nem kell olyan sokat fizetniük az állatorvosi kezelésért. Ha a már-már családtagnak számító háziállatnak jó az erőnléte, ez kihat az egész család hangulatára, működésére.

Anna Konečná

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A világítás alapszabályai

Kényeztető wellness a téli hónapokban

Fél évet késik a királyhelmeci amfiteátrum felújítása

Kassa megye 100, Eperjes megye 50 ezer eurót különített el a gázrobbanás utáni segítségnyújtásra

VIDEÓ: Autópályán bukkant fel a Tesla Cybertruck

GALÉRIA: Így néz ki az eperjesi panelház belülről a tragédia után

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.