Egészség
TASR-felvétel

Két baktériumfaj alakít ki tökéletes környezetet a vastagbélrák kifejlődéséhez

MTI

2018. február 3. 14:15

Washington | A két baktérium a belet védő nyálkaréteget támadja meg és olyan mikrokörnyezetet hoznak létre, amely kedvez a daganatképződésnek.

Amerikai tudósok azonosítottak két baktériumfajt, amelyek együttes hatása fokozza a vastagbélrák kockázatát.

A vastagbélrák egy örökölt fajtájában szenvedő betegeknél azonosították azt két baktériumfajt, amelyek elősegítik a betegség kialakulását. A két fajt megtalálták a végbélrák egy ritka fajtájában szenvedő betegekben is a Johns Hopkins Bloomberg-Kimmel Rák-immunterápiás Kutatócsoportjának tudósai, tanulmányuk a Science folyóiratban jelent meg.

Az eredmények együttesen a vastagbélrák hatékonyabb szűrésének új útjaihoz vezethetnek, vagyis segíthetnek megelőzni a kórt.

A két baktérium megtámadja a belet védő nyálkaréteget és „összejátszanak”, hogy olyan mikrokörnyezetet hozzanak létre, ami krónikus gyulladást, majd DNS-károsodást idéz elő, így a daganatképződésnek kedvez.
A kutatáshoz hat vastagbélrákos páciens szövetmintáit vizsgálták meg. Genetikai vizsgálatokkal megállapították, melyik az a két baktériumfaj, amelyik leginkább előfordult a mintákban: a Bacteroides fragilis (B. fragilis) és a Escherichia coli (E. coli). Az eredmény azért volt megdöbbentő, mert a vastagbél legalább 500 baktériumfajt tartalmaz.
 

További 25 minta elemzésével kimutatták, hogy a B. fragilis egy alfaja termel olyan mérget, ami rákkeltő folyamatot indított el a vastagbélsejtekben és gyulladást idéz elő. Az E. coli olyan anyagot termelt, ami DNS-mutációt okozott.

A két baktériumfaj működésének együttes hatása alakítja ki a „tökéletes környezetet” a vastagbélrák fejlődéséhez – mondta Cynthia Sears, a kutatócsoport tagja.

Mindkét baktériumfaj világszerte egyre több gyermek bélflórájába kerül be, valószínűleg ez is hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalabb korosztályokban emelkedik a vastagbélrákos esetek száma.

2018. február 1. 18:13

Itt az áttörés? – sikerült elpusztítani a rák minden nyomát egerekben
Önnek ajánljuk